Araştırma ve ödevleriniz için her türlü kaynağı ve dokümanı En Geniş Araştırma ve Ödev Sitesi: www.arsivbelge.com ile bulabilir ve İsterseniz siz de kendi belge ve çalışmalarınızı gönderebilirsiniz!
Her türlü ödev ve dokümanı
www.arsivbelge.com ile kolayca bulabilirsiniz!

Araştırmalarınız için Arama Yapın:


Araştırmalarınız için Arama Yapın:

  
                    

İzmir Hakkında
www.arsivbelge.com
İzmir Hakkında dokümanıyla ilgili bilgi için yazıyı inceleyebilirsiniz. Binlerce kaynak ve araştırmanın yer aldığı www.arsivbelge.com sitemizden ücretsiz yararlanabilirsiniz.
İzmir Hakkında başlıklı doküman hakkında bilgi yazının devamında...
Ödev ve Araştırmalarınız için binlerce dokümanı www.arsivbelge.com sitesinde kolayca bulabilirsiniz.

İzmir Hakkında Bilgi

İzmir, Türkiye’nin batısında Ege Bölgesi’nin en büyük, ülkemizin de 3. büyük ilidir (1997 yılı nüfusu: 3.114.859 kişi). İlin yüzölçümü 11.973 km², nüfus yoğunluğu 261 kişidir. İzmir’e bağlı 28 ilçe bulunmaktadır. Bunlardan Konak, Bornova, Karşıyaka, Çiğli, Balçova, Buca, Narlıdere, Güzelbahçe ve Gaziemir, Büyükşehir statüsü içinde kalan ilçelerdir. İzmir, Türkiye’nin nüfus, sanayi, ticaret, turizm ve kültür yönlerinden üçüncü büyük şehridir. Tarihi ve tabii güzellikleri ile de Türkiye’nin en güzel llerinden biridir.. 37° 45′ ve 39° 15′ kuzey enlemleri ile 26° 15′ ve 28° 20′ doğu boylamları arasında yer alır. Balıkesir, Manisa, Aydın ve Ege Denizi ile çevrilidir. İzmir, renkli bir tabiata, zengin bir tarihi mirasa ve bol ürün veren topraklara sahip bir ildir. Trafik plaka numarası 35′tir.

İzmir’in batısında denizi, plajları ve termal merkezleriyle Çeşme Yarımadası uzanır. Antik çağların en ünlü kentleri arasında yer alan Efes, Roma İmparatorluk devrinde dünyanın en büyük kentlerinden biriydi. Tüm İyon kültürünün zenginliklerini bünyesinde barındıran Efes, yoğun sanatsal etkinliklerle de adını duyuruyordu. Bu maksatla da bu şehre “Güzel İzmir”, “Eski İzmir” ve “la Perle de l’Ionie” (İyonya’nın İncisi) deniyordu. Tarihten beri bu tanımlarla yıllar sonra şehrin sıfatı hâline gelmiştir.

İzmir, yatlar ve gemilerle çevrilmiş uzun ve dar bir körfezin başında yer almaktadır. Ilıman bir iklime sahip olup, yazında denizden gelen taze bir serinlik güneşin sıcaklığını alıp götürmektedir. Sahil boyunca palmiye,hurma ağaçları ve geniş caddeler bulunmaktadır. İzmir Limanı Mersin Limanı’ndan sonra Türkiye’nin en büyük limanıdın, Canlı ve kozmopolit bir şehir olan İzmir, Uluslararası Sanat Festivalleri ve İzmir Enternasyonal Fuarı ile de önemli bir yer tutar.

İzmir’ in ilçeleri

İzmir ilinin ilçeleri; Balçova, Çiğli, Gaziemir, Karşıyaka, Konak, Aliağa, Bayındır, Bergama, Beydağ, Bornova, Buca, Çeşme, Dikili, Foça, Karaburun, Kemalpaşa, Kınık, Kiraz, Menderes, Menemen, Narlıbahçe, Ödemiş, Seferihisar, Selçuk, Tire, Torbalı ve Urla’dır.

