Araştırma ve ödevleriniz için her türlü kaynağı ve dokümanı En Geniş Araştırma ve Ödev Sitesi: www.arsivbelge.com ile bulabilir ve İsterseniz siz de kendi belge ve çalışmalarınızı gönderebilirsiniz!
Her türlü ödev ve dokümanı
www.arsivbelge.com ile kolayca bulabilirsiniz!

Araştırmalarınız için Arama Yapın:


Araştırmalarınız için Arama Yapın:

  
                    

Estetik - Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi
www.arsivbelge.com
Estetik - Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi dokümanıyla ilgili bilgi için yazıyı inceleyebilirsiniz. Binlerce kaynak ve araştırmanın yer aldığı www.arsivbelge.com sitemizden ücretsiz yararlanabilirsiniz.
Estetik - Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi başlıklı doküman hakkında bilgi yazının devamında...
Ödev ve Araştırmalarınız için binlerce dokümanı www.arsivbelge.com sitesinde kolayca bulabilirsiniz.

Estetik - Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi

Tam adı Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi olan bu cerrahi tıp dalı, genelde 'Plastik Cerrahi' ya da 'Estetik cerrahi' şeklinde adlandırılmaktadır. Medyada daha çok estetik cerrahi ameliyat ve uygulamaları ile yer bulmaktadır. Aslında  estetik cerrahi ameliyat ve girişimleri, Plastik Cerrahi'de buzdağının görünen kısmıdır. Estetik cerrahi ameliyatları, Plastik Cerrahi uygulamalarında % 10-20'lik bir kısmı oluşturur. Plastik cerrahi ameliyatlarının çoğu el cerrahisi, rekonstrüktif mikrocerrahi, maksillofasiyel cerrahi, ortognatik cerrahi, baş-boyun ve cilt tümörleri cerrahisi, doğuştan el, yüz anomalileri tedavisi, dudak-damak yarığı tedavisi, kraniofasiyel cerrahi, akut-kronik yara tedavisi, doku nakilleri (greft ve flep cerrahisi) başlıklarında toplanabilir. 

Talep ve yapılan ameliyatlar göz önüne alındığında her türlü yüz estetiği, burun estetiği, karın estetiği, meme estetiği sayısı ülkemizde hızla artmaktadır. Dünyada yapılan en sık estetik operasyon liposuction-lipektomi olmasına karşın, ülkemizde en sık rinoplasti operasyonu yapılmaktadır. Saç ekimi prosedürleri ise hasta konforu ve başarıyla ülkemizde uygulaması hızla artmış olan bir  estetik müdahaledir. Cinsel estetik (genitelia estetiği), hasta farkındalığının artması, tedavi edilebileceğinin öğrenilmesi ve yüz güldürücü sonuçları ile uygulaması artan estetik prosedürlerden biridir.

Estetik cerrahi ameliyatları, çoğu zaman zorunlu acil bir tıbbi ihtiyaca bağlı olmadan yapılan, hastanın doktoruyla iletişimi sonucu karar verilen ameliyatlardır. Hastalar arasında var olan yanlış bir algı, bu ameliyatlarının hiçbir riski olmadığıdır. Diğer ameliyatlardan çok daha düşük olsa da ameliyata ya da anesteziye bağlı komplikasyon riskleri bulunmaktadır. Bu nedenle estetik ameliyatlar da normal birer ameliyat gibi düşünülmelidir. Bu konuların doktorla detaylı olarak görüşülmesi gerekmektedir. Daha çok, vücut konforu, kendini iyi hissetme, özgüven artışı ve mutluluk için talep edilen estetik cerrahi ameliyatları, her türlü donanım ve ekibe sahip olan hastanelerde, uygun ameliyathane şartlarında yapılmalıdır. Muadillerine göre çok düşük ücretlerin talep edildiği ameliyatlar konusunda dikkatli olunmalıdır. Vücut için yerleştirilen implant, protez gibi maddelerin bilgi ve kimlikleri ameliyatı yapacak olan doktordan istenmelidir. Yetkili onay ve denetime tabi olan ürünler kullanılmalıdır.

