Araştırma ve ödevleriniz için her türlü kaynağı ve dokümanı En Geniş Araştırma ve Ödev Sitesi: www.arsivbelge.com ile bulabilir ve İsterseniz siz de kendi belge ve çalışmalarınızı gönderebilirsiniz!
Her türlü ödev ve dokümanı
www.arsivbelge.com ile kolayca bulabilirsiniz!

Araştırmalarınız için Arama Yapın:


Araştırmalarınız için Arama Yapın:

  
                    

Şanzıman çeşitleri ve Manuel şanzımanlar
www.arsivbelge.com
Şanzıman çeşitleri ve Manuel şanzımanlar dokümanıyla ilgili bilgi için yazıyı inceleyebilirsiniz. Binlerce kaynak ve araştırmanın yer aldığı www.arsivbelge.com sitemizden ücretsiz yararlanabilirsiniz.
Şanzıman çeşitleri ve Manuel şanzımanlar başlıklı doküman hakkında bilgi yazının devamında...
Ödev ve Araştırmalarınız için binlerce dokümanı www.arsivbelge.com sitesinde kolayca bulabilirsiniz.

Şanzıman çeşitleri Hakkında Bilgi ve Manuel şanzımanlar

Şanzıman çeşitleri

1. Manuel Şanzıman

2. Klasik Otomatik Şanzıman

3. Tiptronic (sıralı) Şanzıman(Örneğin; BMW Smg)

4. Otomatikleştirilmiş Manuel Şanzıman(Örneğin; Mcp)

5. Çift Kavramalı Şanzıman(Örneğin; Dsg)

6. Değişken Oranlı Şanzıman(Örneğin; Honda CVT)

Manuel Şanzıman

Bildiğimiz klasik otomobillerin şanzımanlarıdır. En basit şanzıman türüdür. Bu tür otomobillerde debriyaj dediğimiz pedal'da bulunmaktadır.

Klasik Otomatik Şanzıman

En çok kullanılan şanzımandır. Genellikle 4,5 ve 6 ileri vitesten oluşmaktadır. Güç kayıplarından dolayı artık otomobillerde görememekteyiz.

Tiptronic (sıralı) Şanzıman

Bu şanzıman türünde otomatikleştirilmiş bir debriyaj sistemi bulunmaktadır. Direksiyondan geçiş sistemi bu şanzımanda görülür. Vites geçişleri sıralı gerçekleşmektedir. Otomatik debriyaj sistemi sayesinde güç kayıpları en aza indirilmek istenmiştir.

Otomatikleştirilmiş Manuel Şanzıman

AMT, Easytronic, Dualogic, MCP, I-Shift gibi isimlendiriilen bu şanzımanın manuel şanzımandan farkı 3 adet elektrik motoru içermesidir. Bu elektrik motorlarından bir tanesi vites seçimini, bir tanesi debriyajı, bir tanesi de vites geçişlerini sağlamaktadır. Bu şanzımanın en önemli özelliği yakıt tüketimini düşürmesidir.

Çift Kavramalı Şanzıman

S-Tronic, Dsg, Powershift bu şanzıman türünün değişik isimleridir. Temelde bu şanzıman türünde 2 tür debriyaj bulunur. Birinci debriyaj 1,3,5 ve 7. vitesleri iletirken, ikinci debriyaj 2,4,6. vitesleri iletir. Kısa süreli vites geçişleri vites geçişleri sırasında sarsıntının minimuma indirgendiği bu şanzıman en çok tercih edilen şanzıman türlerinden biridir.

Değişken Oranlı Şanzıman

Speedgear, Cvt, Multitronic bu şanzıman türünün farklı isimlerdeki örneklerindendir.

 

Debriyaj Sistemi Çalışması, Vites ve Şanzıman Hakkında Bilgi

 Manuel vitesli aracınızda vites nasıl geçer, debriyaja bastığınızda ne oluyor da vites geçiyor bunlardan bahsedeceğim.  Debriyaj sisteminin nasıl çalıştığını anlayalım..
 
