Her trl dev ve dokman www.arsivbelge.com ile kolayca bulabilirsiniz! |
Aratrmalarnz iin Arama Yapn:
Aratrmalarnz iin Arama Yapn:
| |
Ýçme Suyunun Geçtiði Aþamalar
www.arsivbelge.com
 | Ýçme Suyunun Geçtiði Aþamalar dokmanyla ilgili bilgi iin yazy inceleyebilirsiniz. Binlerce kaynak ve aratrmann yer ald www.arsivbelge.com sitemizden cretsiz yararlanabilirsiniz.
|
| Yaz Girii: Halkýn içme ve kullanma suyunu temin etmek belediyelik alanlarda belediyelerin, köylerde ise muhtarlýk ve ihtiyar heyetinin görevidir. Bir su kaynaðýnýn þebekeye verilirken bazý aþamalardan geçer. Bunlarý 5 aþamada inceleyelim: 1- KAYNAK TESBÝTÝ: Bir yerleþim biriminin su ihtiyacý için seçilen kaynaðýn ihtiyacý karþýlayacak yüksek debiye sahip olmasý gerekir. Artan nüfusa paralel olarak su ihtiyacý da artmýþ mevcut su kaynaklarý yetmez duruma gelmiþtir. Ancak özellikle büyük kentler için yeteri kapasitede su kaynaðý bulmak neredeyse imkansýz hale gelmiþ ve bu nedenle kaynaðý beslemek amacýyla birden fazla kaynaðýn birleþtirilmesi yoluna gidilmiþtir... Yaznn Tamam aadadr! |
Ýçme suyu eve gelene kadar hangi aþamalardan geçer?
Halkýn içme ve kullanma suyunu temin etmek belediyelik alanlarda belediyelerin,köylerde ise muhtarlýk ve ihtiyar heyetinin görevidir.
Bir su kaynaðýnýn þebekeye verilmesi aþamalarý kýsaca;
1-KAYNAK TESBÝTÝ: Bir yerleþim biriminin su ihtiyacý için seçilen kaynaðýn ihtiyacý karþýlayacak yüksek debiye sahip olmasý gerekir. Artan nüfusa paralel olarak su ihtiyacý da artmýþ mevcut su kaynaklarý yetmez duruma gelmiþtir. Ancak özellikle büyük kentler için yeteri kapasitede su kaynaðý bulmak neredeyse imkansýz hale gelmiþ ve bu nedenle kaynaðý beslemek amacýyla birden fazla kaynaðýn birleþtirilmesi yoluna gidilmiþtir.
2-KAYNAÐIN KORUNMASI: Kaynaðýn tespitinden sonra ikinci aþamayý kaynak bölgesinin korunmasý oluþturur. Ýnsan ve diðer canlýlarýn giremeyeceði þekilde kaynaðýn büyüklüðüne göre koruma alaný belirlenip etrafý çevrilmelidir. Hatta bunun için mutlaka güvenlik görevlisi bulundurulmalýdýr. Kaynaðýn yakýnýnda kirliliðe neden olabilecek kanalizasyon,çöp alaný,kimyasal tesisler ve mezarlýk gibi kirletici unsurlar olmamalýdýr. Yaðmur sularý ile birlikte kaynaða karýþmasý muhtemel endüstriyel atýklar,kentsel atýklar,tarýmsal atýklar,spetik tank atýklarý ve kentsel yüzeyel akýntýlar gibi dýþ kirletici unsurlar için gerekli gerekli tedbirler mutlaka alýnmalýdýr.
3-ARITIM ÜNÝTESÝ: Suyun kirleticilerinden arýndýrýlmasý,halk saðlýðýný tehlikeye düþürebilecek sonuçlarýn engellenebilmesi açýsýndan önem taþýmaktadýr. Özünde temiz olan bir su kaynaðýnýn dýþ etkilerle kirlenmesi büyük olasýlýktýr. Bu nedenle tüketime verilecek su arýtýma tabi tutulmalýdýr. Arýtým renk ve kokunun giderilmesi,suda asýlý halde bulunan organik maddelerin alýnmasý amacýyla suyun kum ve çakýl havuzlarýndan geçirilerek filtre edilmesiyle basit olarak yapýlabilir. Ancak tam anlamýyla bir arýtým için suyun aþaðýda belirtilen aþamalardan geçmesi gerekir.
Aþama olarak sýralamak gerekirse; Doðal su + Koagüle edici madde + Ön çöktürme havuz veya tanklarý + Koagülasyon havuzlarý + Havalandýrma + Hýzlý karýþtýrýcý havuz ve flokülasyon + Sedimantasyon + Klorlama + Filtreler + Süzülen suyun depolanmasý + Klorlama + Pompa ve daðýtým þeklindedir.
Ýçme ve kullanma sularý için arýtým tesislerinin kurulmasý yeterli deðildir. Bu tesislerin sürekli etkin çalýþýr durumda tutulmasý,bakým ve onarýmýnýn düzenli olarak yapýlmasý gerekir. Arýtým sonucu havuzlar ve diðer ünitelerde biriken çamur ve kum gibi çökelen maddeler alýnmalýdýr. Önemli bir nokta da suyun arýtým öncesi ve sonrasýnda kimyasal ve bakteriyolojik açýdan analizlerinin yapýlmasý gerekir.
4-ÝSALE HATTI: Kaynaðýndan alýnan suyun uygun tekniklerle depoya ulaþtýrýlmasý iþlemidir. Arýtýma tabi olan su ne kadar özenle kirlilikten arýndýrýlýrsa arýndýrýlsýn suyun kirlenmesine neden olabilecek depolama,taþýma ve kullanma kurallarýna uyulmadýkça su kolay kirlenir. Ýsale hattýnýn yapýmýnda güvenilir malzeme kullanýlmamasý,geçeceði hattýn iyi seçilmemesi sonucu oluþacak arýzalar ve bunlara baðlý olarak suya kirletici unsurun karýþmasý kaçýnýlmaz olacaktýr. Olasý arýzalara karþý suyun kirlenmemesi için isale hattý, çöp alanlarý,kanalizasyon þebekesi ve sanayi kuruluþlarý gibi kirletici unsurlarýn uzaðýndan geçirilmelidir.
5-DEPOLAMA: Tüm iþlemlerden geçirilen suyun en son toplandýðý ve dezenfeksiyonun yapýlarak daðýtýmýnýn yapýldýðý yerdir. Depo dýþ ortamdan etkilenmeyecek þekilde muhafazalý ve kapasiteye uygun yapýlmalýdýr. Yerleþim yerinin her köþesine su basýncý yapabilecek yüksek bir tepede olmasý gerekir. Ýçerisinde bulunan suyun havalandýrýlmasý için havalandýrma bacasý konulmalýdýr. Depoya gelen su arýtým ünitesi,isale hattý ve depodan kaynaklanabilecek kirliliðe karþý dezenfeksiyon iþlemine tabi tutulur. Deponun belirli periyotlarla temizliðinin yapýlmasý gerekir. |
Ekleyen:Yahya Polatkan Kaynak:(Alntdr)
Aradnz Dokman Bulamadysanz, Farkl Aratrmalar Yapmak stiyorsanz Site i Arama Yapabilirsiniz! | dev ve Aratrmalarnz iin www.arsivbelge.com Sitesinde Kaynak Arayn: |
|
|
dev ve Aratrmalarnz iin Arama Yapn:
|