Araştırma ve ödevleriniz için her türlü kaynağı ve dokümanı En Geniş Araştırma ve Ödev Sitesi: www.arsivbelge.com ile bulabilir ve İsterseniz siz de kendi belge ve çalışmalarınızı gönderebilirsiniz!
Her türlü ödev ve dokümanı
www.arsivbelge.com ile kolayca bulabilirsiniz!

Araştırmalarınız için Arama Yapın:


Araştırmalarınız için Arama Yapın:

  
                    

Çamdalı Köyü Hakkında
www.arsivbelge.com
Çamdalı Köyü Hakkında dokümanıyla ilgili bilgi için yazıyı inceleyebilirsiniz. Binlerce kaynak ve araştırmanın yer aldığı www.arsivbelge.com sitemizden ücretsiz yararlanabilirsiniz.
Çamdalı Köyü Hakkında başlıklı doküman hakkında bilgi yazının devamında...
Ödev ve Araştırmalarınız için binlerce dokümanı www.arsivbelge.com sitesinde kolayca bulabilirsiniz.

Çamdalı Köyü Hakkında Bilgi

Çamdalı Köyü Tokat ili Almus ilçesine bağlıdır. Köyün Rakımı: 1200,  Yaylanın Rakımı: 1650, Dünek Zirvesinin Rakımı: 1800 dür. Almus baraj gölünün sol sahil şeridinin üzerinde yer alan köyümüzün; doğusunda Durudere Köyü (Filtise), Batısında Dikili kasabası (Tiyeri), Güneyinde Almus baraj gölü, Kuzeyinde Reşadiye İlçesinin Darıdere Köyü bulunmaktadır.

Köyümüzün merkezinin dışında Kovukkaya, Kurucaoluk, Değirmenin dere, Eski ağıl gibi küçük mahalleleri de bulunmaktadır.

Çamdalı köyünün geçmişi yaklaşık 500 seneyi bulmaktadır. Köyün ilk sakinleri Rumlar ve diğer gayrimüslimlerden oluşmaktaymış.  

1700 lü yılların başında Sivas’ın Karlı köyünde yaşamakta iken o bölgenin askeri birliğinin  komutanının kızını kaçıran BIYIK’ın Çamdalı köyüne gelerek şimdiki Çaytarla'ya yerleşmesiyle Çamdalı köyünün şimdiki sülalelerinin oluşumu başlamıştır. 

Köye yerleştikten sonra BIYIK’ın 3 tane oğlu olduğu bilinir. Bunlar:

  • Molla     ( Kemalgil, İbilgil, Çavuşgil,  Metenatgil, Biştikgil)
  • Hüseyin ( Şimdiki Bıyıklıgil sülalesidir. Salmangil, Hacıgil, Şekirgil vd.)
  • Sarı Veli ( Atçı Mehmet, Coruk, Kulak, Ağkanat vd)

Köyümüzün  kuruluşunu ve köy oluşumunu  sağlayan kişiler Bıyık ve özellikle  oğullarıdır. Bunlardan Molla özellikle öne çıkmış, şu anda Durudere köyü ile sınırımızda kalan Gölgeci bölgesinde çiftlik kurmuş, profesyonel denebilecek çapta  hayvancılık yapmış, tarım ve tütüncülükle uğraşmıştır.  Bu sayede köyde ekonomik gelişme başlamış, bu vesile ile  de köyün dışarıdan göç almasını sağlmıştır.
Köyümüz,üstte belirtilen şekilde veya  dönemin sosyo ekonomik koşullardan kaynakladığını tahmin ettiğimiz sebeplerden ötürü özellikle 1800 lü yıllada göç almaya başlamıştır.. BIYIK ve oğulları ile Sarıgil sülalesi dışındaki aşağıda belirtilen bütün sülaleler bu dönemde köye yerleşenlerden oluşmuştur. 
Bu göçlerin sonucunda bir dönem şimdiki Gümele önü köyü sınırları içinde kalan Tereğin önü diye anılan yerde de yaşamış olan atalarımız, 1800 ün ortalarında özellikle Çerkezlerin bölgeye gelişi ve Yeni Çeri Ocağının kapatılması sonrasında Tozanlı vadisinden yukarılara çıkarak  şu anki yerine  yerleşerek köyümüzün şimdiki halini almasını sağlamışlardır.
Dönemin koşullarından, örf- adet, gelenek- görenek ve dini sebeplerden  kaynaklı olarak Çamdalı köyü kendi içine kapanık halde yaşamış olup, genelde kız alıp vermeler köyün dışına çıkmamıştır. Bu da köyün tamamının birbiriyle sıkı bir akrabalık bağı ile bağlanmasına neden olmuştur.  Yine de köy  belli başlı sülalelere ayrılmıştır. Bunlardan bazıları:

