TANIM
Turizm ve otelcilik iþletmelerinde turizm hizmetinin sunumu, pazarlanmasý ve iþletmenin dýþ müþterilere tanýtýmýnda görev alan kiþidir.
GÖREVLER
Turizm ve otel iþletmeciliði meslek elemanlarýnýn baþlýca görevleri; müþterinin beklenti ve ihtiyaçlarýný belirlemek ve bu ihtiyaçlarý karþýlamak için yöntemler geliþtirerek uygulamaktýr. Sektördeki branþlara göre, Ön büro hizmetleri kapsamýnda rezervasyon, otele giriþ-çýkýþ iþlemleri vb. Kat hizmetleri kapsamýnda odalarýn tertip, düzen ve temizliði ile müþteri hizmetlerinin yerine getirilmesi, Servis hizmetleri kapsamýnda yiyecek, içecek vb. servis hizmetlerinin yerine getirilmesi gibi görevleri yürütürler. Ayrýca çalýþýlan iþyerlerine göre deðiþiklikler göstermekle beraber mutfak, bar, muhasebe, satýn alma, pazarlama ve satýþ departmanlarýnda yöneticilik görevleri de vardýr.
KULLANILAN ALET MAKÝNA VE MALZEMELER
Bilgisayar, Faks, teleks, telefon vb. iletiþim araçlarý, Hesap makinesi, Diðer büro malzemeleri, Yiyecek ve içecek servis araç ve gereçleri, Yasal mevzuat ve uygulama dokümanlarý.
MESLEÐÝN GEREKTÝRDÝÐÝ ÖZELLÝKLER
Turizm ve otel iþletmeciliði meslek elemaný olmak isteyenlerin; Sosyal bilimlere özellikle turizm, ekonomiye ilgi duyan, Ayrýntýlara dikkat eden, sorumluluk sahibi, sabýrlý, Baþkalarý ile iyi iletiþim kurabilen, baþkalarýný etkileyebilen, Giriþimci, Enerjik ve dakik, Araþtýrýcý-çalýþkan ve dürüst, Ekip çalýþmasýna yatkýn, Fiziksel görünümü düzgün ve bakýmlý kimseler olmalarý gerekmektedir. En az bir yabancý dili bilmek ve bilgisayar bilgisi meslekte baþarýyý artýran bir etkendir.
ÇALIÞMA ORTAMI VE KOÞULLARI
Turizm ve otelcilik meslek elemanlarý; genellikle kapalý, temiz, bol ýþýklý, klimalý çaðdaþ görünümlü iþletmelerde çalýþýrlar. Yerli ve yabancý turistlere hizmet sunarlar. Meslektaþlarý, diðer çalýþanlar, iþveren ve müþterilerle iletiþim halinde çalýþýrlar.
MESLEK EÐÝTÝMÝNÝN VERÝLDÝÐÝ YERLER
Meslek eðitimi, aþaðýdaki meslek yüksekokullarýnýn "Turizm ve Otel Ýþletmeciliði " bölümünde verilmekte iken, bu bölüm adýnýn "Aðýrlama Hizmetleri" olarak deðiþmesi nedeniyle, "Turizm ve Otel Ýþletmeciliði" adýyla artýk öðrenci alýnmamaktadýr. Bu nedenle D- Meslek Eðitimi bölümünde bulunan bilgiler "Turizm ve Otel Ýþletmeciliði" bölümü eðitiminin verildiði zamandaki araþtýrýlan bilgileri kapsamaktadýr. Mesleðin eðitimi aþaðýdaki resmi ve vakýf üniversitelerine baðlý Meslek Yüksek Okullarýnýn "Turizm ve Otel Ýþletmeciliði" ön lisans programlarýnda verilmektedir.
ÖN EÐÝTÝMDE BAÞARILI OLUNMASI GEREKEN DERSLER
Türkçe, Matematik, Sosyal Bilimler.
MESLEK EÐÝTÝMÝNE GÝRÝÞ KOÞULLARI
Meslek liselerinin Aðýrlama ve Gýda Tenolojisi, Aþçýlýk, Besin Teknolojisi (Kurum Beslenmesi)Besin Teknolojisi (Pastacýlýk), Beslenme ve Ev Yönetimi, Ev Yönetimi, Ev Yönetimi ve Beslenme, Gýda Teknolojisi, Kat Hizmetleri, Konaklama, Konaklama Hizmetleri, Konaklama ve Seyahat Hizmetleri, Kurum Beslenmesi, Mutfak, Otel Ýþletmeciliði, Otelcilik ve Turizm, Ön Büro, Pastacýlýk, Resepsiyon, Resepsiyon(Ön Büro), Servis, Servis Hizmetleri, Turizm, Turizm Endüstrisi Servis Hizmetleri, Yiyecek Ýçecek Hizmetleri, Seyahat Ýþletmeciliði, Ulaþtýrma Hizmetleri, Animatörlük, Host ve Hosteslik, Tur Operatörlüðü, Deniz Turizmi, Seyahat Acentacýlýðý, Seyahat Acenteciliði alan/kol/ bölümlerinden mezun olanlar "Turizm ve Otel Ýþletmeciliði" ön lisans programýna sýnavsýz geçiþ için baþvurabilirler. Gereken koþullara sahip olduklarý takdirde yerleþtirilebilirler. Meslek liselerinin sýnavsýz geçiþ için belirlenen bölümleri dýþýndaki bölümlerden ya da liselerden mezun olanlar/olacaklar ise sýnavsýz yerleþtirme sonunda tercih listelerinde ilgili programa yer vermiþlerse açýk kalan kontenjanlara göre yerleþtirilebileceklerdir. Bunun için ÖSS sýnavýnda yeterli Eþit Aðýrlýklý-1 (EA-1) puaný almak gerekmektedir.
