Araştırma ve ödevleriniz için her türlü kaynağı ve dokümanı En Geniş Araştırma ve Ödev Sitesi: www.arsivbelge.com ile bulabilir ve İsterseniz siz de kendi belge ve çalışmalarınızı gönderebilirsiniz!
Her türlü ödev ve dokümanı
www.arsivbelge.com ile kolayca bulabilirsiniz!

Araştırmalarınız için Arama Yapın:


Araştırmalarınız için Arama Yapın:

  
                    

Teknoloji ve Teknolojik Ürünler - Bit Temel Kavramları
www.arsivbelge.com
Teknoloji ve Teknolojik Ürünler - Bit Temel Kavramları dokümanıyla ilgili bilgi için yazıyı inceleyebilirsiniz. Binlerce kaynak ve araştırmanın yer aldığı www.arsivbelge.com sitemizden ücretsiz yararlanabilirsiniz.
Teknoloji ve Teknolojik Ürünler - Bit Temel Kavramları başlıklı doküman hakkında bilgi yazının devamında...
Ödev ve Araştırmalarınız için binlerce dokümanı www.arsivbelge.com sitesinde kolayca bulabilirsiniz.

Teknoloji ve Teknolojik Ürünler - Bilgi ve İletişim Teknolojileri Temel Kavramları

1. Teknoloji, insanın bilimi kullanarak doğaya üstünlük kurmak için tasarladığı rasyonel bir disiplindir (Teknoloji Nedir – Simon, 1983, s.173 ).

2. Teknoloji, somut ve deneysel anlamda temel olarak teknik yönden yeterli küçük bir grubun örgütlü bir hiyerarşi yardımıyla bütünün geri kalanı (insanlar, olaylar, makineler vb. ) üzerinde denetimi sağlamasıdır (Teknoloji Nedir – McDermott, 1981, s.142 ).

3. Öğretim teknolojileri tarihi konusunda önemli bir isim olan Paul Saetller teknolojiyi şöyle tanımlamaktadır: “Teknoloji (Latince texere fiilinden türetilmiştir; örmek, oluşturmak (construct ) anlamına gelir ) birçoklarının düşündüğü gibi makine kullanmak değildir. Teknoloji, bilimin uygulamalı bir sanat dalı haline dönüşmesidir. Uygulamalı sanat terimi Fransız sosyolog Jackques Ellul tarafından kullanılmış ve kısaca technique olarak isimlendirilmiştir. O, teknolojiyi bir technique uyarınca yapılmış bir makine olarak görmüş ve bu technique’nin ancak küçük bir bölümünün makine tarafından ifade edilebildiğinden bahsetmiştir. Belirli bir teknik sayesinde sadece makinenin değil, bu makineye ait öğretimsel uygulamalarında gerçekleştirilebileceğinden söz etmiştir. Sonuç olarak davranış bilimi ile öğretim teknolojileri arasındaki ilişki, doğal bilimlerle mühendislik teknolojisi arasındaki ya da biyoloji ile sağlık teknolojisi arasındaki ilişkiyle benzer hatta aynıdır” (Teknoloji Nedir – Saettler, 1968, ss. 5-6 ).

4. Ünlü bir eğitim teknoloğu olan James Finn teknolojiyi tanımlarken şöyle demektedir: “Makine kullanımının yanı sıra teknoloji, sistemler, işlemler, yönetim ve kontrol mekanizmalarıyla hem insandan hem de eşyadan kaynaklanan sorunlara, bu sorunların zorluk derecesine, teknik çözüm olasılıklarına, ve ekonomik değerlerine uygun çözüm üretebilmek için bir bakış açısıdır” (Teknoloji Nedir – Finn, 1960, s.10 ).

5. Bilim ve teknolojinin farklılığını belirtmek için ilk nükleer denizaltıyı yapan ve serbest bir eğitim eleştirmeni olan Amiral Hyman Rickover şöyle söylüyor: “Bilim ve teknoloji birbirine karıştırılmamalıdır. Bilim doğadaki görüngülerin (fenomenlerin ) gözlenerek, zaten var olan doğru ve gerçeklerin ortaya çıkarılması ve bu gözlemler sonucunda elde edilen verilerin düzenlenerek gerçeklerin ve bunlar arasındaki ilişkilerin ortaya konulduğu teorilerin oluşturulmasıdır. Teknoloji asla bilim için bir otorite olamaz. Teknoloji insan aklını ve vücudunu güçlendirmek, üstün kılmak için geliştirilecek aletler, teknikler, ve yöntemler üzerinde durur. Bilimsel yöntem insan faktörünün tamamen dışlanmasını gerektirir, şöyle ki; gerçeği arayan kimse, kendinin ya da diğer insanların hoşlanacağı veya sevmeyeceği şeylerle, popülist değerlerle ve herhangi bir çıkar uğruna çalışmaz. Diğer yandan teknoloji fikir (bilim ) değil de hareket olduğundan, eğer insani değerler göz ardı edilirse tamamıyla tehlikeli bir sonuca da yol açabilir (Teknoloji Nedir – Knezevich & Eye, 1970, s.17 ).

6. Bir sanayi dalı ile ilgili yapım yöntemlerini, kullanılan araç, gereç ve aletleri kapsayan bilgi. (Teknoloji Nedir – Güncel Türkçe Sözlük.)

7. Bir endüstri dalıyla ilgili yapım yöntemlerinin, yollarının ve araçlarının inclenmesinden oluşan bilgi dalı. (Teknoloji Nedir – BSTS / Eğitim Terimleri Sözlüğü.)

