KEMAL KARPAT'ın HAYATI

Kemal Karpat, Romanya sınırları içinde bulunan Dobruca’nın Babadağ kasabasında doğdu. Akademik çalışmalarına 1950 yılında New York ve Washington Üniversitelerinde başladı. Birleşmiş Milletler Toplumsal Araştırmalar Bölümündeki görevinin ardından, sırasıyla Montana Devlet Üniversitesi, New York üniversitesi, Princeton Üniversitesi, Robert Koleji, Bilkent Üniversitesi, ODTÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi,Harvard Üniversitesi, John Hopkins üniversitesi, Colombia üniversitesi ve Ecole des Hautes Etudes en Science Sociales gibi eğitim kurumlarında öğretim üyeliği ve yöneticilik faaliyetlerinde bulundu.1970-1988 yılları arasında Wisconsin Üniversitesi Ortadoğu Çalışmaları Bölüm Başkanlığını yürüten Profesör Karpat, Türk Araştırmaları Derneği ile Türk Araştırmaları Kurumunun başkanlığını yaptı. Wisconsin Üniversitesi Orta Asya Çalışmaları Programını yürüttü.Halen Türk Tarih Kurumu onur üyesi olan Karpat, İnternational Journal of Turkish Studies, Central Asian Survey ve Journal Of Muslim Minority Affairs dergilerinin editör kurullarında yer aldı.Bilimsel çalışmaları sayesinde, Romanya bağımsızlık madalyası ve Bükreş Üniversitesi Dimitri Cantemir madalyasıyla ödüllendirildi. Kendisine Romanya Ovidius Üniversitesi ve Rusya Çuvaş Milli Üniversitesi tarafından onur doktoraları verildi. Rusya Kazan Bilimler Akademisi Onursal Üyeliği, Wisconsin Üniversitesi Hilldale Ödülü ve Türk Bilimler Akademisi Ödülü’ne sahip olan Karpat 20 ülkede yayımlanmış 100’ü aşkın makaleye ve çok sayıda kitaba imza attı. Halen Wisconsin Üniversitesi Tarih Bölümü’nde öğretim üyeliği görevini sürdürüyor. 20 ülkede yayımlanmış 130 makalesi ve 16 kitabı bulunmaktadır. Yurtdışında en çok ilgi gören eseri, Ottoman Population adlı çalışmasıdır. Bu eser, Wisconsin Üniversitesinde tarafından basılmıştır. Aynı üniversitede kürsü sahibidir.
TBMM Onur Ödülü için toplanan Meclis Kültür, Sanat ve Yayın Kurulu, 2009 yılı ödülünü dünyaca ünlü tarihçi Prof. Dr. Kemal Karpat'a verildi.
Eserleri
Balkanlar'da Osmanlı Mirası ve Milliyetçilik, Dağı Delen Irmak, Osmanlı Hoşgörüsü, Osmanlı Nüfusu Osmanlı'dan Günümüze Asker Ve Siyaset, Osmanlıdan Günümüze Edebiyat Ve Toplum, Osmanlı'dan Günümüze Elitler Ve Din, Osmanlı'dan Günümüze Etnik Yapılanma ve Göçler, Osmanlı'dan Günümüze Kimlik Ve İdeoloji, Osmanlı'dan Günümüze Ortadoğu'da Millet, Milliyet, Milliyetçilik, Türk Demokrasi Tarihi, Türk Dış Politikası Tarihi, Türk Siyasi Tarihi
Kaynakça
Kemal Karpat; İslam’ın Siyasallaşması; İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları;2004 |