Araştırma ve ödevleriniz için her türlü kaynağı ve dokümanı En Geniş Araştırma ve Ödev Sitesi: www.arsivbelge.com ile bulabilir ve İsterseniz siz de kendi belge ve çalışmalarınızı gönderebilirsiniz!
Her türlü ödev ve dokümanı
www.arsivbelge.com ile kolayca bulabilirsiniz!

Araştırmalarınız için Arama Yapın:


Araştırmalarınız için Arama Yapın:

  
                    

Çayda Çıra Türküsünün Hikayesi
www.arsivbelge.com
Çayda Çıra Türküsünün Hikayesi dokümanıyla ilgili bilgi için yazıyı inceleyebilirsiniz. Binlerce kaynak ve araştırmanın yer aldığı www.arsivbelge.com sitemizden ücretsiz yararlanabilirsiniz.
Çayda Çıra Türküsünün Hikayesi başlıklı doküman hakkında bilgi yazının devamında...
Ödev ve Araştırmalarınız için binlerce dokümanı www.arsivbelge.com sitesinde kolayca bulabilirsiniz.

Çayda Çıra Efsanesi

 Çayda Çıra Türküsünün Hikayesi

Bu Oyun Elazığ Harput’tan Derlenmiştir. Oyun “mumlu Dans” Namıyla Dünyaca Tanınmaktadır. Çayda Çıra Oyunu Hakkında Çeşitli Efsaneler Vardır. Ancak Bunlar Dilden Dile Dolaşan Halk Masallarına Benzemekte Ve Diğer Şehirlerimizde Anlatılan Efsanelerin Bir Varyantı Ya Da Değişikliğe Uğramış Bir Şekli Olarak Anlatılmaktadır. Oyun Orijini İtibariyle Aydınlatma Amacı Güdülerek Ortaya Çıkmıştır.

Araştırmalarda Halk Arasında Söylenen Çeşitli Efsaneler Tespit Ettik. Bunlardan Bir Örnek: Efsaneye Göre Hazar Gölü Kenarında Bir Köyde Birbirini Seven İki Genç Gizlice Buluşmaktadırlar. Erkeğin Buluşma Yerine Gidebilmesi İçin Gölü Yüzerek Geçmesi Gerekmektedir. Buluşma Gece Olduğundan, Kız Çıra (dındik) Yakarak Gence Yerini Belli Etmektedir. Genç İse Işığa Doğru Yüzmekte Ve Böylece Sevgililer Buluşmaktadır. Bu Durumu Sezen Kızın Babası, Buluşmanın Yapılacağı Bir Gün Erkeğin Yüzerek Gölün Ortasına Geldiği Sırada Çırayı Söndürür Ve Genç Sevgilinin Gölde Boğulmasına Sebep Olur. Bunu Fark Eden Kız Da Kendini Suya Atar, O Da Kaybolur. Bunun Üzerine Bütün Köylü Toplanarak Ellerindeki Çıralarla İki Sevgiliyi Aramaya Başlarlar.


Efsaneye Göre, Bu Olay Üzerine Ağıtlar Yakılmış, Türküler Söylenmiş Ve Çıra İle Arama Olayı Oyunlaşarak Günümüze Kadar Gelmiştir.altıonva Da Yapılan Görkemli Bir Düğünde Geleneksel Bir Biçimde Çay Kenarında Kurulan Düğün Meydanında Çıralar Yakılmış, Somatalar Kurulmuş Ve Düğün Bütün Coşkusuyla Devam Etmektedir. Bu Sırada Ay Tutulunca, Evlenen Gencin Annesi Olan Pembe Hanım Tabaklara Çıralar, Mumlar Diktirip Gençlerin Ellerine Vermiş Ve Önde Kendisi Olmak Üzere Yürüyerek Düğün Meydanına Görkemli Bir Biçimde Girmişlerdir. Bu Buluşun Mükemmelliği Karşısında Aşka Gelen "zurnacı Başı”, Ellerindeki Tabaklarla Ortalığı Bir Anda Gündüze Çeviren, Bu Kalabalığı Karşılayarak, Gelenlerin Ayak Hareketlerine Uygun Bir Müzik Çalar. Kendisine Eşlik Eden Kırk Davul Kırk Zurna İle Ortalık İnlemeye Başlar, Böylece "çayda Çıra" Oyununun Melodisi Ortaya Çıkmış Olur. Bu Olay Gelenek Halini Almış Ve Çayda Çıra Oyunu Günümüze Kadar Oynanıla Gelmiştir.eskiden Kaçış Göçüş Olmadığı İçin, Kız-erkek Karma Oynanan Bu Oyun, Günümüzde Karma Oynandığı Gibi, Ayrı Ayrı Da Oynanır. Oyunun 200–300 Yıllık Bir Mazisi Olduğu Söylenir. Oyun Elazığ' In Her Tarafında Bilinir Ve Oynanır. Hatta Son Zamanlarda Elazığ Dışına Da Taşarak Malatya Ve Diyarbakır'da Da Çeşitli Şekillerde Oynanmaya Başlamıştır.

