Araştırma ve ödevleriniz için her türlü kaynağı ve dokümanı En Geniş Araştırma ve Ödev Sitesi: www.arsivbelge.com ile bulabilir ve İsterseniz siz de kendi belge ve çalışmalarınızı gönderebilirsiniz!
Her türlü ödev ve dokümanı
www.arsivbelge.com ile kolayca bulabilirsiniz!

Araştırmalarınız için Arama Yapın:


Araştırmalarınız için Arama Yapın:

  
                    

İklim Değişikliği
www.arsivbelge.com
İklim Değişikliği dokümanıyla ilgili bilgi için yazıyı inceleyebilirsiniz. Binlerce kaynak ve araştırmanın yer aldığı www.arsivbelge.com sitemizden ücretsiz yararlanabilirsiniz.
İklim Değişikliği başlıklı doküman hakkında bilgi yazının devamında...
Ödev ve Araştırmalarınız için binlerce dokümanı www.arsivbelge.com sitesinde kolayca bulabilirsiniz.

İklim Değişikliği

   
   

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki- Moon, iklim değişikliğini “ insanlık ailesi olarak şimdiye kadar karşılaştığımız en büyük ortak sorun” olarak tanımlıyor. Bu en büyük ortak sorunumuz olan iklim değişikliğinin etkilerini şimdiden tüm dünyada ve tüm ekosistemler üzerinde görmeye başladık bile.

Buzullar – ki milyonlarca insan ve hayvan türü için içme suyunun temelini oluşturuyorlar- dünyanın her yerinde rekor hızlarda eriyor ve yok oluyor. Deniz seviyeleri buzulların erimesine bağlı olarak yükseliyor ve bilim insanları bu yüzyılın sonuna kadar metrelerce artabileceği konusunda uyarıyor. Eğer bu olursa, medeniyetlerimizi deniz kıyılarına kurduğumuz onlarca şehir, ada devletleri ve tarım alanları sular altında kalacak. Küresel sıcaklıklar artıyor ve deniz suyundaki sıcaklığın ve CO2 miktarının değişmesi denizleri daha asidik hale getiriyor. Daha asidik denizler, denizdeki canlı hayatının devamlılığını tehdit ediyor, mercanlar şimdiden ciddi oranlarda yok oluyor. Sıcak havayı seven sivrisinekler, küresel sıcaklıkların artması ile dünyada daha önce gitmedikleri yeni yerlere gidiyorlar ve malarya, sıtma gibi hastalıkları taşıyorlar. Kuraklık, artık daha çok yerde ve daha derin olarak hissediliyor, birçok yerde kuraklık gıda krizine sebep oluyor. Ani yağan yağışlar selleri artıyor, sular altında kalan tarım alanları yüzünden gıda krizi geleceğimizi tehdit ediyor.

Tüm bu gelişmeleri artık gündelik hayatımızda görüyoruz. TEMA olarak biz, iklim değişikliğini geri dönülemez noktaya gelmeden ve dünyanın üzerine medeniyetlerimizi kurduğumuz koşullarını kaybetmeden durdurulması gerektiğini savunuyoruz.

Bu amaçla TEMA olarak, iklim değişikliği konusunda politikalar geliştiriyoruz ve bunları karar vericiler ile paylaşıyoruz. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesine (UNFCCC), Türkiye’den gözlemci olarak akredite olan ilk sivil toplum kuruluşu olarak, uluslararası süreçleri yakından takip ediyoruz ve bu süreçleri etkileme konusunda diğer sivil toplum kuruluşları ile birlikte çalışıyoruz. Ortak politikaları üreten ve iklim değişikliği konusunda çalışan EEB (European Environmental Bureau) ve CAN-E (Climate Action Network Europe) gibi sivil toplum ağlarında etkin rol alıyoruz. Bu ağlar sayesinde, uluslararası politika yapma süreçlerini etkileyerek, iklim değişikliği konusundaki küresel sorumluluğumuzu da yerine getiriyoruz.

Uluslararası alandaki deneyimin yanı sıra, TEMA Vakfı olarak, Türkiye’de de iklim değişikliği konusunda kapasite arttırma ve farkındalık yaratma projeleri sürdürüyoruz. Uluslararası alandaki deneyimini, Türkiye’deki diğer paydaşlarla paylaşan TEMA Vakfı, Türkiye’nin iklim değişikliği konusunda üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi için çalışmalar yürütüyor.

