Araştırma ve ödevleriniz için her türlü kaynağı ve dokümanı En Geniş Araştırma ve Ödev Sitesi: www.arsivbelge.com ile bulabilir ve İsterseniz siz de kendi belge ve çalışmalarınızı gönderebilirsiniz!
Her türlü ödev ve dokümanı
www.arsivbelge.com ile kolayca bulabilirsiniz!

Araştırmalarınız için Arama Yapın:


Araştırmalarınız için Arama Yapın:

  
                    

Sağlık Alanında Önemli Buluşlara Örnek: Yapay Damar
www.arsivbelge.com
Sağlık Alanında Önemli Buluşlara Örnek: Yapay Damar dokümanıyla ilgili bilgi için yazıyı inceleyebilirsiniz. Binlerce kaynak ve araştırmanın yer aldığı www.arsivbelge.com sitemizden ücretsiz yararlanabilirsiniz.
Sağlık Alanında Önemli Buluşlara Örnek: Yapay Damar başlıklı doküman hakkında bilgi yazının devamında...
Ödev ve Araştırmalarınız için binlerce dokümanı www.arsivbelge.com sitesinde kolayca bulabilirsiniz.

Sağlık Alanında Önemli Buluşlara Örnek: Yapay Damar ve Üç Boyutlu Kan Dolaşımı

Sağlık alanındaki bilimsel gelişmeler ve teknolojik ilerlemeler sayesinde birçok yeni buluş yapılmaktadır. Böylece insanların yararlandığı sağlık hizmetleri giderek artmaktadır. Sonuç olarak insanoğlunun yaşam süresi uzamakta ve hayat kalitesi artmaktadır.

Gelişen tıp teknolojisi milyonlarca insan için umut kaynağı olmaya devam etmektedir. Tıp alanında da her geçen gün yeni bir keşif yaşanmaktadır. Yakın geçmişte bilim adamları yaptıkları çalışmalar sayesinde organ nakillerinde dönüm noktası olabilecek bir proje geliştirdiler. Bu proje "Üç Boyutlu Kan Dolaşımı" ve "Yapay Damar" olarak adlandırılabilir.

Yapay damar ve Üç Boyutlu Kan Dolaşımı

Şimdiye kadar üretilen yapay dokularla ilgili en büyük sorun, bunları beslemek için gereken, insan dokusuna uyumlu yapay damar üretilememesiydi. Ancak Fraunhofer Enstitüsü uzmanlarının yeni buluşu bu sorunu ortadan kaldırmaya yönelik olumlu bir adım niteliğinde.

Bilim adamları, 3D üretim yöntemi ile kanı güvenli bir şekilde vücut içerisinde taşıyabilen ve dolaşım sisteminin bir parçası haline gelen yapay damarlar üretmeyi başardı. Üniversite, bu çalışmanın organ naklinde yeni bir dönem başlatabileceğini söylüyor çünkü bütün dokuların ve organların kan dolaşımına ihtiyacı var ve bu sistem bu konuda oldukça yardımcı olabilir. Aynı zamanda 3D üretim ile organ üretilmesi için de bu uygulama yeni bir kapı aralamış oluyor.

Yapay doku ve organ üretimiyle ilgili araştırmalar uzun yıllardan beri devam ediyor. Bugünkü teknoloji yapay doku üretimine imkan verse de, bilim henüz yapay organ üretmeyi başaramadı. Ancak Fraunhofer Enstitüsü uzmanlarının yeni bir teknoloji ve materyal ile ürettikleri yapay damarlar sayesinde, ileride yapay organ üretimine kapıyı aralayabilecek önemli bir gelişmeye imza attı.

BioRap adlı proje organ nakli bekleyenler için umut olabilir.

Yapay Damar Nasıl Oluşturulmaktadır?

“Multifoton Polimerizasyon” adı verilen teknikte, üç boyutlu yazıcılarda mürekkep yerine saydam ve sentetik bir madde kullanıyor. Yazıcıdan çıkan madde, özel bir yöntemle, lazer ışınıyla sertleştiriliyor. Ancak aynı zamanda insan damarlarındaki gibi esnek bir yapıya sahip oluyor.

