
Kahveci Bilal Ağa Konağı Levanten tipi Türk Ev Mimarisi'nin önemli örneklerinden birisi.Erken Cumhuriyet döneminde 1924-1930 yılları arasında Macar ustalar tarafından yapılmış. Zemin ve 1. katlarda ''İç sofalı plan tipi'' uygulanmış.Eserin süslemeleri dış cephelerde yoğunlaşmış.
Konak hafta içi mesai saatlerinde ziyarete açık ve giriş ücretsiz.
Konak Aydın Ticaret Odası (ATO) tarafından restore edilerek müzeye dönüştürülmüş ve Kültür Evi olarak Aydın'a kazandırılmış.
ZEMİN KAT:
Konağın girişinde önce bir sofa var. Burada Cumhuriyet Dönemi'ne tarihlenen aynalı bir konsol ile konağa adını veren Kahveci Bilal Ağa'ya ait fotoğraflar ve belgeler sergilenmekte.
Bu katta ofis ve bir kütüphane var.
Yine bu katta Atatürk tarafından 1937'de Atatürk tarafından açılan Nazilli Sümerbank Basma Fabrikası'na ait eserler sergilenmekte.
BİRİNCİ KAT:
Burada merdivenlerden çıktıktan sonra bir sofaya geliyorsunuz. Burada Osmanlı dönemine ait yorgan, seccade, mangal, sedir takımı, yazı panoları, göynek var.
Sofaya açılan odalardan birisinde Osmanlı dönemine ait bindallılar, üçetekler,cepkenler, peşkirler,çevreler var.
Sofaya açılan diğer bir odada ise Cumhuriyet dönemine ait eserler sergileniyor.Çini sobalar, giysiler, gramafon, dikiş makinesi, kadın ve erkek balo kıyafetleri sergilenmekte.
Sofaya açılan diğer bir odada ise mutfak eşyaları sergileniyor.Burada Cumhuriyet ve Osmanlı dönemlerinde kullanılan yeme içme kültürüne yönelik eşyalar sergileniyor.