Araştırma ve ödevleriniz için her türlü kaynağı ve dokümanı En Geniş Araştırma ve Ödev Sitesi: www.arsivbelge.com ile bulabilir ve İsterseniz siz de kendi belge ve çalışmalarınızı gönderebilirsiniz!
Her türlü ödev ve dokümanı
www.arsivbelge.com ile kolayca bulabilirsiniz!

Araştırmalarınız için Arama Yapın:


Araştırmalarınız için Arama Yapın:

  
                    

Bitkilerde Çimlenme
www.arsivbelge.com
Bitkilerde Çimlenme dokümanıyla ilgili bilgi için yazıyı inceleyebilirsiniz. Binlerce kaynak ve araştırmanın yer aldığı www.arsivbelge.com sitemizden ücretsiz yararlanabilirsiniz.
Bitkilerde Çimlenme başlıklı doküman hakkında bilgi yazının devamında...
Ödev ve Araştırmalarınız için binlerce dokümanı www.arsivbelge.com sitesinde kolayca bulabilirsiniz.

Bitkilerde Çimlenme

 Bir tohum olgunlaştıktan ve çevreye dağıldıktan sonra uyku hali(dormansi) olarak adlandırılan bir evreye girer. Bu süreçte metabolik hız çok yavaşlar ve embriyo büyümez. Tohum çimlenmesi, embriyoda büyüme ve gelişmenin yeniden başladığı anlamına gelir.

Dormansinin süresi bitki türlerine bağlı olarak, bazen tür içinde bile farklılık gösterir. Bitkilerde dormansinin kırılıp çimlenmenin gerçekleşmesi onların yetiştikleri çevre koşullarıyla bağlantılıdır.

 

Tohum Çimlenmesi ve Olgun Bitkinin Ortaya Çıkışı

Çimlenme, tohumun uygun bir ortamda genç bitkiyi oluşturmak için geçirdiği değişimlerdir. Çimlenme için en önemli faktör tohumun olgunlaşmış olmasıdır.

Tohumun çimlenmesi su alınımı ile başlar. Bunun sonucu tohum şişer ve tohum kabuğu parçalanır. Suyun emilmesi ayrıca embriyonun yeniden büyümesine yol açan metabolik değişiklikleri başlatır. Çimlenmekte olan tohumdan ilk olarak embriyonik kök çıkar.

Çift çenekli bitkilerin çoğu ve soğan gibi bazı tek çenekli bitkilerde, çenekler çimlenme sırasında topraktan dışarı çıkar.

Çift çenekli bir bitki olan fasulyede, tohum içinde kalan embriyonik gövde kıvrılarak yukarı doğru büyük ve çenekleri toprak üstüne iter.

Tek çenekli bitkilerin çoğu ve bezelye gibi çift çenekli bazı bitkilerde, çenekler çimlenme sırasında toprak altında kalır. Tek çenekli bir bitki olan mısırda embriyonik gövde, doğrudan toprak üstüne çıkarak gelişir ve çenek toprak seviyesinin altında kalır.

Tohumun Çimlenmesine Etki Eden Çevresel Faktörler

Tohumların çimlenmesinde genetik ve çevresel faktörler etkilidir. Çevresel faktörlerin en önemlileri sıcaklık, su ve oksijendir. Bazı bitkilerde ışığın da tohum çimlenmesine etkisi bulunur.

Sıcaklık: Genellikle birçok bitki tohumu belirli bir sıcaklık aralığında çimlenir. Minimum bir sıcaklığın altında veya maksimum bir sıcaklığın üstünde çimlenme gerçekleşmez. Çimlenme için gerekli olan sıcaklık bitki türlerine göre değişir.

Su: Tohumun su almasıyla çimlenme için gerekli olan metabolik faaliyetler başlar. Tohum içine giren su, daha sonra depolanmış besinlerin sindirimi için gerekli olan enzimleri aktif hale geçirir. Suyun alınması sonucu hücreler genişler ve büyümeye başlar. Eğer ortamdaki su çok fazla olursa tohum yeterli oksijen alamaz ve çimlenme durur.

Oksijen: Tohum kabuğunun parçalanmasına kadar geçen süreçte gerekli enerji oksijensiz solunumla elde edilebilir. Ancak kabuk parçalandıktan sonra, metabolik faaliyetlerde kullanılan enerji oksijenli solunumla sağlanır.

Örnek:

Sıcaklığın çimlenme üzerine olan etkisini bir deneyle anlatınız.

Çözüm:

Bir miktar pamuğun arasına yerleştirilen 4–5 tane fasulye tohumu bir plastik kaba konur. Benzer işlem diğer bir fasulye grubu için de yapılır. Birinci gruptaki fasulyeler oda sıcaklığında, az ışık alan bir yerde; ikinci gruptakiler ise oda sıcaklığından düşük sıcaklıkta (buzdolabında) ve yine az ışıklı bir yerde çimlenmeye bırakılır. Her iki kap, belirli aralıklarla aynı miktarda sulanarak pamukların ıslak kalması sağlanır. Birkaç gün sonra oda sıcaklığında tutulan kapta çimlenmenin gerçekleştiği, düşük sıcaklıkta tutulan kapta ise gerçekleşmediği gözlenir.


Ekleyen:Ümit SERT
Kaynak:(Alıntıdır)
Aradığınız Dokümanı Bulamadıysanız, Farklı Araştırmalar Yapmak İstiyorsanız Site İçi Arama Yapabilirsiniz!

Ödev ve Araştırmalarınız için www.arsivbelge.com Sitesinde Kaynak Arayın:

Ödev ve Araştırmalarınız için Arama Yapın:
     Benzer Dokümanları İnceleyin
Çiçekli Bitkilerde Çoğalma(5363)

Canlılarda Üreme ve Gelişme(5360)

Çiçekli Bitkilerde Üreme, Büyüme ve Gelişme(5358)

ÇİMLENME DURGUNLUĞU ( DORMANSİ )(5357)

          Tanıtım Yazıları
      
Türkçe İtalyanca ve Almanca Cümle Çevirisi İçin Birimçevir Sitesi

Esenyurt, Beylikdüzü ve Kartal Bölgelerinde Satılık Daire İlanları

Belge Çevirisi

Siz de Tanıtım Yazısı Yayınlamak İçin Tıklayın

Diğer Dökümanlarımızı görmek için: www.arsivbelge.com tıklayın.          

Siz de Yorum Yapmak İstiyorsanız Sayfanın Altındaki Formu Kullanarak Yorum Yazabilirsiniz!

Toplam Yorum Sayısı: 1

Tüm Yorumlar Aşağıda Listelendi!

sdasdsad - 21.04.2016, 18:22
 

çok uzun


Yorum Yaz          
Öncelikle Yandaki İşlemin Sonucunu Yazın: İşlemin Sonucunu Kutucuğa Yazınız!
Ad Soyad:
          
Yorumunuz site yönetimi tarafından onaylandıktan sonra yayınlanacaktır!