Yazıcı milimetrik toleransla çalışıyor. Vücudun en ince damarları çok daha hassas bir çalışma gerektiriyor. Lazer darbeleriyle binde bir milimetrik ölçüde damar örülebiliyor.

Bilim insanları en hızlı şekilde sonuca ulaştıracak hızlı prototipleme yöntemini kullanıyorlar. Bu yöntemde, dijital görüntü verileri esas alınarak tabakalar halinde mikroskopla belirlenmiş malzeme üretiliyor.

Yapay damara nakledilmeden önce insan vücudundaki dokulara bağlanabilmesi için çeşitli proteinler ilave ediliyor.

Bu nedenle yapay damarların iç kısmı biyo reaktör yardımıyla endotel hücreleriyle kaplanıyor. Bu işlem, organizmadaki kan dolaşımının aksamaması için yapılıyor.

Bu Buluş Ne Anlama Geliyor?

Bu yöntemle damarın iç çatısı üretiliyor. Daha sonra uzmanlar, üzerinde canlı hücre gelişmesine olanak tanıyan bu çatıya, kemik iliğinden alınan kök hücreleri yerleştiriyor. Bunlar damarın duvarlarını oluşturup, bir yüzey meydana getiriyor. Uzmanlar; damarın iç çatısını tamamen sentetik olarak üreterek; hastanın hücrelerinin bu oluşturulan çatının üzerine yerleşip burada büyüyebileceğini belirtti. Oluşturulan bu yapılar sorunsuz bir şekilde çalışırsa sentetik çatı ve organik hücrelerden karma bir yapı oluşturulabilecek. Meydana gelen bu yapının aynı yapay bir organ gibi nakli de gerçekleştirilebilecek.

Nakil öncesinde yapay çatı ile hastanın hücrelerinin birbirine kaynaşmış olması gerekmektedir. Bu işlem vücut dışında küçük bir organik reaktörde yapılmaktadır.

Yapay damar hastanın kendi hücrelerine sahip olduğu için vücudun damarı kabul etmemesi tehlikesi engelleniyor.

Bu çalışmayı yürüten bilim adamları ise; Günümüzde hastanın kendi damarlarını alıp kullanmak mümkün ama genellikle hastaların damarları buna uygun durumda olmuyor. Hastanın kendi hücreleriyle kaynaşacak böyle bir sentetik materyal üretilmesinin çok büyük bir ilerleme olduğunu belirtiyor.


Ekleyen:Ümit SERT
Kaynak:(Alıntıdır)
Aradığınız Dokümanı Bulamadıysanız, Farklı Araştırmalar Yapmak İstiyorsanız Site İçi Arama Yapabilirsiniz!

Ödev ve Araştırmalarınız için www.arsivbelge.com Sitesinde Kaynak Arayın:

Ödev ve Araştırmalarınız için Arama Yapın:
     Benzer Dokümanları İnceleyin
Doğal ve Yapay Çevre(5404)

Sağlık Alanında Teknolojinin Kullanılması ve Teşhis - Tedavideki Artıları(5380)

Sağlık Sosyolojisi Ders Notları ve Ders Slaytı(5378)

Sağlık İşletmelerinde Personelin Motivasyonunu Etkileyen Faktörler(5362)

Sağlıklı Bilgisayar Kullanımı Nasıl Olmalıdır?(5362)

          Tanıtım Yazıları
      
Türkçe İtalyanca ve Almanca Cümle Çevirisi İçin Birimçevir Sitesi

Esenyurt, Beylikdüzü ve Kartal Bölgelerinde Satılık Daire İlanları

Belge Çevirisi

Siz de Tanıtım Yazısı Yayınlamak İçin Tıklayın

Diğer Dökümanlarımızı görmek için: www.arsivbelge.com tıklayın.          

Siz de Yorum Yapmak İstiyorsanız Sayfanın Altındaki Formu Kullanarak Yorum Yazabilirsiniz!

Yorum Yaz          
Öncelikle Yandaki İşlemin Sonucunu Yazın: İşlemin Sonucunu Kutucuğa Yazınız!
Ad Soyad:
          
Yorumunuz site yönetimi tarafından onaylandıktan sonra yayınlanacaktır!