Araştırma ve ödevleriniz için her türlü kaynağı ve dokümanı En Geniş Araştırma ve Ödev Sitesi: www.arsivbelge.com ile bulabilir ve İsterseniz siz de kendi belge ve çalışmalarınızı gönderebilirsiniz!
Her türlü ödev ve dokümanı
www.arsivbelge.com ile kolayca bulabilirsiniz!

Araştırmalarınız için Arama Yapın:


Araştırmalarınız için Arama Yapın:

  
                    

SERAMİK BULUNTULAR IŞIĞINDA GEÇ TUNÇ ÇAĞI
www.arsivbelge.com
SERAMİK BULUNTULAR IŞIĞINDA GEÇ TUNÇ ÇAĞI dokümanıyla ilgili bilgi için yazıyı inceleyebilirsiniz. Binlerce kaynak ve araştırmanın yer aldığı www.arsivbelge.com sitemizden ücretsiz yararlanabilirsiniz.
SERAMİK BULUNTULAR IŞIĞINDA GEÇ TUNÇ ÇAĞI başlıklı doküman hakkında bilgi yazının devamında...
Ödev ve Araştırmalarınız için binlerce dokümanı www.arsivbelge.com sitesinde kolayca bulabilirsiniz.

SERAMİK BULUNTULAR IŞIĞINDA GEÇ TUNÇ ÇAĞI-ERKEN

DEMİR ÇAĞINDA ÇUKUROVA-KIBRIS İLİŞKİLERİ

( Nihal Hanım ERHAN )

Geçmişten günümüze ulaşabilen en önemli arkeolojik materyallerin başında hiç kuşkusuz seramik kaplar gelmektedir. Pişmiş topraktan imal edilmiş kaplar halen günümüzde de yaşamdaki yerini korumaktadırlar. Zaman zaman buna alternatif olarak üretilen madeni kaplar da hiçbir zaman seramiğin yerini alamamıştır. Pişmiş topraktan imal edilmiş malzemeler insanların yaşadıkları merkezleri gösteren en önemli kanıtlardır. Belki de insanlar hiç farkında olmadan varlıklarının bir kanıtı olarak çanak çömlekleri geride bırakmışlardır.

Kil kolay işlenen ve kalitesi değişmekle birlikte hemen hemen her yerden kolayca elde edilebilen bir malzemedir. Gerek bu sebeple, gerekse pişirilmiş kapların tekrar kullanılmaması – ahşap, taş, mermer veya maden gibi – ve tabiat şartlarından etkilenmemesi nedeniyle iyi korunmuştur. Seramik bu tür özellikleri yanında insanların günlük yaşamları, ekonomileri, ticari ilişkileri ve halkların göçlerini de aydınlatmaya katkıda bulunmaktadır (Aslan, N. 1998: 1).

Arkeolojik çalışmalarda coğrafya oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Bir bölgenin ada veya kıta olması, dağlık veya ovalık olması ya da deniz kıyısına olan uzaklığı, o bölgenin hem siyasi, hem de ekonomik politikası hakkında belirleyici bir etkendir. Dolayısıyla bir bölgenin ekonomik ve ticari faaliyetleri, bölgenin coğrafyası ile yakından ilişkilidir (Erdem, A. Ü. 2002: 10). Bu bağlamda Çukurova bölgesi göz önüne alındığında hem deniz kıyısında oluşu, hem de coğrafi olarak kolay ulaşılır olması ya da diğer bir deyişle bölgeler arası kara bağlantılarının mümkün olması Geç Tunç - Erken Demir Çağlarında hem ekonomik hem de ticari ilişkilerde oldukça etkili olmuştur.

Çukurova, Orta Anadoluyu Doğu Akdeniz, Suriye ve Mezopotamya’ya bununla beraber Mezopotamyayı da Orta Anadolu, Batı Anadolu ve Ege dünyasına bağlayan yollar üzerinde yer alan konumuyla oldukça önemli bir bölgedir (Ünal, A. 2000a: 23). Çukurova Doğu ve Batı kültürleri kadar kuzey ve güney kültürlerinin de aktarıldığı bir köprü durumundadır. Tunç çağlardan günümüze kadar Doğu ve Batı her zaman Doğu Akdeniz topraklarında buluşmuş, birbiriyle çarpışmış veya kaynaşmıştır. (Ehrich, R. W. 1956: 13).

