Araştırma ve ödevleriniz için her türlü kaynağı ve dokümanı En Geniş Araştırma ve Ödev Sitesi: www.arsivbelge.com ile bulabilir ve İsterseniz siz de kendi belge ve çalışmalarınızı gönderebilirsiniz!
Her türlü ödev ve dokümanı
www.arsivbelge.com ile kolayca bulabilirsiniz!

Araştırmalarınız için Arama Yapın:


Araştırmalarınız için Arama Yapın:

  
                    

Bağımlılık Yapıcı Maddeler
www.arsivbelge.com
Bağımlılık Yapıcı Maddeler dokümanıyla ilgili bilgi için yazıyı inceleyebilirsiniz. Binlerce kaynak ve araştırmanın yer aldığı www.arsivbelge.com sitemizden ücretsiz yararlanabilirsiniz.
Yazı Girişi: Sigaranın etkili maddesi olan nikotinin merkezi sinir sistemi üzerinde uyarıcı ve bastırıcı etkisi vardır. Kısa bir canlılık dönemiyle birlikte zihinsel işlevlerde, çevreyle ilişkilerde gelip geçici bir artma olur. Bunu bastırıcı etki izler. Sigara bireyin günlük yaşamda karşılaştığı ufak engellemelerden doğan kaygıyı azaltarak bir an için onu sıkıntı, gerginlik ve kızgınlıktan kurtarır. Kısa da sürse bu rahatlatıcı ruhsal etkiye bedensel hazlar da katılınca, sigara içilme sıklığı artar. Ancak bir süre sonra bu durum ruhsal alışkanlığa dönüşür. Yapılan araştırmalar da birçok zararı olduğunu göstermiştir. Yazının Tamamı aşağıdadır!

SİGARA ALIŞKANLIĞI:

       Sigaranın etkili maddesi olan nikotinin merkezi sinir sistemi üzerinde uyarıcı ve bastırıcı etkisi vardır.Kısa bir canlılık dönemiyle birlikte zihinsel işlevlerde,çevreyle ilişkilerde gelip geçici bir artma olur.Bunu bastırıcı etki izler.Sigara bireyin günlük yaşamda karşılaştığı ufak engellemelerden doğan kaygıyı azaltarak bir an için onu sıkıntı,gerginlik ve kızgınlıktan kurtarır.Kısa dasürse bu rahatlatıcı ruhsal etkiye bedensel hazlar da katılınca,sigara her fırsatta yakılmaya baş-ır.Ancak bir süre sonra bu durum ruhsal alışkanlığa dönüşür.
       Sigaranın ne denli ölümcül bir nitelik taşıdığını belirtmek için şu örnek yeterli:Bir sigara içildiğinde,damar yoluyla verilen 1 miligram nikotine eşdeğer miktarda nikotin alınmış olur.60 miligram nikotinin damar yoluyla verilmesinden birkaç dakika sonra insan nikotin zehirlenmesinden ölür.
Sigaranın zararları konusunda yapı- araştırmalardan çıkan sonuçları şöyle özetleyebiliriz:
       Başta akciğer kanseri olmak üzere,dil,solunum yolları,gırtlak,pankreas,idrar torbası,böbrek kanserlerinin gelişmesinde başlıca etkenlerden biri ve en önemlisi sigaradır.
       Gebelik sırasında sigara içen annelerde düşük,erken doğum,doğum sonrası ölüm ve sakatlık oranı yüksektir. Sigara içen annelerin bebekleri içmeyenlere oranla daha zayıf doğar,bedensel ve ruhsal gelişmeleri daha geç olur.
       Fazla sigara içen erkeklerde sperm sayısı azalır.Çocuklarında doğuştan olma bedensel bozukluklar ortaya çıkar.(çene,dudak,damakta büyüme yada yarıklık gibi)
       Sigara içen gençlerin okul başarısı,içmeyenlere oranla,daha düşüktür,dikkat toplama yetenekleri ve kas güçleri daha zayıftır.Gençlik çağında sigaraya başlayan ve uzun süre içenlerin  göğüs çevresi iyi gelişmez,dar kalır.Bu nedenle yeterli solunım yapılamaz.Türlü solunum yolu hastalıkları için uygun bir ortam hazırlanmış olur.
       Kalp,damar,mide hastalıklarında da sigara önemli bir etkendir.