İzmirdeki Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

 

Tarih boyunca pek çok uygarlığa kucak açmış, antik çağlardan bu yana çok önemli bir liman kenti olan İzmir, günümüzde yalnızca batının değil; tüm ülkenin en gelişmiş ve güzel şehirlerinin başında gelir. Homeros’un “gök kubbe altındaki en güzel şehir” olarak tanımladığı İzmir her mevsim başka güzeldir. Güler yüzlü ve neşeli insanları, düzgün kentleşmesi, sevimli mekanları ile capcanlı bir şehir yaşamının olduğu İzmir aynı zamanda Çeşme, Alaçatı, Foça, Seferihisar gibi birbirinden güzel tatil beldeleriyle de oldukça gözde bir kenttir.

İzmir’in neyi meşhur, İzmir’de ne yenir diye merak ediyorsanız, görmenizi tavsiye ettiğimiz yerler ve tatmanızı önerdiğimiz lezzetler şöyle:

Saat Kulesi: İzmir’in simgesi olan İzmir Saat Kulesi, II. Abdülhamit’in tahta çıkışının 25. yılını kutlamak üzere yaptırılmıştır. Konak meydanında yer alan saat 25 metre uzunluğa sahiptir.

Kordon: İzmirliler’in şehirde en sık vakit geçirdikleri yer olan İzmir Kordon, oldukça uzun bir sahil şeridini kapsar. İzmir ile bütünleşmiş olan Kordon kentlilerin sosyalleşmek ve birlikte vakit geçirmek için en çok tercih ettikleri yerdir.

Boyoz: İzmir ile özdeşleşmiş, sadece burada tadabileceğiniz bir lezzet olan boyoz İzmir denince akla ilke gelenlerdendir. Bir tür hamur işi olan boyozu tatmanızı mutlaka öneriyoruz.

Kumru: Bir çeşit sandviç olan kumru da İzmir’e has lezzetlerden biridir. Az tuzlu bir hamurdan elde edilen simit arasında peynir, domates ve yeşil biber konarak yapılan bu sandviç İzmirliler’in en sevdiği yiyeceklerden biridir.

İzmir Köfte: Ünü tüm ülkemize yayılan İzmir köfte, İzmir mutfağının en sevilen ve en lezzetli tatlarındandır. Patates, domates ve biberin köfte ile birlikte fırınlanması ile yapılan bu yemeği mutlaka tadın.

İzmir Tulumu: İzmir’e özgü tatlardan olan İzmir tulumu kahvaltı sofralarının vazgeçilmezidir. İzmir dışında başka şehirlerde bulmanın oldukça güç olduğu bu peynirden eve dönüşte yanınıza almanızı öneriyoruz.

İzmir, Ege kıyısında bir şehir olduğundan Ege ve Akdeniz mutfağı ağırlıktadır. Çok çeşitli otların, deniz ürünlerinin ve özellikle zeytinyağının baş rolde olduğu yemekler İzmir sofralarını süsler.

Sarmaşık ve kuşkonmaz kavurması, tuzda lagos, balık köftesi, asma yaprağında barbunya, kakavya, sardalya buğulama, sütlü balık, kirde kebabı, Priştine tavası, elbasan tava İzmir’e özgü en meşhur yerel lezzetlerdir.


Ekleyen:Ümit SERT
Kaynak:(Alıntıdır)
Aradığınız Dokümanı Bulamadıysanız, Farklı Araştırmalar Yapmak İstiyorsanız Site İçi Arama Yapabilirsiniz!

Ödev ve Araştırmalarınız için www.arsivbelge.com Sitesinde Kaynak Arayın:

Ödev ve Araştırmalarınız için Arama Yapın:
     
Çalışmalarınız ve ödevleriniz için her türlü kaynak ve dokümanı En Geniş Araştırma ve Ödev Sitesi: www.arsivbelge.com ile kolayca bulabilirsiniz!
          Tanıtım Yazıları
      
Türkçe İtalyanca ve Almanca Cümle Çevirisi İçin Birimçevir Sitesi

Esenyurt, Beylikdüzü ve Kartal Bölgelerinde Satılık Daire İlanları

Belge Çevirisi

Siz de Tanıtım Yazısı Yayınlamak İçin Tıklayın

Diğer Dökümanlarımızı görmek için: www.arsivbelge.com tıklayın.          

Siz de Yorum Yapmak İstiyorsanız Sayfanın Altındaki Formu Kullanarak Yorum Yazabilirsiniz!

Yorum Yaz          
Öncelikle Yandaki İşlemin Sonucunu Yazın: İşlemin Sonucunu Kutucuğa Yazınız!
Ad Soyad:
          
Yorumunuz site yönetimi tarafından onaylandıktan sonra yayınlanacaktır!