Araştırma ve ödevleriniz için her türlü kaynağı ve dokümanı En Geniş Araştırma ve Ödev Sitesi: www.arsivbelge.com ile bulabilir ve İsterseniz siz de kendi belge ve çalışmalarınızı gönderebilirsiniz!
Her türlü ödev ve dokümanı
www.arsivbelge.com ile kolayca bulabilirsiniz!

Araştırmalarınız için Arama Yapın:


Araştırmalarınız için Arama Yapın:

  
                    

Grupla Psikolojik Danışma
www.arsivbelge.com
Grupla Psikolojik Danışma dokümanıyla ilgili bilgi için yazıyı inceleyebilirsiniz. Binlerce kaynak ve araştırmanın yer aldığı www.arsivbelge.com sitemizden ücretsiz yararlanabilirsiniz.
Grupla Psikolojik Danışma başlıklı doküman hakkında bilgi yazının devamında...
Ödev ve Araştırmalarınız için binlerce dokümanı www.arsivbelge.com sitesinde kolayca bulabilirsiniz.

GRUPLA PSİKOLOJİK DANIŞMA NEDİR?

   Grup; belirli bir amaç için bir araya gelen ikiden fazla insan topluluğudur. İnsanlar da bir gurup içinde doğar ve grupla birlikte yaşamlarını sürdürürler. Grupta kendilerine yardım ederler. Bireyler arasında benzer özelliklerin bulunması, bazı ihtiyaçların grupta sağlanabilmesi, grup çalışmalarının yoluyla bireysel gelişmenin gerçekleşmesini akla getirmektedir. İnsan toplumsal bir varlıktır, sorunları da toplumsal ilişkilerden kaynaklanmaktadır. İnsanın çevresine uyumu, onun kişiler arası ilişkilerde gerekli davranış ve tutumlara sahip olmasını gerektirmektedir. Bu tutum ve davranışları kabul edici küçük grup atmosferinde geliştirebilmekte ve kişi bu gruplarda kazandığı davranışları daha geniş gruplara transfer edebilmektedir(Kuzgun,1991).

   Grupla psikolojik danışma; kişiler arası ilişkilerin geliştirilmesini hedefleyen, üyelerin duygu değer ve tutumlarının üzerinde durulduğu, ayrıca her bir üyenin davranışsal amacının gerçekleştirilmesinin sağlanmaya çalışıldığı, bu alanda yetişen bir psikolojik danışman tarafından yürütülen profesyonel terapötik bir yardım etme sürecidir(Voltan-Acar,1993).

             Grupla Psikolojik Danışma ve Grup Rehberliği

   Grupla psikolojik danışma ve grup rehberliği çoğu zaman birbiriyle karıştırabilmekte, grup karşında grup rehberliği yapanlar, grupla psikolojik danışma yaptıklarını düşünmektedirler.

Grup rehberliği daha çok eğitsel, sosyal, mesleki bilgi verme amacıyla çok sayıda kişiye yönelik bilişsel düzeyde davranış değişikliği meydana getirecek bir hizmettir. Bilgi verme amacı öncelikli olduğu için istenen bilgiye sahip olan bir kişi tarafından yapılabilir. Grupla danışmada olduğu gibi profesyonel bir danışmana ihtiyaç olmayabilir.

   Grup rehberliği genellikle sınıf düzeyinde veya daha büyük gruplarda yürütülmektedir. Oysa grupla psikolojik danışmada küçük gruplarla, 5–8 kişiden oluşan üyelerin yakın çalışma ilişkileri oluşturarak, konuları derinlemesine keşfetmeleri sağlanmaktadır.

   Grup rehberliği her ortamda gerçekleştirilebilirken, grupla psikolojik danışmayı yapmak için özel ortamlar gereklidir.

   Grupla psikolojik danışma en az on, on iki oturum süren bir süreçtir. Grup rehberliği isi bir ya da iki oturumda bitebilir.

   Grupla psikolojik danışma gündemsizdir. Konuşulanlar daha önceden saptanmamıştır. Dolayısıyla spontanlık ön plandadır(Ohlsen,1988). Grup rehberliğinde ise belirli bir konu bulunmaktadır.

  Grupla danışma toplantılarına katılma her zaman bireyin özgür seçimine bırakılırken, grup rehberliğinde her zaman böyle değildir.

                Grupla Psikolojik Danışma Yaklaşımları

Grupla psikolojik danışma üç tür yaklaşım içermektedir.1)Kriz Merkezli, 2)Problem Merkezli 3)Gelişim Merkezli (Myrick,1997).

 *Kriz Merkezli Grupla Psikolojik Danışma: Bu tür danışma acil bir probleme yöneliktir. Kriz geçtikten sonra grup normal olgusuna dönebilir. Bazı gruplarda süreç bir olay sonucunda başlayabilir. Kriz merkezli gruplarda genellikle; öğrenci grupları arasında ki çatışma, sınıfta başarısız olan öğrenciler,  bir yakınını kaybeden öğrenciler gibi kriz durumlarında bireysel müdahalenin yanı sıra grupla müdahaleyi de gerektirmektedir. Bu gruplarda durum değerlendirmesi ve çözümleri birlikte düşünme fırsatı sağlanmaktadır.