Kilikia ile Kıbrıs arasındaki ilk bağlantı Aseramik Neolitik Dönem’de kurulmuştur. Daha sonra, Geç Kalkolitik ve Erken Tunç Çağı’nda da bağlantılar tespit edilmiştir. M.Ö. II. Bin’de ise, ilk ilişkiler Orta Tunç Çağı sonunda başlamış ve Geç Tunç Çağı’nın ikinci yarısında çok daha yoğun bir hale gelmiştir (Kozal, E. 2005: 137). Geç Tunç Çağ’da Anadolu ile Kıbrıs ilişkilerinin tarihi, yaklaşık olarak M.Ö.1400’lü yıllarda başlar ve Hitit İmparatorluğu’nun çöküşünden sonra son bulur. Bu zaman aralığında, yazılı kaynaklar Alasia ile Hatti arasında dostça ilişkilerin var olduğunu göstermektedir. Madduwattas yazılı belgeleri, daha eski ve az sayıda resmi antlaşmaların zaten iki yer arasında olduğunu göstermektedir. Bir de, sürgün ile ilgili bir çok yazılı belgeler, dostça ilişkileri dolaylı olarak göstermektedir (Kozal, E. 1999: 71). Bu ilişkiler, tüm Ege, Anadolu ve Doğu Akdeniz’i etkisi altına alan, M.Ö. 13. yy. sonlarında gerçekleşen Deniz Kavimler Göçü esnasında kesintiye uğrasa da, M.Ö. I. Bin’in ilk çeyreğinde de, GTÇ dönemine göre daha zayıf da olsa, devam etmiştir. Kilikia Bölgesi’nde ilk arkeolojik araştırmalar 1930’lu ve 1940 ‘lı yıllar arasında gerçekleştirilmiştir. Daha sonraki çalışmalar, uzun boşluktan sonra, 80’li yıllardan itibaren her yıl giderek artmıştır. Bölgede; Mersin Yumuktepe, Tarsus Gözlükule, Kinethöyük, Karatepe, Sirkeli, Kilise Tepe, Meydancıkkale, Kelenderis, Porsuk, Soloi Pompeipolis ve Tatarlı gibi yerleşmelerde gerçekleştirilen kazılardan, birkaçı sona ermiş olmakla birlikte, çoğu halen devam etmektedir. Bu çalışmalar sonucunda, bölgenin GTÇ ve EDÇ dönemine ait, yerli ve ithal seramikleri bulunmuştur. Bu çalışmada, Çukurova’da ele geçen Kıbrıs yapımı ithal seramikler, bu seramiklerin türleri ve yaylım alanları yanında, ithal seramiklerin bölgeye geliş şekli de ele alınmaktadır. Böylece, bölgedeki kentlerin GTÇ ve EDÇ dönemlerindeki ticari ve kültürel ilişkileri, seramik buluntuları ile irdelenmektedir.

Dokümanın Tamamı için tıklayınız…


Ekleyen:Ümit SERT
Kaynak:(Alıntıdır)
Aradığınız Dokümanı Bulamadıysanız, Farklı Araştırmalar Yapmak İstiyorsanız Site İçi Arama Yapabilirsiniz!

Ödev ve Araştırmalarınız için www.arsivbelge.com Sitesinde Kaynak Arayın:

Ödev ve Araştırmalarınız için Arama Yapın:
     Benzer Dokümanları İnceleyin
Sagar Pişirim Tekniği Hakkında(5374)

Diş Hekimliğinde Seramik ve Porselenler(5369)

Seramik Sanatı Konulu Tezlerin Değerlendirilmesi(5361)

Sevim Çizer ve Seramik Eğitimi(5361)

Çocuklar İçin Anksiyete Duyarlılığı İndeksi Çalışması(5359)

          Tanıtım Yazıları
      
Türkçe İtalyanca ve Almanca Cümle Çevirisi İçin Birimçevir Sitesi

Esenyurt, Beylikdüzü ve Kartal Bölgelerinde Satılık Daire İlanları

Belge Çevirisi

Siz de Tanıtım Yazısı Yayınlamak İçin Tıklayın

Diğer Dökümanlarımızı görmek için: www.arsivbelge.com tıklayın.          

Siz de Yorum Yapmak İstiyorsanız Sayfanın Altındaki Formu Kullanarak Yorum Yazabilirsiniz!

Yorum Yaz          
Öncelikle Yandaki İşlemin Sonucunu Yazın: İşlemin Sonucunu Kutucuğa Yazınız!
Ad Soyad:
          
Yorumunuz site yönetimi tarafından onaylandıktan sonra yayınlanacaktır!