EÐÝTÝMÝN SÜRESÝ VE ÝÇERÝÐÝ
Eðitimin süresi hazýrlýk sýnýfý olan Meslek yüksekokullarýnda 3 yýl, olmayanlarda ise 2 yýldýr. Eðitim, teorik ve pratik olarak sürdürülür. Mezuniyet için 60 iþgünü staj zorunludur. Belli baþlý dersler: Turizm Ekonomisi, Beslenme Ýlkeleri ve Mönü Planlama, Temizlik Ürünleri Kullanýmý ve Denetimi, Önbüro Ýþlemleri, Ýletiþim, Ticari Matematik, Gýda Teknolojisi, Yabancý Dil, Genel Muhasebe, Otel Ýþletmeciliði, Mutfak Hizmetleri Yönetimi, Ön Büro Yönetimi, Yiyecek Ýçecek Hizmetleri Yönetimi, Temizlik Hizmetleri Ýþletmeciliði, Ziyafet ve Ýkram Hizmetleri Yönetimi, Endüstriyel Yiyecek Üretimi, Özel Ýlgi Turizmi, Tüketici Davranýþlarý, Genel Hukuk Bilgisi, Seyahat Acenteleri, Gýda ve Personel Hijyeni,Kongre ve Fuar Yönetimi, Ýletiþim vb.
EÐÝTÝM SONUNDA ALINAN BELGE-DÝPLOMA VE UNVAN
Eðitimi baþarý ile tamamlayanlara "Ön lisans Diplomasý" ve " Turizm ve Otel Ýþletmeciliði Meslek Elemaný " unvaný verilir.
ÇALIÞMA ALANLARI VE ÝÞ BULMA OLANAKLARI
Programdan mezun olanlar konaklama iþletmelerinin (Ön büro, kat hizmetleri, mutfak, servis, bar, satýn alma, pazarlama ve satýþ, insan kaynaklarý vb departmanlarýnda), Yiyecek içecek iþletmelerinde, seyahat acentalarýnda, rezervasyon, operasyon, biletleme, muhasebe vb. departmanlarýnda, havayolu þirketlerinin yer hizmetlerinin çeþitli pozisyonlarýnda ve yönetici olarak çalýþabilirler. Yabancý dil bilgisi çok iyi olanlarýn iþ bulma sorunu hemen hemen yok gibidir. Çalýþma alanlarý daha çok özel sektördedir. Kamu sektöründe Kültür ve Turizm Bakanlýðý ve baðlý kuruluþlarýnda çalýþma olanaðý vardýr.
EÐÝTÝM SÜRESÝNCE VE EÐÝTÝM SONRASI KAZANÇ
EÐÝTÝM SÜRESÝNCE
Mesleki eðitim süresince kazanç söz konusu deðildir. Ancak koþullarý uygun öðrenciler Yüksek Öðrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüðünce verilen öðrenci ve harç kredisinden yararlanabilmektedirler.
EÐÝTÝM SONRASI
Kamu kurumlarýnda çalýþanlar 657 sayýlý Devlet Memurlarý Kanununa göre belirlenen ücreti alýrlar. Özel sektörde eðitim sonrasý kazanç kiþinin yeteneðine, deneyimine ve pozisyonuna, ayrýca iþletmenin yapýsýna göre deðiþmektedir. Alýnan ücret iþe baþlarken asgari ücretle 2 katý arasýnda deðiþmektedir.
MESLEKTE ÝLERLEME
Turizm ve Otelcilik ön lisans programýný baþarý ile bitirenler, ÖSYM tarafýndan açýlan Dikey Geçiþ Sýnavý'nda baþarýlý olduklarý takdirde, Ýþletme, Ýþletme Enformatiði, Ýþletme-Ekonomi, Konaklama Ýþletmeciliði, Konaklama Ýþletmeciliði Öðretmenliði, Konaklama ve Turizm Ýþletmeciliði, Lojistik Yönetimi,Turizm Ýþletmeciliði, Turizm Ýþletmeciliði ve Otelcilik, Turizm ve Otel iþletmeciliði, Turizm ve Otelcilik lisans programlarýna dikey geçiþ yapabilirler. Özel sektörde üst düzey yöneticiliðine kadar yükselebilirler.
BENZER MESLEKLER
Turizm ve Otel Ýþletmecisi Otel ve Restoran Ýþletmecisi Halkla Ýliþkiler Uzmaný, Ýþletmeci, Konaklama Ýþletmecisi, Konaklama Ýþletmeciliði Öðretmeni, Turist Rehberi, Konaklama ve Turizm Ýþletmecisi, Turizm Ýþletmecisi.
YARARLANILAN BÝLGÝ KAYNAKLARI
Meslek elemanlarý, Hacettepe Üniversitesi Ankara MYO 2003-2004 Ders Katalogu, Meslek Yüksekokullarý ile Açýköðretim Önlisans Programlarý Mezunlarýnýn Lisans Öðrenimine Dikey Geçiþ Sýnavý 2010 Kýlavuzu, ÖSYM ÖSYS Sýnav Kýlavuzu 2010, ÖSYM ÖSS Yükseköðretim Programlarý ve Kontenjan Kýlavuzu 2008, Meslek Danýþma Komisyonu (MEDAK) üyesi kuruluþlar.
DAHA AYRINTILI BÝLGÝ ÝÇÝN BAÞVURULABÝLECEK YERLER
Ýlgili eðitim kurumlarý,
Türkiye Ýþ Kurumu web sayfasý www.iskur.gov.tr
Ulusal Meslek Bilgi Sistemi http://mbs.meb.gov.tr/
Türkiye Ýþ Kurumu Meslek Bilgi Merkezleri.
|