Çayda Çıra Oyunu Sürekli Olarak Kendi Melodisi İle Oynanır. Ancak Oyunun Başlangıcında "şirvan” Ya Da “gelin Ağlatma Havası” Denilen Bir Melodi Çalınır. Bu Oyunun Melodisi İle Başka Bir Oyun Oynanmadığı Gibi, Bu Oyun Başka Bir Melodi İle De Oynanmamaktadır. Oyun 10/8 Lik Usulde "şirvan" Makamındadır. Orta Çabuklukta Bir Oyun Olan Çayda Çıra, En Az Dört-beş Kişi İle Yürütülür. Arka Arkaya Dizilerek Basen Tek Dizi, Bazen De Daire Şeklinde Oynanmaktadır. Halay Sınıfından Çok, Dini Bir Raksa Benzemektedir. Taklitli Bir Oyun Olmayan "çayda Çıra", Usûl İtibariyle Başladığı Gibi Bitmekte Ve Usûlde Bir Değişiklik Olmamaktadır. Hem Açık, Hem De Kapalı Yerlerde Oynanır. Güvey Yada Gelin Misafir Önüne Çıkarılırken Ve De "güvey Gezdirmesi" Geleneği Yerine Getirilirken Oynanır.

Tüm Oyunlarda Başta Oynayana Kolbaşı, Sonda Oynayana Son Başı Ya Da “poçik” Denir . Sadece Halay Oyununda "halay Başı" Ve "halay Sonu" Adları Kullanılır. Oyunun Aracı Çift Tabak Ve İçerisindeki Üçer Mumdan İbarettir. Oyun Yürütülürken "heey, Teey, Tey" Diye Nara Atılır. Elazığ Yörelerinde Delikanlıya "gakkoş" Adı Verilir. Oyun Düğünlerde, Dinî Ve Millî Bayramlarda Oynanır.


Ekleyen:Yahya Polatkan
Kaynak:(Alıntıdır)
Aradığınız Dokümanı Bulamadıysanız, Farklı Araştırmalar Yapmak İstiyorsanız Site İçi Arama Yapabilirsiniz!

Ödev ve Araştırmalarınız için www.arsivbelge.com Sitesinde Kaynak Arayın:

Ödev ve Araştırmalarınız için Arama Yapın:
     Benzer Dokümanları İnceleyin
Halk Hikayesi - Örnek(5424)

Ferhat ile Şirin Hikayesi(5399)

Leyla ile Mecnun(5382)

BARIŞ MANÇO(5363)

Denizin Dibinde Hatçem Türküsü ve Hikayesi (5362)

          Tanıtım Yazıları
      
Türkçe İtalyanca ve Almanca Cümle Çevirisi İçin Birimçevir Sitesi

Esenyurt, Beylikdüzü ve Kartal Bölgelerinde Satılık Daire İlanları

Belge Çevirisi

Siz de Tanıtım Yazısı Yayınlamak İçin Tıklayın

Diğer Dökümanlarımızı görmek için: www.arsivbelge.com tıklayın.          

Siz de Yorum Yapmak İstiyorsanız Sayfanın Altındaki Formu Kullanarak Yorum Yazabilirsiniz!

Toplam Yorum Sayısı: 4

Önceki Yorumları Göster!

Son 5 Yorum Aşağıda Listelendi!

elvan şengül - 27.10.2015, 16:12
 

çayda çıra türküsü çok güzel


eren toker - 19.12.2015, 19:39
 

çok güzel olmuş


ayşe demir - 21.03.2016, 15:26
 

yazık olmuş keşke mutlu bir son olsaymış :(


lo kilimo - 03.04.2016, 15:31
 

hikayesi


Yorum Yaz          
Öncelikle Yandaki İşlemin Sonucunu Yazın: İşlemin Sonucunu Kutucuğa Yazınız!
Ad Soyad:
          
Yorumunuz site yönetimi tarafından onaylandıktan sonra yayınlanacaktır!