Araştırma ve ödevleriniz için her türlü kaynağı ve dokümanı En Geniş Araştırma ve Ödev Sitesi: www.arsivbelge.com ile bulabilir ve İsterseniz siz de kendi belge ve çalışmalarınızı gönderebilirsiniz!
Her türlü ödev ve dokümanı
www.arsivbelge.com ile kolayca bulabilirsiniz!

Araştırmalarınız için Arama Yapın:


Araştırmalarınız için Arama Yapın:

  
                    

Mermer Rezervi
www.arsivbelge.com
Mermer Rezervi dokümanıyla ilgili bilgi için yazıyı inceleyebilirsiniz. Binlerce kaynak ve araştırmanın yer aldığı www.arsivbelge.com sitemizden ücretsiz yararlanabilirsiniz.
Mermer Rezervi başlıklı doküman hakkında bilgi yazının devamında...
Ödev ve Araştırmalarınız için binlerce dokümanı www.arsivbelge.com sitesinde kolayca bulabilirsiniz.

Türkiye’de Mermer Rezervi

Dünyada altın madeni bakımından Güney Afrika Cumhuriyetinden sonra ikinci sırada yer alıyoruz. Bor ve toryum rezervi ile dünyada birinci sırada yer alırken mermer rezervlerinin de üçte biri Türkiye’dedir. BM binası ve 11 Eylül’de imha olan Dünya Ticaret Merkezi Türk mermeri ile süslü idi. Mermer ismi Marmara’dan gelir. Anadolu’nun her köşesinde mermere rastlanır. Milletlerarası piyasalarda en çok rağbet edilen mermerlerimiz şunlardır: 1-Elazığ Vişne 2- Eskişehir Süpren (Süpren köyü) 230 milyon yaşlı 3- Manyas Beyaz 4- Balaban Yeşil (Kırklareli-Balaban köyü) 5- Akşehir siyah 6- Denizli Traverter (Kocabaş köyü) 7-Kaplan Postu (Afyon-İncehisar) 8-Ege Bordo Milâs-Kalınağıl köyü 9-Akhisar- oinks 10- Gemlik-Diyabaz.

Mermerin mahiyeti
Maden kanununa göre, gerçek mermerin yanında kalker, oniks, traverter, diyabaz, dolomit, serpantin ve granitin de genel adı mermerdir. İlmi olarak ise kireçtaşı, kalker, dolomit kalker ve karbonatlı kayaçların değişik sıcaklık ve basınçta değişime uğrayarak tekrar kristalleşmesi sonucu meydana gelen metamorfik (başkalaşım) kayaçlarıdır. Mermerler mağmatik, sedimanter ve kimyasal kökenli olarak 3 şekilde meydana gelir.

Zengin mermer rezervi
Türkiye’nin her yerinde rastlanan “mermer” rezervi ile dünya rezervlerinin üçte birine sahibiz. Türkiye, mermer gibi doğal taşlar bakımından da zengindir. Ülkemiz jeolojik olarak Hindistan plakası ile Avrupa plakasanın çarpışması neticesi meydana gelen Alp-Himalaya kuşağı üzerindedir. Bu kuşakta 150 kilometre genişliğinde ve 300 km uzunluğunda (İtalya-Yugoslavya- Yunanistan-Türkiye- İran- Pakistan- Hindistan- Tibet- Çin (Yvan)- Burma (Myanmar)- Tayland kuşağında bulunur. 60-200 milyon yıl önce meydana gelmişlerdir. Sadece Muğla’da 41 mermer entegre tesisi 62 mermer fabrikası ve 82 ocak vardır. Bu mermerimiz de dünyaca ünlüdür. Hatta Beyaz Saray’da misafirlerin kabul edildiği oda Muğla leylak mermerleri ile kaplıdır.

Kullanıldığı yerler
Binlerce yıl önce yapıtaşı ve heykel olarak kullanıldı. Bugün binaların iç ve dış kaplamaları, dekorasyon, merdiven, sütunlar, basamaklar, mutfak ve banyolar, masa, sehpa, vazo, avize, küllük, süs eşyası olarak kullanılır. Ayrıca ülkemizde fazlaca mezar ve mezar taşları olarak kullanılmaktadır. Seramik ve karolar ise mermerin rakibidir. Ama seramik mermer gibi dayanıklı değildir. Mermer tozunda kalsiyum karbonat olduğu için kimya, yem, gübre, beton ve asfaltta dolgu malzemesi olarak kullanılır. 1985 yılında 200 bin metreküp olan üretim, bugün 2 milyon metreküpe ulaşmıştır. Madencilik sektöründe en büyük ihracat payı mermerdir. Türkiye doğal taş ihracatında ilk 5 ülke arasındadır. Türkiye’de madenlerimizin işlenmemiş haldeki parasal değeri ise 2 trilyon dolardır. Fakat madencilik sektörü gelişmek yerine giderek gerilemiştir. Dış güçler madenlerimizi esir alma adına ruhsat alıyor, yıllarca (30-40 yıl) tek kazma vurmuyor. Böylece ruhsat yoluyla madenlerimiz “esir madenler” haline getiriliyor.


Ekleyen:Ümit SERT
Kaynak:(Alıntıdır)
Aradığınız Dokümanı Bulamadıysanız, Farklı Araştırmalar Yapmak İstiyorsanız Site İçi Arama Yapabilirsiniz!

Ödev ve Araştırmalarınız için www.arsivbelge.com Sitesinde Kaynak Arayın:

Ödev ve Araştırmalarınız için Arama Yapın:
     Benzer Dokümanları İnceleyin
Mermer ( marble ) Nedir?(5352)

          Tanıtım Yazıları
      
Türkçe İtalyanca ve Almanca Cümle Çevirisi İçin Birimçevir Sitesi

Esenyurt, Beylikdüzü ve Kartal Bölgelerinde Satılık Daire İlanları

Belge Çevirisi

Siz de Tanıtım Yazısı Yayınlamak İçin Tıklayın

Diğer Dökümanlarımızı görmek için: www.arsivbelge.com tıklayın.          

Siz de Yorum Yapmak İstiyorsanız Sayfanın Altındaki Formu Kullanarak Yorum Yazabilirsiniz!

Yorum Yaz          
Öncelikle Yandaki İşlemin Sonucunu Yazın: İşlemin Sonucunu Kutucuğa Yazınız!
Ad Soyad:
          
Yorumunuz site yönetimi tarafından onaylandıktan sonra yayınlanacaktır!