'Aman benlerini aldırma, kötüye döner' 'Benini aldırma, yayılır, kanser olur' şeklinde bazı inanışlar toplumun her kesiminde mevcuttur. Bu inanışlar, hem hastada yersiz bir korkuya, hem doktorda aşılması güç bir inanışı  düzeltmeye çalışırken zaman kaybına, hem de sırf bu nedenle doktora başvurmayan hastalanın bazı cilt kanserlerinin geç tanı konulmasına sebep olmaktadır. Geç tanı konulan vakalarda ise tedavi daha güç olmaktadır. Vücuttan çıkarılan her doku örneğinin patoloji bölümüne incelenmesi gereklidir.

Klinik olarak cerrah bir cilt lezyonu hakkında tecrübe ile ne olduğuna dair fikir sahibi olmasına rağmen kesin tanı, patoloji bölümünce incelendikten sonra söylenebilir. Ciltteki basit benlerin alınma endikasyonu kozmetik amaçlıdır, tıbbi bir alınma zorunluluğu bulunmamaktadır. Benlerin alınmasının bir zararı bulunmamaktadır. Benlerin alınması ne sayısının artmasına ne de kanser olmasına sebep olur. Aynı anda rastlantısal olarak gerçekleşen ben sayısı artışı, ya da çıkarılan cilt lezyonunun patoloji inceleme sonucunun  bir cilt tümörü olarak değerlendirilmesi hastalarda yanlış düşüncelere yol açmaktadır. Halbuki cilt tümörü olduğu tespit edilmiş olan lezyon, zaten ciltte tümör olarak mevcuttur, önemli olan tanısı konulduktan sonra gerekli ve yeterli tedavisinin yapılmasıdır. Ben olduğu farzedilen bir cilt lezyonunun inceleme sonucu cilt tümörü olarak izlendiğinde ise, hastaya erken tanı konulmuş olması hastanın kendi yararınadır. Yüzde veya vücudun başka bir yerinde bulunan veya yeni oluşan benler, lekeler, yaralar hasta veya bir Plastik cerrahi ya da Cildiye uzmanı tarafından takip edilmelidir.

Yeni çıkan, renk değiştiren,büyüyen, kanama gösteren, sınırları düzensiz olan, 0.5 cm çaptan büyük olan, etrafında başka lekelerin oluştuğu benlerin cerrahi olarak çıkarılması önerilir. Bu özellikteki benler cilt kanseri gelişimi riski taşıdığı için tedavi edici nitelikte çıkarılmalı ve incelenmelidir. Hastalar özellikle bu tür benlerle kendileri oynamamalı, kendi düşüncelerine göre farklı ilaç, bitki veya zehir tedavileri uygulamamalıdır. Bu gibi işlemler cilt kanseri dokusunun büyümesine yol açabilir. Plastik cerrahi, güzellik ve estetikle ilgili bir branş olduğu için insanlarda haklı olarak daha güzel yara izleri veya hiç kalmayan yara izleri talebi yüksek olmaktadır. 'Lazerle dikiş' en sık telaffuz edilen yanlışlardan biridir.