  • Sarıgil; (Ağkulağın Salih, Göğ Durmuş, Aliağa, Kökçigil, Tokuçgil, Ğöğ Ali, Cimbili)   Köyün yerlisi, yani BIYIK köye yerleştiğinde Sarıgil sülalesinin dedelerinin o zamanlar köy de ikamet ettiği rivayettir.
  • Sayıtlar; (Kasımgil, Cumbulugil, Ahmetgil, Kervangil, Ellezgil) kesin bilgi olmamakla birlikte Elpit (Armutalan Köyü) den, bir rivayete göre de Zuğru (Oğulbey köyünden) den gelmişlerdir.
  • Musagil;  (Kör veli, Göğ Cuma, Kumaş Ali) Mezirmeden gelmişlerdir.
  • Alıbazgil; (Çilali, Kamerin oğlu, Memüdük) Çat tan  geşlmişlerdir. Mollanın damatıdır.
  • Kederaligil  Dönekse köyünden gelmişlerdir. Mollanın üvey oğludur.
  • Hallöğgil-aptugil; (Toskasali, Kel Hüseyin, Kütük İsmail, Hamut Hüseyin ve kardeşleri ) Tomaradan gelmişlerdir. Ayrıca Tunceli’den geldikleri de rivayet edilmektedir.  Molla nın Damatıdır.
  • Davutgil; (Sali dede, Haydar dede) Gökköyü’nden gelmişlerdir
  • İmamgil; Kargı köyünden gelmişlerdir.
  • Dedegil; Tekke köyünden gelmişlerdir.

Bu şekilde anılan veya bilinen sülaleler zamanla  büyüyerek özellikle savaş dönemleri ve depremlerin bitmesiyle (özellikle 1877-1922 arasında neredeyse köyümüz erkeklerinin tamamına yakını bu dönemde yaşanan savaşlarda ya şehit olmuş yada esir düşmüşlerdir. Bu sebepten ötürü o dönem nüfus artış hızı yavaşlamıştır. Daha sonra da 39 depremi diye bilinen depremde köyün yaklaşık 1/3 ü ölmüştür. Bundan kaynaklı köyümüz 1800 lerin sonlarından  1950 lere kadar ekonomik açıdan oldukça sıkıntılar içinde yaşamışlardır.) şu anda köylümüzün  yaklaşık 500-600 aileden oluştuğu ve  köyümüzün nüfusuna kayıtlı 2.750 kişi yaşadığı, bu nüfusun 150 sinin sürekli olarak köyde ikamet ettiği, yine yaklaşık olarak 100 kişinin Ankara da, 2.500 kişinin de  İstanbul da yaşadığı tahmin edilmektedir.

Son yıllarda yaz aylarında  köyün nüfusu 500 e ulaşmaktadır. Bu sayı her sene bir önceki yıla göre artış göstermektedir.

Emekli sayısı arttıkça köyümüzde sürekli ikamet edenlerin sayısının da her geçen gün arttığı gözlenmektedir.

Köyümüzün evvelce ismi Mineğer di. Bu  1964 yılında değişmiş ve Türkçe isim verilerek Çamdalı adını almıştır. İlk isminden de anlaşılacağı üzere köyümüzde evvelce ağırlıkla Rumlar yaşamış ve zaman içerisinde özellikle son ikiyüz yıl içirisinde köyü terk etmişlerdir. En son olarak ta birinci dünya savaşı sonrası son kalan iki aile de köyü terk etmişler ve bununla birlikte köyümüzde gayrimüslim kalmamıştır.

Köylümüzün yüksek ihtimalle çoğunluğunun Türkmen ve Kırgız kökenli olduğunu düşünmekteyiz. Özellikle 1400 lerin başlarında Timur'un Yıldırım Bayazit'i Ankara Savaşında yenmesi sonucu Anadoluya gelen Türkmenler ve Kırgız lardan olduğu veya genellikle köylümüz sivas dolaylarından geldiklerinden, Safavi devleti kurulunca Anadoluya gelen Hoca Ahmet YESEVİ tarikatı mensubu Türkmen ve Kırgızlardan olduğu düşünülmektedir.


Ekleyen:Yahya Polatkan
Kaynak:(Alıntıdır)
Aradığınız Dokümanı Bulamadıysanız, Farklı Araştırmalar Yapmak İstiyorsanız Site İçi Arama Yapabilirsiniz!

Ödev ve Araştırmalarınız için www.arsivbelge.com Sitesinde Kaynak Arayın:

Ödev ve Araştırmalarınız için Arama Yapın:
     
Çalışmalarınız ve ödevleriniz için her türlü kaynak ve dokümanı En Geniş Araştırma ve Ödev Sitesi: www.arsivbelge.com ile kolayca bulabilirsiniz!
          Tanıtım Yazıları
      
Türkçe İtalyanca ve Almanca Cümle Çevirisi İçin Birimçevir Sitesi

Esenyurt, Beylikdüzü ve Kartal Bölgelerinde Satılık Daire İlanları

Belge Çevirisi

Siz de Tanıtım Yazısı Yayınlamak İçin Tıklayın

Diğer Dökümanlarımızı görmek için: www.arsivbelge.com tıklayın.          

Siz de Yorum Yapmak İstiyorsanız Sayfanın Altındaki Formu Kullanarak Yorum Yazabilirsiniz!

Toplam Yorum Sayısı: 1

Önceki Yorumları Göster!

Son 5 Yorum Aşağıda Listelendi!

Süleyman Özerol - 26.03.2017, 20:39
 

"Mezeden gelmişlerdir." deniliyor.
Mezirme olmasın?


Yorum Yaz          
Öncelikle Yandaki İşlemin Sonucunu Yazın: İşlemin Sonucunu Kutucuğa Yazınız!
Ad Soyad:
          
Yorumunuz site yönetimi tarafından onaylandıktan sonra yayınlanacaktır!