Araştırma ve ödevleriniz için her türlü kaynağı ve dokümanı En Geniş Araştırma ve Ödev Sitesi: www.arsivbelge.com ile bulabilir ve İsterseniz siz de kendi belge ve çalışmalarınızı gönderebilirsiniz!
Her türlü ödev ve dokümanı
www.arsivbelge.com ile kolayca bulabilirsiniz!

Araştırmalarınız için Arama Yapın:


Araştırmalarınız için Arama Yapın:

  
                    

Polip hakkında bilgi
www.arsivbelge.com
Polip hakkında bilgi dokümanıyla ilgili bilgi için yazıyı inceleyebilirsiniz. Binlerce kaynak ve araştırmanın yer aldığı www.arsivbelge.com sitemizden ücretsiz yararlanabilirsiniz.
Polip hakkında bilgi başlıklı doküman hakkında bilgi yazının devamında...
Ödev ve Araştırmalarınız için binlerce dokümanı www.arsivbelge.com sitesinde kolayca bulabilirsiniz.

Polip nedir Polip tedavisi Polip hakkında bilgi

Bazı organların içini kaplayan mukoza tabakasındaki büyümeyle oluşan saplı oluşumlara polip denir. Saptanmaları ve tedavileri kolaydır.

Nedenleri
Poliplerin çoğu mukoza tabakasının aşırı büyümesi sonucu oluşur ve sınırları belli bir et parçası biçiminde ortaya çıkar. Tek tek ya da küme halinde bulunabilen polipler, doğuştan olabildikleri gibi, sonradan da ortaya çıkabilirler. Polipler genellikle burun, gırtlak ve rahimde oluşurlar. Çoğu, selim oluşumlardır, ama bazıları kansere dönüşme potansiyeli taşır, bazıları da başlangıçtan beri habistir.

Burun polipleri burnun içini kaplayan zara tutunurlar ve tedavi edilmezlerse üzün tanesi kadar büyüyebilirler. Çoğu sık soğuk algınlığı geçirenler ile samannezlesi olanlarda ve enfeksiyonlar sonucunda oluşurlar.

Bağırsak polipleri genellikle kalınbağırsakta ve gödenbağırsağında görülür. Az sayıda doğuştan vakada (konjenital) incebağırsakta da olurlar. Kalınbağırsaktaki polipler tek ya da küme halinde bulunur ve büyüklükleri 3 cm çapında olabilir. "Kalıtsal bağırsak polipozu" adı verilen bir durumda kalınbağırsakta yüzlerce polip oluşur. Kalıtımla geçen bu türdeki poliplerin kansere dönüşme riski çok yüksektir. Bu yüzden, bağırsağın söz konusu bölümü çıkarılır ve incebağırsak gödenbağırsağına bağlanır. Rahim polipleri, rahmin içini ya da rahim boynunu kaplayan tabakadan kaynaklanabilir.

Belirtiler
Burun polipleri burunda enfeksiyon yapabilir, yüz kemiklerindeki boşlukların (sinüsler) burun boşluğuna açılan küçük kanallarını tıkayarak, enfeksiyona neden olabilirler. Burun polipleri burnun bir yanı tıkandığında ya da uzun süreli burun akıntısı olduğunda fark edilir. Kalınbağırsakta oluşan polip vakalarının çoğu kalıtsal değildir ve genellikle bağırsağın alt bölümünde oluşurlar. Böyle polipi olan kişide dışkılama sırasında kan ve aşırı mukus görür. Ayrıca polip, karnın alt kısmında ağrı oluşturur. Hasta, polip nedeniyle dışkı olduğunu sanır ve dışkılama gereksinimi duyar. Rahim polipleri çok şiddetli âdet kanamaları, âdet dönemi ortasındaki kanamalar ya da vajinal akıntı gibi belirtilerle ortaya çıkar. Tedavi
Günümüzde polipin tanısı ve tedavisi modern yöntemler sayesinde oldukça kolaylaşmıştır. Polipi alınan kişi, bir süre, yeni bir polip olasılığına karşı düzenli aralıklarla kontrol edilmelidir. Burun polipinde doktor, özel bir alet yardımıyla polipi görebilir ve genel anestezi altında tel bir halkayla sıkıştırarak alabilir. Bu, oldukça basit bir işlemdir ve daha sonra polipler oluşursa, başka tedaviler de gerekir.

Bağırsak polipleri "sigmoidoskop" denen bir aygıtla görülebilir. Aygıt makattan sokulur. "Kolonoskop" denen aygıtla da kalınbağırsak incelenir. Uzun ve esnek olan aygıt gödenbağırsağına uzatılır. Baryumlu lavmanlarla röntgen incelemesi de tanıyı kesinleştirir. Oluşturduğu belirtiler ve çapı 1 cm'yi aştığında kansere dönüşebilme olasılığı nedeniyle polip her zaman alınmalıdır. Polip kolonoskop ile alınabilir, ancak büyükse ameliyat gerektirir. Kolonoskopla polipin alınması sırasında hastaya yatıştırıcı ilaç iğnesi yapılır ve aygıt makat yoluyla gödenbağırsağına uzatılır. Polip bulunduktan sonra, kolonoskop boyunca, ucunda halka olan bir tel uzatılır; halka polipe geçirilerek sıkılır ve elektrik akımı verilerek polipin kökü dağlanır (koterizasyon). Böylece işlem, kansız gerçekleştirilmiş olur. Hasta aynı gün evine gönderilir.

Rahim polipleri genellikle kürtaj yöntemiyle alınır, yani rahmin içi kazınarak polipler alınır. Bazı rahim polipleri ise miyom belirtisi yapabilir. Miyom, rahmin duvarındaki kastan kaynaklanan tümördür. Böyle bir durumda rahmin ameliyatla alınması da gerekli olabilir.


Ekleyen:Ümit SERT
Kaynak:(Alıntıdır)
Aradığınız Dokümanı Bulamadıysanız, Farklı Araştırmalar Yapmak İstiyorsanız Site İçi Arama Yapabilirsiniz!

Ödev ve Araştırmalarınız için www.arsivbelge.com Sitesinde Kaynak Arayın:

Ödev ve Araştırmalarınız için Arama Yapın:
     Benzer Dokümanları İnceleyin
Savaşta Bilgi mi üstündür Kılıç mı? Münazara Örneği(5677)

BGYS (Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi)(5377)

İşletmelerde Bilgi Yönetimi(5373)

Yönetim Bilişim Sistemi ( Management Information Systems )(5371)

BİLGİ ŞÖLENİ ( Sempozyum )(5367)

          Tanıtım Yazıları
      
Türkçe İtalyanca ve Almanca Cümle Çevirisi İçin Birimçevir Sitesi

Esenyurt, Beylikdüzü ve Kartal Bölgelerinde Satılık Daire İlanları

Belge Çevirisi

Siz de Tanıtım Yazısı Yayınlamak İçin Tıklayın

Diğer Dökümanlarımızı görmek için: www.arsivbelge.com tıklayın.          

Siz de Yorum Yapmak İstiyorsanız Sayfanın Altındaki Formu Kullanarak Yorum Yazabilirsiniz!

Yorum Yaz          
Öncelikle Yandaki İşlemin Sonucunu Yazın: İşlemin Sonucunu Kutucuğa Yazınız!
Ad Soyad:
          
Yorumunuz site yönetimi tarafından onaylandıktan sonra yayınlanacaktır!