*Problem Merkezli Grupla Psikolojik Danışma: Bu tür danışmada çok acil olmayan problemlere odaklıdır. Problem merkezli yaklaşımda grubun amacı öğrenci de rahatsızlık ve mutsuzluk uyandıran sorun ve durumlarla baş etmektir. Öğrencilerin problemleri onların öğrenmelerini engeller. Grup üyeleri bir problem belirleyerek bu konuda neler yapabileceklerini belirlerler. Problemler daha kritik bir hale gelmeden çözüm yöntemleri aranır. Problem merkezli gruplar bir konuya sahiptir. Üyeler problem hakkında samimi konuşmalar yapar, çözüm yolları ararlar. Grubun konuları genellikle, daha iyi notlar almak, akranları ve öğretmenleri ile çatışma çözme, mesleki seçimler yapma, stresle baş etme, bir iş bulma, ebeveynleri ile geçinme, akran baskısı ile baş etme, alkol ve uyuşturucudan sakınmadır.

*Gelişim Merkezli Grupla Psikolojik Danışma: Bu tür gruplar öğrencilerin kişisel ve sosyal gelişimine odaklanmıştır. Belirli bir kriz ya da problem durumu yoktur. Gelişim merkezli gruplar tüm öğrenciler için tasarlanmıştır ve bunlar değişik gelişimsel yaşam stratejilerindeki genç insanların genel ihtiyaç ve ilgilerine dikkat gösterirler(Myrick,1997). Öğrencilerin kişisel gelişimleri ile ilgili belli alanlarda konuşmaya ihtiyaç duydukları durumlarda grup onlara bu imkânı tanır. Kaygılarını, çeşitli konulardaki çıkmazlarını grupta çözmeye çalışırlar. Gelişim merkezli gruplarda rasgele seçilmiş öğrenciler bir araya gelir, belirli bir problem yoktur,problemler o an sunulur ve tartışılır. Grubun odağı “burada ve şimdi” üzerindedir. Öğrenciler bir etkinliğe katılırla daha sonra ne yaşadıklarını ve öğrendiklerin tartışırlar. Bu gruplar sorunları benzer olan öğrencilere model olma ve benzer problemleri çözmede akranlarıyla çalışma fırsatı verirler.

                        Grupla Psikolojik Danışmanın Evreleri

1)Katılma Evresi: Üyeler grupta bulunuş sebeplerini kavrayarak, güven ve kabul edici bir ortam oluştururlar. Tanışma süresi gruptan guruba değişir. Grup kuralları belirlenir ve üyeler grubun kurallarına uyacaklarına katılımda bulunacaklarına söz verirler. Grup üyelerinin tanışması ve kaynaşması için lidere çok iş düşer üyeler birbirleriyle iletişim kurmaktan liderle konuşmayı tercih ederler.

2)Geçiş Evresi: Grup üyeleri bu aşamada derinliğine fikir ve duygularını nasıl paylaşacaklarını öğrenirler. Üyeler birbirlerinin davranışlarını anlamaya çalışırlar. Grup üyelerinin bağlılıkları ve ait olma duyguları gelişir. Güven duygusunun tam olarak oluşmadığı bu dönem biraz çalkantılıdır.

3)İşleyiş Evresi:  Güven duygusunun geliştiği bu evrede katılım yüksek orandadır. Geri bildirim vermek ya da almak için daha çok çaba vardır. Danışmanın rolü kolaylaştırmak ve konuşmaları özetlemekten ibarettir. En uzun süren bu evrede, üyeler bireysel farklılıklarını görürler, olumlu ve olumsuz yönleriyle birbirlerini kabul ederler. Liderin aracılığı olmadan birbirleriyle etkileşimde bulunabilirler.(Voltan-Acar,2001)

                                                                                            N.BAHAR ÜNAL

                                                                                TALAS LİSESİ REHBER ÖĞRETMENİ


Ekleyen:Ümit SERT
Kaynak:(Alıntıdır)
Aradığınız Dokümanı Bulamadıysanız, Farklı Araştırmalar Yapmak İstiyorsanız Site İçi Arama Yapabilirsiniz!

Ödev ve Araştırmalarınız için www.arsivbelge.com Sitesinde Kaynak Arayın:

Ödev ve Araştırmalarınız için Arama Yapın:
     Benzer Dokümanları İnceleyin
Eğitimin Psikolojik Temelleri(5399)

Dini Danışma ve Rehberlik Ders Notları - 2(5378)

Psikolojik testler ile yapılan muayene(5365)

Rehberliğin Önemi ve Amaçları(5364)

Dini Danışma ve Rehberlik Ders Notları - 1(5364)

          Tanıtım Yazıları
      
Türkçe İtalyanca ve Almanca Cümle Çevirisi İçin Birimçevir Sitesi

Esenyurt, Beylikdüzü ve Kartal Bölgelerinde Satılık Daire İlanları

Belge Çevirisi

Siz de Tanıtım Yazısı Yayınlamak İçin Tıklayın

Diğer Dökümanlarımızı görmek için: www.arsivbelge.com tıklayın.          

Siz de Yorum Yapmak İstiyorsanız Sayfanın Altındaki Formu Kullanarak Yorum Yazabilirsiniz!

Yorum Yaz          
Öncelikle Yandaki İşlemin Sonucunu Yazın: İşlemin Sonucunu Kutucuğa Yazınız!
Ad Soyad:
          
Yorumunuz site yönetimi tarafından onaylandıktan sonra yayınlanacaktır!