Araştırma ve ödevleriniz için her türlü kaynağı ve dokümanı En Geniş Araştırma ve Ödev Sitesi: www.arsivbelge.com ile bulabilir ve İsterseniz siz de kendi belge ve çalışmalarınızı gönderebilirsiniz!
Her türlü ödev ve dokümanı
www.arsivbelge.com ile kolayca bulabilirsiniz!

Araştırmalarınız için Arama Yapın:


Araştırmalarınız için Arama Yapın:

  
                    

Çikolata Hakkında Ayrıntılı Bilgi
www.arsivbelge.com
Çikolata Hakkında Ayrıntılı Bilgi dokümanıyla ilgili bilgi için yazıyı inceleyebilirsiniz. Binlerce kaynak ve araştırmanın yer aldığı www.arsivbelge.com sitemizden ücretsiz yararlanabilirsiniz.
Çikolata Hakkında Ayrıntılı Bilgi başlıklı doküman hakkında bilgi yazının devamında...
Ödev ve Araştırmalarınız için binlerce dokümanı www.arsivbelge.com sitesinde kolayca bulabilirsiniz.

Çikolata Hakkında Ayrıntılı Bilgi

Çikolata: Kakao bitkisinin tanelerinden elde edilen katı veya sıvı besin.

XVI. yy.da, Aztek imparatoru Montezuma’nm sarayında, Hernan Cortes ilk defa olarak, bir ağacın (caca-huatl) meyvelerinden yapılmış içkiyi, chocolatl’ı tattı.

Kakao bitkisi, yüksekliği 7 metreyi aşabilen ve yaprakları yıl boyu yeşil kalan bir ağaçtır (odunsu bitki). Sıcak ve nemli iklimlerde yetişir; bunun için özellikle Amerika ve Afrika’nın tropikal bölgelerinde yaygındır.

Cortes, Meksika’dan dönüşünde bu buluşunu getirdiği zaman yurttaşları, yerli admi çikolata ve kakao’ya dönüştürdüler. Bundan yapılan yeni içki kısa zamanda moda oldu; katı çikolatanın yapım yöntemi ise ancak XIX. yy.da bulundu.

Toplandıktan sonra, kakao taneleri ayıklanır, kavrulur, öğütülür ve şeker veya balla karıştırılır.

Bütün bunlar yumuşak bir hamur haline getirilince, kalıp makinesi, kalıplara döker. Soğuduktan sonra çikolata parçaları alüminyum kâğıda sarılır.

Günümüzde sütlü, bademli, fındıklı v.b. çeşitli çikolatalar yapılmaktadır. Pasta ve tatlıların hazırlanmasında da çikolatadan yararlanılır. Eczacılıkta, özellikle çocuk hastalıklarına karşı kullanılan ilaçlara tad ve kıvam vermek için çikolata katıldığı olur.

Çikolatayı eskiden hep dış ülkelerden getirten Türkiye’de ilk fabrika 1924′te kuruldu; bugün çikolata üreten fabrika sayısı 30′dan fazladır.

Çikolata Yapımı

Latince adı “tanrıların besini” anlamında Theobromocacao olan kakao ağacından elde edilen kakao, Batı Afrika, Batı Hint Adaları ve Güney Amerika’da üretilir. Kakao ağaçları dört yaşından sonra meyve vermeye başlar. Boyu 4-10 metre olan ağaç yılda iki kez ürün verir. Gövdeye ya da ana dallara yakın yerlerde çıkan meyve, olgunlaştığında uzunluğu 35 cm kadardır. Bir meyvenin içinde yaklaşık 2,5 cm boyunda 20-40 tohum, yani kakao çekirdeği bulunur. Etli, olgun meyvelerin içinden çıkarılan çekirdekler birkaç gün muz yaprağında mayalandırılır. Daha sonra güneşte kurutulur ve böylece çekirdekler fabrikada işlenmeye hazır hale gelmiş olur. Fabrikada temizlenen kakao çekirdekleri kavrulur ve öğütülür. Elde edilen macun görünümündeki sıvı,çikolata yapımında kullanılır. Ayrıca preslenerek kakao ve kakao yağı elde edilir.

Kavrulmuş kakao parçaları şekerle karıştırılır ve bir kapta ağır silindirlerle hamur haline getirilir. Bu hamur ince çikolata tabakalarına dönüştürülür ve ardından bu tabakalar kakao yağı katılarak yumuşatılır. Sonra dikdörtgen olukları bulunan bir makinenin içine koyulur. Oluklar içindeki silindirlerle çikolatayı yumuşak ve pütürsüz hale getirilir. Sonunda sıvıya dönüşen çikolata kalıplara dökülür ve soğutulur. Katılaşan çikolatayı çıkarmak için kalıp biraz ısıtılır.