Çünkü TEMA Vakfı, Türkiye çözüme ortak olmazsa, küresel iklim krizinin çözümü için oluşturulan tüm yöntemlerin eksik kalacağını savunuyor. Türkiye’nin gelişmekte olan bir OECD ülkesi olması sebebiyle “özel koşulları” olduğu, 7. Taraflar Konferansında kabul edilmişti. Türkiye’de şu an bu kararı referans göstererek ve tarihi sorumlulukları bulunmadığı belirtmekte ve diğer Ek – 1 ülkelerinden farklı olarak sera gazı azaltım hedefi belirtmemektedir. Diğer yandan, Türkiye hükümeti iklim değişikliği ile mücadele adına enerji sektörüne ciddi yatırımlar yapmaktadır. Havza planlaması yapılmadan inşasına başlanan yüzlerce HES projesi, “temiz kömür” adı altında kömüre yapılan yatırımlar bu yatırımların sadece birkaç örneğidir. Tüm bu yatırımların hem ekosistemlerimize verdiği zararlar, hem de iklim değişikliği ile mücadele konusundaki negatif etkilerini göz önüne alarak, TEMA Vakfı, Türkiye’nin mutlak sera gazı azaltım hedefi belirlemesi ve iklim değişikliği ile mücadele ve uyum konularında doğru stratejilerin katılımcı yöntemle belirlenmesi için mücadele vermektedir.

 TEMA’nın İklim Değişikliği Konusundaki Çalışmaları

TEMA iklim değişikliği konusunda şu anda iki adet kapasite arttırma projesi yürütmektedir.

Türkiye’de iklim değişikliği platformu kurmaya yönelik bir adım

Bu proje ile TEMA Vakfı, Türkiye’de iklim değişikliği konusunda çalışan sivil toplum kuruluşları arasında bilgi paylaşımını artırmak ve iklim değişikliği konusunda çalışan bir sivil toplum ağı oluşumuna ön ayak olmayı hedeflemektedir. Bu proje ile iklim değişikliğindeki son durum, Türkiye’nin iklim politikaları, UNFCCC ve AB’deki iklim değişikliğine ilişkin son gelişmeler hakkında STK’lar arasında bilgi akışını sağlamayı ve kamuoyu yaratmayı amaçlamaktadır. Projenin detaylarına : www.iklimdegisikligi.org sitesinden ulaşabilirsiniz.

 TEMA Vakfı içerisinde iklim değişikliği ile ilgili politika oluşturma çalışmaları ve bilgi akışının arttırılmasına yönelik kapasite artırımı :

TEMA Vakfı, bu proje ile vakıf içerisinde ulusal iklim değişikliği politikaları hakkında bilgi akışını sağlamak ve politika oluşturmayı amaçlamaktadır. İklim değişikliğinin etkileri hakkında TEMA ile düzenli veriler paylaşılarak TEMA Vakfı içerisinde farkındalık uyandırılması, TEMA Vakfı’nın ana çalışma konusu olan toprak erozyonu, ormanlar ve ağaçlandırma ve doğal varlıkların korunması konuları ile iklim değişikliği ilişkisinin ve karşılıklı etkileşimin ortaya konulması hedeflenmektedir. Bu proje kapsamında oluşturulan tüm metinlere : www.tema.org.tr ve www.iklimdegisikligi.org adreslerinden ulaşabilirsiniz.

 Kaynak: tema.org.tr


Ekleyen:Ümit SERT
Kaynak:(Alıntıdır)
Aradığınız Dokümanı Bulamadıysanız, Farklı Araştırmalar Yapmak İstiyorsanız Site İçi Arama Yapabilirsiniz!

Ödev ve Araştırmalarınız için www.arsivbelge.com Sitesinde Kaynak Arayın:

Ödev ve Araştırmalarınız için Arama Yapın:
     Benzer Dokümanları İnceleyin
Yeryüzündeki İklim Tipleri ve Doğal Bitki Örtüsü(5370)

İklim Elemanlarının Sera Tasarımı Üzerine Etkisi(5367)

          Tanıtım Yazıları
      
Türkçe İtalyanca ve Almanca Cümle Çevirisi İçin Birimçevir Sitesi

Esenyurt, Beylikdüzü ve Kartal Bölgelerinde Satılık Daire İlanları

Belge Çevirisi

Siz de Tanıtım Yazısı Yayınlamak İçin Tıklayın

Diğer Dökümanlarımızı görmek için: www.arsivbelge.com tıklayın.          

Siz de Yorum Yapmak İstiyorsanız Sayfanın Altındaki Formu Kullanarak Yorum Yazabilirsiniz!

Yorum Yaz          
Öncelikle Yandaki İşlemin Sonucunu Yazın: İşlemin Sonucunu Kutucuğa Yazınız!
Ad Soyad:
          
Yorumunuz site yönetimi tarafından onaylandıktan sonra yayınlanacaktır!