 

ALKOL BAĞIMLILIĞI:

       Alkol,sigaradan sonra en yaygın biçimde kullanı-,fiziksel ve ruhsal bağımlılık yapan keyif verici bir maddedir.Alkolün bireye ve topluma zarar verecek şekilde kullanılması ve alkollü içkilerin içilmesinin istenildiği halde bırakılamamasına alkolizm denmektedir.
       Haftada bir kez olmak üzere,on hafta aralıksız alkollü içki içmenin alkol bağımlılığı için ciddi bir başlangıç oluşturacağına işaret edilmektedir.Bu sıklıkta içki içmek alkole karşı toleransı arttırmakta,içen içtiği ile yetinmeyip miktarını arttırmaktadır.Ailesinde alkol bağımlısı olan bir gencin alkol bağımlısı olma tehlikesi,ailesinde alkol bağımlısı olmayana göre üç misli daha çoktur.Bu yüzden ailesinde ve yakın akrabaları arasında alkollü içeceklere karşı bağımlılık geliştirmiş birisi olanların,kendilerinde de bir yatkınlık olduğunu bilmesi ve alkollü içkilerden uzak durması gerektiği bildirilmiştir.
       Alkole başlama yaşının giderek küçüldüğü lise ve üniversite öğrencileri arasında alkol kullanımının yaygınlaşmaya başladığı bildirilmektedir.Alkol kullanımının erkekler arasında daha fazla olduğu,erkeklerin kızlardan küçük yaşta içki içmeye başladığı ve daha çok alkol kullandığı görülmektedir.

 

ESRAR

Esrar (Marijuana), kenevir bitkisinin Cannabis indica türünün çiçekleri ve tohum yataklarından elde edilen, vücutta kullanıldığında sarhoşluk ve keyif veren bitki parçalarının ve uyuşturucunun halk arasındaki adıdır.

Esrar coğrafyasına göre farklı isimlerle adlandırılır. Kuzey Amerika`da esrara marihuana (marijuana) denir. Bu İspanyolca adı taşımasının nedeni ABD`ye Meksika`dan gelmiş olmasıdır. Ayrıca Jamaika`daki genel adı da ganjadır. Türkiye'de ot, cigaralık, çift kağıtlı, gogo gibi adlarla, Paris'te ise gannavuri olarak bilinir. Ancak bu tanımlamaların bazıları, esasında kenevirin tercümesidir ve bu yüzden kenevir ve esrar Türkçe'de hep birbirine karıştırılır.

Dünyada yaygın olarak kullanılan bir madde olan esrar birçok farklı adla bilinir. Sokak tabirleri, derman, ot, plaka, mühür, sarıkız, anten, sarma, paspal, gıya, gogo, gonca, kuru, cigara, cigaralık, deli gonca, ahna, henry, patates, keçi, yeşil, kendir, elek altı, siyah, saddam, kenevir, jelatin, mal, mayın ,sarı çiçek, sündüz , cam macunu, kına, kuriş, kubar (yaprakların preslenmiş hali), mum, dalga esrar için kullanılan diğer isimlerdir.

UÇUCU MADDELER

 Uçucu maddeler psikoljik bağımlılık yapar. Alışkanlık sonucu aynı etkiyi edinebilmek için devamlı daha fazla uçucu madde almak gereksinimi doğar.Çok çabuk tesir eder. Madde alınınca sarhoşluğa benzer durum bir çeşit coşku (aşırı uyarılma durumu) olur. Kalp atımı ve soluma hızlanır, insan kendini sersemlemiş ve neşeli hisseder. Mutluluk, dalgınlık veya heyecan olurç Bazıları konrolsüz sırıtmaya başlarlar. Daha fazla içine çekmeye devam edenlerde halüsinasyon (sanrı) meydana gelir. Kendini bana birşey olmaz sanıp arabalardan veya pencerelerden atlıyanlar olmuştur.

Dikkat: Plastik torbayı hiç bir zaman başınızın üstüne çekmeyiniz.

            En tehlikelisi Sprayi ağıza sıkmaktır. Boğaz ve solunum yollarında donma olabilir ve nefes alama ölüme yol           

            açabilir.