 Aracınızın vites sistemi nerdeyse tamamen motordan bağımsız farklı yerde ve farklı parçalardan oluşur. Bu parçaların komplesine şanzıman diğer adıyla transmission da denir ( manuel vitesli araçlar için söylüyorum ). Şanzıman motora bağlıdır fakat arada debriyaj seti bulunur. Deriyaj seti baskı, balata ve debriyaj bilyasından oluşur. Siz debriyaja bastığınızda hidrolik merkez veya halat vasıtasıyla çatala>bilyaya ve bilya da baskı şemsiyelerine basar. Baskı ve volan arasındaki balata bu vesileyle boşa çıkar dolayısıyla motorla şanzıman arasındaki tüm bağları kesmiş olursunuz ve vitese takabilirsiniz. Biraz daha detaya inelim.  Alttaki resimde ;
1 numaralı parça volandır.
2 numaralı parça debriyaj bilyasıdır
3 numaralı parça baskıdır
4 numaralı parça balatadır.
Resimdeki volantın üzerine balatayı koyduğunuzu düşünün ve üzerine de baskıyı koyup (baskının ayna tarafı volana gelecek şekilde tabi) vidalar sayesinde volana sabitlediğinizi düşünün. Arada kalan balata ise baskı ile volan arasında sıkışmıştır. Şansımandan gelen prizdirek mili de balatanın ortasına takılıdır. Volan ve baskı motorla birlikte sürekli döner ve tabi arada sıkışmış olan balata da döner. Taa ki debriyaja basana kadar. Debriyaja bastığınızda da debriyaj bilyası baskının ortadaki şemsiye denilen kısmına basar ve volan ile baskı arasında sıkışmış olan balatayı boşa çıkarır. Boşa çıkan balata ise motordan aldığı hareketi prizdirek vasıtasıyla şanzımana yani tekerleklere iletemez olur. Kendisine güç gelmeyen şanzımanı da siz vitese takarsınız. Şanzımandaki vites dişlisine güç ulaşmadığı için dişli boşta kendi hızıyla döner. Vitese geçirebilmek için bu dişlinin durması gerekir. Dişliyi durdurma görevini ise senkromeç denilen frenleyici parça yapar. Siz takacağınız vitese vites kolunu itmeye başladığınızda senkromeç vites dişlisine dayanarak durdurur, dişlileri sorunsuz birbirine geçmesi için ağız ağıza getirir ve siz de vitesi sessizce ve sorunsuzca geçirirsiniz. Daha sonra güç, siz debriyajdan ayağınızı kaldırdığınızda volan ile baskı arasına balatayı sıkıştırıp tekrardan gücü şanzımana iletmiş olursunuz. Şanzımandaki güç ise diferansiyele ve akslar vasıtasıyla da tekerleklere kadar ulaştırılır. Anlatmış olduğum bu sistem aktarma organlarıdenilen kısmı da oluşturan parçalardır.

Ekleyen:Ümit SERT
Kaynak:(Alıntıdır)
Aradığınız Dokümanı Bulamadıysanız, Farklı Araştırmalar Yapmak İstiyorsanız Site İçi Arama Yapabilirsiniz!

Ödev ve Araştırmalarınız için www.arsivbelge.com Sitesinde Kaynak Arayın:

Ödev ve Araştırmalarınız için Arama Yapın:
     Benzer Dokümanları İnceleyin
Çimento Çeşitleri ve Kullanım Yerleri(5372)

Şanzıman ve Çalışma Prensibi(5367)

Tüm Balık Çeşitleri(5366)

Ebru Çeşitleri(5362)

Cvt şanzıman Hakkında(5356)

          Tanıtım Yazıları
      
Türkçe İtalyanca ve Almanca Cümle Çevirisi İçin Birimçevir Sitesi

Esenyurt, Beylikdüzü ve Kartal Bölgelerinde Satılık Daire İlanları

Belge Çevirisi

Siz de Tanıtım Yazısı Yayınlamak İçin Tıklayın

Diğer Dökümanlarımızı görmek için: www.arsivbelge.com tıklayın.          

Siz de Yorum Yapmak İstiyorsanız Sayfanın Altındaki Formu Kullanarak Yorum Yazabilirsiniz!

Toplam Yorum Sayısı: 1

Önceki Yorumları Göster!

Son 5 Yorum Aşağıda Listelendi!

mustafa çalışkan - 08.11.2014, 23:09
 

mükemmel

 


Yorum Yaz          
Öncelikle Yandaki İşlemin Sonucunu Yazın: İşlemin Sonucunu Kutucuğa Yazınız!
Ad Soyad:
          
Yorumunuz site yönetimi tarafından onaylandıktan sonra yayınlanacaktır!