Araştırma ve ödevleriniz için her türlü kaynağı ve dokümanı En Geniş Araştırma ve Ödev Sitesi: www.arsivbelge.com ile bulabilir ve İsterseniz siz de kendi belge ve çalışmalarınızı gönderebilirsiniz!
Her türlü ödev ve dokümanı
www.arsivbelge.com ile kolayca bulabilirsiniz!

Araştırmalarınız için Arama Yapın:


Araştırmalarınız için Arama Yapın:

  
                    

Kırmızı Orman Karıncaları
www.arsivbelge.com
Kırmızı Orman Karıncaları dokümanıyla ilgili bilgi için yazıyı inceleyebilirsiniz. Binlerce kaynak ve araştırmanın yer aldığı www.arsivbelge.com sitemizden ücretsiz yararlanabilirsiniz.
Kırmızı Orman Karıncaları başlıklı doküman hakkında bilgi yazının devamında...
Ödev ve Araştırmalarınız için binlerce dokümanı www.arsivbelge.com sitesinde kolayca bulabilirsiniz.

Kırmızı Orman Karıncaları Hakkında

Kırmızı orman karıncaları, ağaçlara zarar veren her türlü böceği, tırtılları, yaprak arılarını, larvaları, kelebekleri, böcek pupalarını ve bitki bitlerini yiyerek, orman zararlılarına karşı adeta ücretsiz işçiler gibi çalışıyor.

Orman Genel Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, Türkiye'de ağaç zararlılarına karşı biyolojik mücadele, Formica rufa grubu karıncalar, böcekçil kuşlar ve laboratuvarlarda üretilen yırtıcı böcekler ile zararlı böceklerin parazit ve parazitoitlerinin korunup çoğaltılmaları ile yapılıyor.
Orman ağaçlarına zarar veren her türlü böceği, tırtılları, yaprak arılarını, larvaları, kelebekleri, böcek pupalarını ve bitki bitlerini yiyen kırmızı orman karıncaları orman zararlılarına karşı ücretsiz işçiler gibi çalışıyor.

Yaklaşık 300 bin karıncadan oluşan bir koloni 1 hektarlık bir ormanlık alanda kene dahil zararlı böceklerin yaşamasına izin vermiyor. Büyük böcekleri, salgıladıkları formik asit ile etkisiz hale getiren karıncalar, bu sayede kendinden 10 kat büyük böcekleri bile yuvalarına taşıyabiliyor.

Karınca nakilleri
Karınca transferinde, yüksek rakımlarda yaşayan karınca kolonileri parçalara ayrılarak daha düşük rakımlara ve karınca bulunmayan bölgelere naklediliyor. Karıncalar bu sayede doğal yayılış sahalarından dışarı çıkarılarak yerleşmeleri sağlanıyor. Değişik iklim şartlarına alıştırmak ve onları ormanın asli birer elemanı haline getirmek suretiyle orman lehine müsait biyolojik denge kuruluyor.
Karıncalar henüz yuvayı terk etmemiş olduklarından ve yuva materyali ile birlikte fazla miktarda karınca alma imkanı olduğundan, karınca nakilleri sabah güneş doğmadan gerçekleştiriliyor. Her kolonide 15 kadar bulunan kraliçe karıncalardan mutlaka birkaç tanesi de daha önceden hazırlanan yeni yuvaya götürülüyor.
Kalabalık kolonilerden oluşan orman karıncaları çok kolay çoğalıyor. Çalışkan orman karıncaları, yuvalarını böcek tehlikesinin fazla olduğu yerlere kurarken, bunlara karşı ormanları zaman ve yere bağlı olmaksızın koruyor.

Orman karıncalarının zararlı böcekleri yok etmelerinin yanında, çok çeşitli olan ancak nadiren anlaşılan çok çeşitli ve sürekli yararları da bulunuyor. Toprağın havalandırılması, gevşetilmesi, asit muhtevasının düzenlenmesi, toprağı gübreleyen küçük yaratıklara etki yaparak toprağın ıslah edilmesi gibi faydaları olan karıncaların, arıların bal veriminin artırılmasına da etkisi oluyor.
Ayrıca bitki tohumlarını dağıtan orman karıncaları, böylece orman için yardımcı fideciklerinin oluşmasına ve bunların kök tahripçilerine karşı korunmasına da yardımcı oluyor.

''Karıncalar gönüllü işçilerimiz''
Orman Genel Müdürü Mustafa Kurtulmuşlu, modern ormancılığın, faydalanmanın yanı sıra devamlılık prensibine dayandığını belirterek, ormanlardan beklenen sosyoekonomik hizmetlerin en iyi şekilde yerine getirilebilmesinin ise buraların sağlıklı bir şekilde işletilmelerini gerektirdiğini dile getirdi.
Ormanların sağlığını tehdit eden çeşitli etmenlerin bulunduğunu kaydeden Kurtulmuşlu, bunlardan en önemlilerinden birinin de zararlı orman böcekleri olduğunu belirtti.

Karınca transferinin, bu zararlılarla mücadelede ekolojik dengenin korunmasına yönelik en uygun ve en ekonomik yöntem olduğunu vurgulayan Kurtulmuşlu, ''Zira dünyanın en çalışkan varlığı olan karıncalar, ormanlarımızda kayıplara yol açan böceklere karşı çok etkili ve buralarda biyolojik dengeyi sağlayan gönüllü işçilerimizdir'' dedi.

kaynak: tarimsalhaber.com


Ekleyen:Ümit SERT
Kaynak:(Alıntıdır)
Aradığınız Dokümanı Bulamadıysanız, Farklı Araştırmalar Yapmak İstiyorsanız Site İçi Arama Yapabilirsiniz!

Ödev ve Araştırmalarınız için www.arsivbelge.com Sitesinde Kaynak Arayın:

Ödev ve Araştırmalarınız için Arama Yapın:
     Benzer Dokümanları İnceleyin
Yangın Risk ve Tehlike Sınıfları Belirlenmesinde Coğrafi Bilgi Sistemi Kullanımı(5372)

ORMAN KANUNU (6831 Numaralı)(5369)

Ormanlar ve Yağmur Ormanları(5366)

          Tanıtım Yazıları
      
Türkçe İtalyanca ve Almanca Cümle Çevirisi İçin Birimçevir Sitesi

Esenyurt, Beylikdüzü ve Kartal Bölgelerinde Satılık Daire İlanları

Belge Çevirisi

Siz de Tanıtım Yazısı Yayınlamak İçin Tıklayın

Diğer Dökümanlarımızı görmek için: www.arsivbelge.com tıklayın.          

Siz de Yorum Yapmak İstiyorsanız Sayfanın Altındaki Formu Kullanarak Yorum Yazabilirsiniz!

Yorum Yaz          
Öncelikle Yandaki İşlemin Sonucunu Yazın: İşlemin Sonucunu Kutucuğa Yazınız!
Ad Soyad:
          
Yorumunuz site yönetimi tarafından onaylandıktan sonra yayınlanacaktır!