            Sigara, Ateş Duman patlamaya neden olabilir.

Bırakmayı deneyenlerde yoksunluk belirtileri: Korku durumları, Depresyon(Çöküntü) ve Sinirlilik. Profesyonel yardım tavsiye edilir.Uzun süre uçucu madde kullanalarda, Karaciğer-, Böbrek-, Sinir Bozuklukları( Polinöropati), Beyin hasarı ve Unutkanlık görülmüştür.

 

KOKAİN

 Uyarıcılar grubuna girer. Etkisi çok çabuk, alındıktan saniyeler sonra başlar,ancak kısa sürer.Uygulandığı bölgelerin duyarlılığını yok eder,gözbebeğini büyültür, damarları büzer, yüksek dozda tansiyonu yükseltir.  Etkisinin yarım saati geçtiği ender görülür. Bunlar aşırı sevinç, zevklenme, aşırı uyarılma, neşelenme, olur olmaz şeylere gülme, saçmalama, dansetme, iştahsızlık, kan basıncı ve kalp hızının artışı olarak sıralandırılabilir. Ancak bu kısa süren kendini  yükseklerde hissetme halini birdenbire çöküntü, kendini kötü hissetme, depresyon, paranoya, yani yoğun bir iniş takip eder. Bazıları bu düşüşü önlemek için dahada fazla kokain almayı denerler.Bu sonra durumu dahada kötüleştirir. Çok fazla alanlarda acayip davranma hatta şiddete eğilim olabilir. Bir süre sonra uyuduktan sonra uyanan kendini yorgun ve sinirli hisseder.

Kokain psikolojik bağımlılık yapar. Başka uyuşturucu maddelerin kullanımına götürür. buruna çekme sonrası delinme, kilo kaybı olur.

Crack denilen  şekli daha saftır ve fazla kokain içerir.Pişirme tozu (yemek sodası) ile kokain karıştırılarak elde edilir.Bir veya iki kez denenmesi bağımlılık yapabilir ve cravinge (özleme) yol açabilir Neşelendirici ve zevk verici etkisi sadece 5 dakika sürer, arkasından 20 dakika içinde titreme, adale çekilmeleri, yorgunluk, çöküntü hali gibi  hoş olmıyan etkileri gelir. diğer uyuşturucu maddeler ile kombinasyon ölüme yol açabilir. yüksek tansiyon ve kalp sorunları olanlarda daha çok dikkat edilmesi gerekir. Rock denilen, küçük içmeye hazır miktarlarda satılır.


Ekleyen:Emrah Kılınç
Kaynak:(Alıntıdır)
Aradığınız Dokümanı Bulamadıysanız, Farklı Araştırmalar Yapmak İstiyorsanız Site İçi Arama Yapabilirsiniz!

Ödev ve Araştırmalarınız için www.arsivbelge.com Sitesinde Kaynak Arayın:

Ödev ve Araştırmalarınız için Arama Yapın:
     Benzer Dokümanları İnceleyin
Bağımlılık ve Bağımlılık Çeşitleri(5381)

Uyuşturucu Maddeler ve Zararları(5378)

Zararlı Maddeler ve Bu Maddelerin Vücuda Verdiği Zararlar(5372)

İnsan Sağlığına Zararlı Olan Kimyasal Maddeler(5372)

Patlayıcı Maddeler Hakkında(5371)

          Tanıtım Yazıları
      
Türkçe İtalyanca ve Almanca Cümle Çevirisi İçin Birimçevir Sitesi

Esenyurt, Beylikdüzü ve Kartal Bölgelerinde Satılık Daire İlanları

Belge Çevirisi

Siz de Tanıtım Yazısı Yayınlamak İçin Tıklayın

Diğer Dökümanlarımızı görmek için: www.arsivbelge.com tıklayın.          

Siz de Yorum Yapmak İstiyorsanız Sayfanın Altındaki Formu Kullanarak Yorum Yazabilirsiniz!

Yorum Yaz          
Öncelikle Yandaki İşlemin Sonucunu Yazın: İşlemin Sonucunu Kutucuğa Yazınız!
Ad Soyad:
          
Yorumunuz site yönetimi tarafından onaylandıktan sonra yayınlanacaktır!