Lazer genel olarak tahrip etme, cilt tabakası soyma gibi amaçla kullanılan bir teknolojidir. Yani birleştirici, dikiş atıcı bir özelliği bulunmamaktadır. Hastaların lazerle dikiş diye kastettiği dikiş ise cildin altından atılan, cildin dışında görülmeyen, genelde vücut tarafından eritildiği için alınmasına gerek olmayan dikiş türüdür. Hasta konforu açısından alınma sorunu olmaması nedeniyle daha çok talep gören bu yöntemde de yara izi kalma riski mevcuttur. Doktor tarafından ince dikiş alet ve malzemeleri kullanılması, nazik dikiş atılması, yara dudaklarının düzenli birleştirilmesi izin kalmaması ya da minimal kalması açısından çok önemlidir, fakat yeterli değildir. Her insanın farklı yara iyileşme kapasitesi mevcuttur. Yaş, cilt gevşekliği, ırk gibi faktörler yara izine etki etmektedir. Örneğin siyah ırkta kötü yara izleri kalabilmektedir, İskandinav ırkta hiç iz kalmayabilmektedir. Diyabet hastalığı olanlar, kolajen ve bağ doku hastalıkları bulunanlar, damar yetmezliği vb hastalıkları bulunanlarda daha kötü yara iyileşmesi gözlenir. Ayrıca bazı insanlarda, yara izleri iyileşirken kabarmalar ve kızarıklıklar gösterebilir. Hipertrofik skar veya keloid şeklinde izlenen bu kabarık yara izleri, vücutta bulunduğu yere göre farklı ebatlarda izlenebilen genetik bir durumdur. Bunların da  steroid pomad, steroid enjeksiyon, silikon baskısı, lazer gibi tedavileri yapılabilinmektedir.

Estetik ameliyatlarda görünür iz kalması istenmeyen bir durumdur. Plastik cerrahlarca yapılan, estetik ameliyatlarda nazik dikiş atılması, dikişlerin kamufle edilmesi, vücut çizgilerine denk getirilmeye çalışılması, görünmeyen bölgelerde dikişlerin atılması ile kısmi bir ilüzyondur. Örneğin burun ameliyatları burnun iç kısmından yapılır, ciltte iz görülmez. Kepçe kulak ameliyatları kulak arkasından yapılırsa iz kaldığı takdirde direk görülemez. Meme estetiği ameliyatlarında meme başı çevresi ve meme dokusu ile göğüs kafesi arası kıvrımlarda dikiş atılarak, kalan izlerin tolere edilebilen ve kamuflajı kolay noktalarda olması sağlanır.

Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Hakkında

 Hastalık, kaza, ameliyat tümörler, yanıklar vb durumlar  sonucu vücutta çeşitli şekil bozuklukları ya da doku-organ, işlev kayıpları olabilir. Bu kayıplar doğuştan da var olabilir.  Bu kayıplar insanın yaşayışını derinden etkileyebilir. Plastik ve rekonstrüktif cerrahi vücuttaki, doğuştan varolan ya da sonradan kazanılan doku, organ, işlev eksikliklerini onarmayı, daha iyi duruma getirmeyi amaçlayan bir cerrahi daldır. Eksiklikleri tamamlaya, yoklukları yerine koymaya, zayıflıkları güçlendirmeye çalışır. Plastik ve rekonstrüktif cerrahi, onarım ve yeniden yapma cerrahisidir.

 

Rekonstrüktif ( Onarım Amaçlı ) Ameliyatlar Nelerdir? 

 

Saçlı deri, alın, yüz ve boyun bölgesindeki doku kayıplarının giderilmesi, yaralanmalarının tedavisi Kaş ,göz çukuru ve gözkapağı onarımları Kulak kepçesi onarımları Burun, dudak onarımları Yüz yaralanmalarının, hayvan ısırmalarının ve kemik kırıklarının, iyi ve kötü huylu tümörlerin tedavisi Tükürük bezi hastalıklarının, dil tümörlerinin tedavisi Halk arasında tavşan dudak ve kurt ağzı olarak bilinen dudak -damak yarığı ve doğum lekeleri gibi diğer doğumsal yüz anomalilerin tedavisi Yüz felci sekellerinin tedavisi Kaza, yaralanma ve yanıklara bağlı şekil bozukluklarının, fonksiyon kayıplarının, eski ameliyat ve yara izlerinin giderilmesi Çene eklemi hastalıklarının tedavisi Boyun tümörlerinin cerrahi tedavisi
 

 II. GÖVDE BÖLGESİ

 

