Araştırma ve ödevleriniz için her türlü kaynağı ve dokümanı En Geniş Araştırma ve Ödev Sitesi: www.arsivbelge.com ile bulabilir ve İsterseniz siz de kendi belge ve çalışmalarınızı gönderebilirsiniz!
Her türlü ödev ve dokümanı
www.arsivbelge.com ile kolayca bulabilirsiniz!

Araştırmalarınız için Arama Yapın:


Araştırmalarınız için Arama Yapın:

  
                    

Selma Lagerlöf ( Selma Ottilia Lovisa Lagerlöf )
www.arsivbelge.com
Selma Lagerlöf ( Selma Ottilia Lovisa Lagerlöf ) dokümanıyla ilgili bilgi için yazıyı inceleyebilirsiniz. Binlerce kaynak ve araştırmanın yer aldığı www.arsivbelge.com sitemizden ücretsiz yararlanabilirsiniz.
Selma Lagerlöf ( Selma Ottilia Lovisa Lagerlöf ) başlıklı doküman hakkında bilgi yazının devamında...
Ödev ve Araştırmalarınız için binlerce dokümanı www.arsivbelge.com sitesinde kolayca bulabilirsiniz.

Selma Lagerlöf (Asıl adıyla Selma Ottilia Lovisa Lagerlöf) (20 Kasım 1858)

 Selma Lagerlöf (Asıl adıyla Selma Ottilia Lovisa Lagerlöf) 20 Kasım 1858'de Varmland Mârbacka'da bir subayın kızı olarak dünyaya geldi.

Stockholm öğretmen okulundan çıktıktan sonra 1885-1895 arasında Landskroma’da öğretmenlik yaptı. Daha sonra kendisini tamamen edebiyat çalışmalarına verdi. Köyünde dinlediği masallarla daha başka köylülerden işittiği hikayeleri bir yere yaza yaza, bunları ilerideki romanlarının ham maddeleri haline getirdi. 1890-1891 yıllarında “Gösta Berling” adındaki ünlü romanını yazdı. Bu eser yerli olduğu kadar da insan ruhunun derinliklerine indiği için yazarına geniş bir şöhret sağladı.

 Selma Lagerlöf 1894′te önemli eseri olan “Görünmez Bağlar” adındaki hikaye kitabını yayınladı. Bunun üzerine İsveç Kralı ile Eğitim Bakanlığı kendisine para yardımında bulundular. Lagerlöf öğretmenliği bıraktı. Başka ülkelere seyahate çıktı. İtalya’ya, Doğu’ya gitti. Bu seyahatten sonra (1902) “Kudüs” adındaki eserini yazdı. 1907′de Upsala Üniversitesi kendisine fahri doktora ünvanını verdi. 1909′da Nobel Edebiyat Ödülünü aldı. 1914′te İsveç Akademisi’ne üye seçildi. Ondan sonra kendisini gene sadece edebiyat hayatına vererek çalışmalarına devam etti. Doğduğu köyde 82 yaşında öldü.

 Başlıca eserleri şunlardır:

 Romanları : Eski Şato (1899), Arne’nin Paracıkları (1904), Lilekrona’daki Ev (1911), Portekiz Kralı (1914), Charlotte Löwensköld (1925), Anna Swärd ( 1928).

 Hikayeleri : Kunganilla Kıraliçeleri (1899), Balıkçının Yüzüğü (1899), Cinler Alemi (1915), Sonbahar (1933), Noel Hikayeleri (1938).

 Roman ve hikaye dışı eserleri : Nills Hollgersson’un İsveç Gezisi (1906-1907), Morbacka (1922), Hatıralarım (1930), Hatıra Defteri (1932), Bir Masal Üstüne Masal (1902), Gösta Berling’in Hikâyesi (1891).

 Ülkemizde televizyonlarda uzunca bir dönem gösterilen Uçan Kaz Morton ve Nills Selma Lagerlöf’ün eserlerinden birisidir. Selma Lagerlöf ayrıca Nobel edebiyat ödülünü kazanan ilk kadın olarak da tarihe geçmiştir.

Nobel ödülünü alan ilk kadın edebiyatçı olarak tarihe geçen Selma Lagerlöf, 16 Mart 1940'da doğduğu yer olan Mârbacka'da öldü.

Önemli Eserleri:

Roman:

Gösta Berlings saga (1891 - 1896)

Antikrists mirakler (1897)

I Dalarne (1901)

I det heliga Landet (1902) [Kutsal Ülkede]

Hikâye:

Legender och berattelser (1899) [Kahramanlar ve Hikâye¬leri]

Kristuslegender 1904

Anı:

Mârbacka (1922)


Ekleyen:Ümit SERT
Kaynak:(Alıntıdır)
Aradığınız Dokümanı Bulamadıysanız, Farklı Araştırmalar Yapmak İstiyorsanız Site İçi Arama Yapabilirsiniz!

Ödev ve Araştırmalarınız için www.arsivbelge.com Sitesinde Kaynak Arayın:

Ödev ve Araştırmalarınız için Arama Yapın:
     
Çalışmalarınız ve ödevleriniz için her türlü kaynak ve dokümanı En Geniş Araştırma ve Ödev Sitesi: www.arsivbelge.com ile kolayca bulabilirsiniz!
          Tanıtım Yazıları
      
Türkçe İtalyanca ve Almanca Cümle Çevirisi İçin Birimçevir Sitesi

Esenyurt, Beylikdüzü ve Kartal Bölgelerinde Satılık Daire İlanları

Belge Çevirisi

Siz de Tanıtım Yazısı Yayınlamak İçin Tıklayın

Diğer Dökümanlarımızı görmek için: www.arsivbelge.com tıklayın.          

Siz de Yorum Yapmak İstiyorsanız Sayfanın Altındaki Formu Kullanarak Yorum Yazabilirsiniz!

Yorum Yaz          
Öncelikle Yandaki İşlemin Sonucunu Yazın: İşlemin Sonucunu Kutucuğa Yazınız!
Ad Soyad:
          
Yorumunuz site yönetimi tarafından onaylandıktan sonra yayınlanacaktır!