Sütlü çikolata, inek sütünden süttozu, vanilya ile başka tat ve koku vericiler eklenerek elde edilir. Değişik çikolatalar yaparken, çikolatanın yumuşak ve kolay işlenebilir olması için soya fasulyesinden elde edilen "lesitin" maddesi de eklenir.

Çikolata Çeşitleri

Bitter çikolata: Bileşiminde en az %18 kakao yağı ve en az %14 yağsız kakao kuru maddesi olacak şekilde en az %35 toplam kakao kuru maddesi içeren çikolatadır.

Sütlü çikolata: Bileşiminde en az %2,5 yağsız kakao kuru maddesi olacak şekilde en az %25 toplam kakao kuru maddesi içeren, ayrıca en az %14 süt kuru maddesi ve en az %3,5 süt yağından oluşan, kakao yağı ve süt yağı toplam miktarı ise en az %25 olan çikolatadır.

Beyaz çikolata: Bileşiminde en az %20 kakao yağı ve en az %14 süt kuru maddesi içeren ve en az %3,5’i süt yağı olan çikolatadır.

Dolgulu çikolata: Dış kısmı toplam ürün ağırlığının en az %25’ini içeren, bitter çikolata, sütlü çikolata, bol sütlü çikolata ve beyaz çikolatalardan birinden oluşan dolgulu çikolatadır.

Pralin: Toplam ürün ağırlığının en az %25'i bitter çikolata, sütlü çikolata, bol sütlü çikolata, beyaz çikolataların kombinasyonundan, karışımından veya herhangi birinden ya da dolgulu çikolatadan oluşan bir lokma büyüklüğündeki çikolatadır.

ÇİKOLATA HAKKINDA İLGİNÇ BİLGİLER

*Beyaz çikolata aslında çikolata değildir çünkü içinde sadece kakao yağı vardır.Diğer çikolata çeşitlerinde olduğu gibi kakao tozuyla hazırlanmaz.

*Çikolata sadece ekvator yakınlarındaki bölgede yetişen kakao bitkisinin tohumlarından yapılır.

*Efsaneye göre Aztek hükümdarı Moctezuma günde 50 bardak çikolata içiyordu

*Yüzyıllık bir çikolata yaklaşık 815 tl'ye satıldı.

*Rekor kıran bir çikolata kutusunda 90.090 çeşit çikolata vardı.

*Dünyanın en büyük çikolatadan evi 3 ton ağırlığındaydı.

*Araştırmalara göre insanların  %68'i Siyah çikolatayı tercih ediyor.

*500 gram çikolatada yaklaşık 1000 tane damla çikolata bulunur.

*Çikolata kaplı karınca Meksika'da sevilen bir yiyecektir.

*16. yy'da kakao ilaç olarak kullanılırdı.

*104 kg çikolatadan minyatür bir Özgürlük Heykel'i yapıldı.

*Eskiden çikolatanın etten daha doyurucu olduğu düşünülüyordu.

*Çikolatanın bilimsel adı olan theobroma cacao ''tanrıların yiyeceği'' anlamına geliyor.

*İsviçreli bir şirket 55 derecede bile erimeyen çikolata geliştirdi.

Ekleyen:Ümit SERT
Kaynak:(Alıntıdır)
Aradığınız Dokümanı Bulamadıysanız, Farklı Araştırmalar Yapmak İstiyorsanız Site İçi Arama Yapabilirsiniz!

Ödev ve Araştırmalarınız için www.arsivbelge.com Sitesinde Kaynak Arayın:

Ödev ve Araştırmalarınız için Arama Yapın:
     Benzer Dokümanları İnceleyin
Savaşta Bilgi mi üstündür Kılıç mı? Münazara Örneği(5657)

BGYS (Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi)(5372)

İşletmelerde Bilgi Yönetimi(5367)

BİLGİ ŞÖLENİ ( Sempozyum )(5365)

Yönetim Bilişim Sistemi ( Management Information Systems )(5363)

          Tanıtım Yazıları
      
Türkçe İtalyanca ve Almanca Cümle Çevirisi İçin Birimçevir Sitesi

Esenyurt, Beylikdüzü ve Kartal Bölgelerinde Satılık Daire İlanları

Belge Çevirisi

Siz de Tanıtım Yazısı Yayınlamak İçin Tıklayın

Diğer Dökümanlarımızı görmek için: www.arsivbelge.com tıklayın.          

Siz de Yorum Yapmak İstiyorsanız Sayfanın Altındaki Formu Kullanarak Yorum Yazabilirsiniz!

Yorum Yaz          
Öncelikle Yandaki İşlemin Sonucunu Yazın: İşlemin Sonucunu Kutucuğa Yazınız!
Ad Soyad:
          
Yorumunuz site yönetimi tarafından onaylandıktan sonra yayınlanacaktır!