Kapanmayan yaraların tedavisi Eski yaralanmalar ve yanığa bağlı şekil bozuklukları, fonksiyon kayıplarının giderilmesi Doğuştan olan göğüs duvarı şekil bozukluklarının düzeltilmesi Deri ve derialtındaki iyi ve kötü tümörlerin tedavisi Kız çocuklarında meme yokluğu, meme gelişim bozukluklarına bağlı iri meme gibi deformasyonların ve meme asimetrilerinin düzeltilmesi Erkeklerde meme büyüklüğünün (jinekomasti) giderilmesi Kanser nedeniyle kaybedilmiş memenin yeniden yapılması Bası yaralarının tedavisi Dış cinsel organ anomalilerinin ve yaralanmalarının tedavisi Cinsiyet tayin ameliyatları
 

 III. EL, ÖNKOL, VE KOL BÖLGESİ

 

El yaralanmalarını acil ve erken dönem tedavileri Yapışık parmaklar, fazla parmak, eksik parmak gibi doğumsal anomalilerin düzeltilmesi ve fonksiyon kazandırılması Eski yaralanma ve yanıklara bağlı şekil bozuklukları ve fonksiyon kayıplarının giderilmesi El deri tümörlerinin tedavisi El sinir felçlerinin tedavisi, sinir bası sendromlarının tedavisi
 

 IV. AYAK VE BACAK BÖLGESİ

 

Doku kaybına neden olan yaralanmaların Deri ve yumuşak dokunun iyi ve kötü huylu urlarının tedavisi Kapanmayan yaraların tedavisi Şeker hastalığına bağlı kapanmayan parmak ucu ve ayak yaralarının tedavisi Fil hastalığı (Lenfödem) gibi doğuştan yada sonradan olma görünüm ve yürüme bozukluğu yapmış hastalıkların tedavisi
 

V. DİĞER AMELİYATLAR

 

İyi ve kötü huylu doğuştan yada sonradan olan deri tümörlerinin tedavisi Damarsal kaynaklı doğumsal anomilerin tedavisi Tatuaj, eski yaralanma ve yanığa bağlı kötü izlerin giderilmesi Parmak, saçlı deri, burun ucu, penis gibi kopan doku parçalarının mikroskop altında yerine konması (Mikrocerrahi) Yanıklar, radyasyon hasarı ve dokuların tedavisi Doku genişletilmesi (Tissue expansion) ile eksik dokuların giderilmesi


Ekleyen:Ümit SERT
Kaynak:(Alıntıdır)
Aradığınız Dokümanı Bulamadıysanız, Farklı Araştırmalar Yapmak İstiyorsanız Site İçi Arama Yapabilirsiniz!

Ödev ve Araştırmalarınız için www.arsivbelge.com Sitesinde Kaynak Arayın:

Ödev ve Araştırmalarınız için Arama Yapın:
     Benzer Dokümanları İnceleyin
Göğüs Büyültme Ameliyatı ( Silikon Taktırma Estetiği )(5528)

Plastik ve Naylon Arasındaki İlişki(5467)

Estetik (Sanat) Felsefesi(5462)

Plastik Sanatlar(5459)

Plastik Hakkında Ayrıntılı Bilgiler(5456)

          Tanıtım Yazıları
      
Türkçe İtalyanca ve Almanca Cümle Çevirisi İçin Birimçevir Sitesi

Esenyurt, Beylikdüzü ve Kartal Bölgelerinde Satılık Daire İlanları

Belge Çevirisi

Siz de Tanıtım Yazısı Yayınlamak İçin Tıklayın

Diğer Dökümanlarımızı görmek için: www.arsivbelge.com tıklayın.          

Siz de Yorum Yapmak İstiyorsanız Sayfanın Altındaki Formu Kullanarak Yorum Yazabilirsiniz!

Yorum Yaz          
Öncelikle Yandaki İşlemin Sonucunu Yazın: İşlemin Sonucunu Kutucuğa Yazınız!
Ad Soyad:
          
Yorumunuz site yönetimi tarafından onaylandıktan sonra yayınlanacaktır!