Araştırma ve ödevleriniz için her türlü kaynağı ve dokümanı En Geniş Araştırma ve Ödev Sitesi: www.arsivbelge.com ile bulabilir ve İsterseniz siz de kendi belge ve çalışmalarınızı gönderebilirsiniz!
Her türlü ödev ve dokümanı
www.arsivbelge.com ile kolayca bulabilirsiniz!

Araştırmalarınız için Arama Yapın:


Araştırmalarınız için Arama Yapın:

  
                    

Havuzlardaki Kirlilik ve Kimyasallardan Korunma Yolları
www.arsivbelge.com
Havuzlardaki Kirlilik ve Kimyasallardan Korunma Yolları dokümanıyla ilgili bilgi için yazıyı inceleyebilirsiniz. Binlerce kaynak ve araştırmanın yer aldığı www.arsivbelge.com sitemizden ücretsiz yararlanabilirsiniz.
Havuzlardaki Kirlilik ve Kimyasallardan Korunma Yolları başlıklı doküman hakkında bilgi yazının devamında...
Ödev ve Araştırmalarınız için binlerce dokümanı www.arsivbelge.com sitesinde kolayca bulabilirsiniz.

Havuzlardaki Kirlilik ve Kimyasallardan Korunma Yolları

Başta klor olmak üzere, yüzme havuzlarındaki kimyasalların çoğu sağlığımız için zararlıdır. Göz kızarması; ciltte kuruma, kaşıntı ve döküntü; aşırı sivilcelenme ve saç renginin açılması gibi nispeten “zararsız” etkilerin yanı sıra, astım krizleri, hormon bozuklukları ve bağırsak florasının değişmesi gibi ciddi rahatsızlıklara da yol açabiliyorlar. Üstelik çocuklar, vücut ağırlıkları nedeniyle havuz kimyasallarından daha fazla etkileniyorlar. Bir araştırma, iki haftada bir, sadece 30 dakika kapalı yüzme havuzunda yüzen erkek çocuklarında hormon bozuklukları görülebileceğini söylüyor.

Benzer şekilde, gerek yutularak gerekse cilt yoluyla vücudumuza giren klor, bağırsak floramızın değişmesine yol açabiliyor. Bu da, sindirim sorunlarından tutun da, bağışıklık sisteminin zayıflamasına kadar bir sürü rahatsızlığa yol açabiliyor.

İşte havuzdaki kimyasallardan daha az etkilenmemizi sağlayacak önlemler:

1. Açık yüzme havuzlarını tercih edin: Kapalı yüzme havuzları, havuzdan buharlaşan kimyasalları hapsettikleri için sağlık açısından daha zararlı.

Bir de dezenfeksiyon için klor yerine tuz, morötesi ışın, ya da iyon kullanan havuzlar türemeye başladı. Bunlar klorlu havuzlar kadar zararlı değil, ama henüz çok yaygın değiller. İlgileniyorsanız “klorsuz havuz” kelimeleriyle bir internet araması yapabilirsiniz.

2. Havuza girmeden önce duş alın: Havuz girişlerinde bulunan bu uyarı ya kulak arkası edilir ya da hafiften aşağılayıcı bulunur. Öyle ya, vücudumuzdaki deodoran, parfüm, sabun kalıntısı gibi kimyasalları temizlemek için düşünülen bu önlem, ister istemez “Sen, bizim havuzumuzdan daha pissin,” mesajını da verir.

Ama siz alınganlık etmeyin, havuza girmeden önce duşunuzu alın. Bu önlemin iki faydası var: Birincisi, cildimiz sünger gibi olduğu için, önce temiz suya maruz kalırsa, zararlı havuz suyunu daha az emiyor. İkincisi, terleme sonucunda cildimizde biriken amonyak, havuzdaki klorla birleştiğinde kloramin adlı zararlı bir kimyasal oluşuyor. Duş almak cildimizdeki amonyağı azalttığından, kloramin oluşumunun önüne geçiyor.

3. Havuza girmeden önce hindistancevizi yağı sürün: Cildimiz “asit bariyeri” adı verilen yağlı bir katmanla kaplı. Bu katman, genellikle alkalin özellik taşıyan “saldırganlara” (bakteriler, virüsler ve bazı kimyasallar) karşı cildimizi koruyor. Gerek sabun, gerekse havuzdaki klor cildin asit bariyerini eritiyor. Dolayısıyla cilt, hem patojen hem de kimyasallara karşı daha korunmasız kalıyor.

Hafif asitli olan hindistancevizi yağı, cildimizin asit bariyerine benzer bir işleve sahip. Üstelik cildimizi güneşin morötesi ışınlarından da bir miktar koruyor. Böylece bir taşla iki kuş vurmuş oluyoruz.

4. Kloru, C vitaminli bir kremle “etkisiz hale getirin:” C vitamini -ya da kimyasal adıyla askorbik asit-, hem klor hem de kloraminle tepkimeye giren bir kimyasal. Tepkime sonucu ortaya çıkan kimyasal maddelerse oldukça zararsız. Dolayısıyla, havuz sonrası vücudunuza askorbik asit uygularsanız zararlı kimyasallardan büyük ölçüde kurtulmuş oluyorsunuz.

Peki askorbik asiti nereden bulacaksınız? Çok basit! Suda çözünebilen bir C vitamini tabletini alın (çiğneme tableti veya efervesan) ve bir bardak suda eritin. Sonra bu suyu bir sprey şişesine doldurup, havuzdan çıkınca cildinize ve saçlarınıza sıkın. Efervesan tablet kullandıysanız, sıvıyı sprey şişesine doldurmadan önce gazının kaçmasını bekleyin.

Bu işlemden sonra duş almayı ihmal etmeyin!


Ekleyen:Ümit SERT
Kaynak:(Alıntıdır)
Aradığınız Dokümanı Bulamadıysanız, Farklı Araştırmalar Yapmak İstiyorsanız Site İçi Arama Yapabilirsiniz!

Ödev ve Araştırmalarınız için www.arsivbelge.com Sitesinde Kaynak Arayın:

Ödev ve Araştırmalarınız için Arama Yapın:
     Benzer Dokümanları İnceleyin
Boğazlar ve Denizlerimizde Kirlilik(5361)

          Tanıtım Yazıları
      
Türkçe İtalyanca ve Almanca Cümle Çevirisi İçin Birimçevir Sitesi

Esenyurt, Beylikdüzü ve Kartal Bölgelerinde Satılık Daire İlanları

Belge Çevirisi

Siz de Tanıtım Yazısı Yayınlamak İçin Tıklayın

Diğer Dökümanlarımızı görmek için: www.arsivbelge.com tıklayın.          

Siz de Yorum Yapmak İstiyorsanız Sayfanın Altındaki Formu Kullanarak Yorum Yazabilirsiniz!

Yorum Yaz          
Öncelikle Yandaki İşlemin Sonucunu Yazın: İşlemin Sonucunu Kutucuğa Yazınız!
Ad Soyad:
          
Yorumunuz site yönetimi tarafından onaylandıktan sonra yayınlanacaktır!