John Milton

9 Aralık 1608 ile 8 Kasım 1674 yılları arasında yaşamış ingiliz şair ve nesir yazarıdır. İngiliz edebiyatında “Paradise Lost” isimli destansı şiirleriyle bilinmektedir. John Milton, sansürü uygunsuz bulan Areopagitica teziyle bilinmektedir. 20 yüzyılın ortalarına doğru F. R. Leavis ve T. S. Eliot’un eleştirileri sonucunda, önceden en iyi İngiliz şairi olarak düşünülen Milton’un ününde bir düşüş yaşanmıştır. Fakat toplumun çeşitli katmanlarında ve bilgi içerikli dergilerde Milton’un çalışmalarına yer verilmiştir. Bu nedenle Milton’un itibarı 21. yüzyıla kadar etkisini koruyarak devam etmiştir.
Paradise Lost (Kaybolan Cennet) adındaki eseriyle bütün dünyada tanınmıştır. Londra’da 9 Aralık 1608′de doğdu. 8 Kasım 1674′te 65 yaşında iken hayata veda etmiştir. Babası besteciydi. John Milton ilk öğrenimini evde babasının nezareti altında özel öğretmenlerle yaptı. 12 yaşında ortaokula girerek Latince, Yunanca, Fransızca, İtalyanca, İbranice öğrendi. 16 yaşında Cambridge Üniversitesi’ne girdi. 7 yıl edebiyat okudu. Bir yandan da şiir yazıyordu. Babası onun sakin bir köy evinde 6 yıl hiçbir şey düşünmeden yaşamasını sağladı. John Milton hayatının bu sıkıntısız devresinde en güzel şiirlerini yazmıştır.
1642 İç Savaşı’nda Milton Püritenler’in tarafını tutmuştu. Savaşı Püritenler kazanıp Cromwell başa geçince Milton hükümette önemli bir görev aldı: Devletin bütün resmi evrakını Latince’ye çeviriyordu. Çünkü o devirde Latince Avrupa’da resmi dil olarak kabul edilmişti.
Sürekli çalışmak Milton’un gözlerini bozmuştu. 1652′de iyice kör oldu. Şiirlerini kızlarına yazdırıyordu. Ölmez eseri olan Kaybolan Cennet de böyle yazılmıştır. Milton bu eserinde İnsan’ın Cennet’ten Yeryüzü’ne düşüşünü büyük bir destan halinde anlatmıştır.
Paradise Lost isimli eserinden bir alıntı:
“Of Man’s first disobedience, and the fruit Of that forbidden tree whose mortal taste Brought death into the world, and all our woe, With loss of Eden.”
“Yasak ağacın meyvesini yemesiydi insanın ilk kötülüğü Ölümcül tadıyla dünyaya getirmişti kederi ve ölümü” |