8. Bir sanayi dalı ile ilgili yapım yöntemlerini, kullanılan araç, gereç ve aletleri kapsayan bilgi: § “Yirminci yüzyıl sonunda teknoloji şu kadar ilerlemiş.” -Adalet Ağaoğlu, Geçerken, 28. § “Değişen, teknoloji karşısında, milletleri…” -Yavuz Bülent Bakiler, Üsküp’ten Kosova’ya, 163. § “Mesele bir (teknoloji) ifadesine bürünmeye yüz tutmuş.” -Necip Fazıl Kısakürek, İhtilal, 334. § “… ayrıca teknolojigereklerinin, alışverişinin hemen başka ülkelere kaydırılmasına elverişli olmaması, Amerika’nın Şili ekonomisini kesinlikle köstekleme niyetini ortaya koymuştu. -Attila İlhan, Batının Deli Gömleği, 20. (Teknoloji Nedir – BSTS / Türkçede Batı Kökenli Kelimeler Sözlüğü.)

Teknolojik Ürünlere Örnekler

  • Bilgisayar
  • Masaüstü
  • Monitör
  • Yazıcı
  • Tarayıcı
  •  Cep Telefonu / Telefon / Faks
  • Hesap Makineleri
  • Bilimsel Hesap Makinesi
  • Cep Hesap Makinesi
  • Masaüstü Hesap Makinesi
  • Şeritli Hesap Makinesi
  • Projeksiyon
  • Tepegöz
  • Kağıt İmha Makinesi
  • Sarf Malzemesi
  • Kartuş, Toner, Şerit
  • ve daha fazlası…

Teknolojik Ürünlerin Faydaları

 Hayatı kolaylaştırma anlamında hiç şüphesiz çok önemlidir. Son derece karmaşık hesaplar çok fonksiyonlu hesap makineleri ile çok kısa sürelerde hesaplanır. Özellikle Internet gibi tüm dünya ile iletişim kurmayı sağlayan sistemler bilgiye ulaşmayı son derece kolay hale getirmiştir. Bir çok makine ile ağır işler çok kolay ve hızlı biçimde yapılabilmektedir. Bu örnekler hiç şüphesiz çoğaltılabilir.

Teknolojik Ürünlerin Zararları

 Özellike hesap makinesi kullanımı bir süre sonra beyini fazla zorlamadığımız için bilgiyi öğrenmede yavaşlık ve zorluk yaratır. Bilgiye çok kolay ulaştığımız için ve fazlaca okumadığımız için hafıza kendini geliştirmede yetersiz kalır ve ilerleyen yaşlarda özellikle unutkanlık gibi son derece ciddi rahatsızlıklara neden olabilir. Cep telefonunun sürekli kullanımı ile beyinde oluşan hasarlar ilerleyen yaşlarda Alzheimer veya daha tehlikelisi beyin tümörlerinin oluşmasına yol açabilir. Her şeyin makine ile yapılması insanın kas sisteminin yeterince çalışmamasından dolayı obezite, kan dolaşımı bozuklukları, kas ve kemik gelişiminin yetersizliğinden dolayı yaşlılıkta kas ve eklem hastalıklarının daha yoğum biçimde ortaya çıkmasına neden olur. Internetin ve bilgisayar oyunlarının yoğun kullanımı özellikle gençlerde ve çocuklarda asosyalliğe sebep olmaktadır. Bunun dışında çok hızlı büyüyen teknoloji ile birlikte gelişen pek çok cihaz maddi açıdan sıkıntı çeken insanlarda ellerindeki ürünleri sürekli yenileme kaygısı ile depresyonlara bile sebep olmaktadır.

 

Bilgi ve İletişim Teknolojileri - BİLGİ TEKNOLOJİSİNİN TEMEL KAVRAMLARI ( Bit Temel Kavramları ) Dokümanı için tıklayınız...


Ekleyen:Ümit SERT
Kaynak:(Alıntıdır)
Aradığınız Dokümanı Bulamadıysanız, Farklı Araştırmalar Yapmak İstiyorsanız Site İçi Arama Yapabilirsiniz!

Ödev ve Araştırmalarınız için www.arsivbelge.com Sitesinde Kaynak Arayın:

Ödev ve Araştırmalarınız için Arama Yapın:
     Benzer Dokümanları İnceleyin
Okul Öncesi - Kavramlar Çalışma Sayfaları(5548)

5. Sınıf Fen ve Teknoloji Proje Konuları (5445)

Bilim Ve Teknoloji Tanımı - ilgili Yazı ve Şiirler(5408)

Temel insan hakları(5402)

İlginç Pratik Kullanışlı Proje Örnekleri(5398)

          Tanıtım Yazıları
      
Türkçe İtalyanca ve Almanca Cümle Çevirisi İçin Birimçevir Sitesi

Esenyurt, Beylikdüzü ve Kartal Bölgelerinde Satılık Daire İlanları

Belge Çevirisi

Siz de Tanıtım Yazısı Yayınlamak İçin Tıklayın

Diğer Dökümanlarımızı görmek için: www.arsivbelge.com tıklayın.          

Siz de Yorum Yapmak İstiyorsanız Sayfanın Altındaki Formu Kullanarak Yorum Yazabilirsiniz!

Toplam Yorum Sayısı: 1

Önceki Yorumları Göster!

Son 5 Yorum Aşağıda Listelendi!

Ziyaretçi - 04.11.2014, 20:29
 

sağol


Yorum Yaz          
Öncelikle Yandaki İşlemin Sonucunu Yazın: İşlemin Sonucunu Kutucuğa Yazınız!
Ad Soyad:
          
Yorumunuz site yönetimi tarafından onaylandıktan sonra yayınlanacaktır!