Araştırma ve ödevleriniz için her türlü kaynağı ve dokümanı En Geniş Araştırma ve Ödev Sitesi: www.arsivbelge.com ile bulabilir ve İsterseniz siz de kendi belge ve çalışmalarınızı gönderebilirsiniz!
Her türlü ödev ve dokümanı
www.arsivbelge.com ile kolayca bulabilirsiniz!

Araştırmalarınız için Arama Yapın:


Araştırmalarınız için Arama Yapın:

  
                    

Nargile Hakkında ve Nargilenin Zararları
www.arsivbelge.com
Nargile Hakkında ve Nargilenin Zararları dokümanıyla ilgili bilgi için yazıyı inceleyebilirsiniz. Binlerce kaynak ve araştırmanın yer aldığı www.arsivbelge.com sitemizden ücretsiz yararlanabilirsiniz.
Nargile Hakkında ve Nargilenin Zararları başlıklı doküman hakkında bilgi yazının devamında...
Ödev ve Araştırmalarınız için binlerce dokümanı www.arsivbelge.com sitesinde kolayca bulabilirsiniz.

Nargile Hakkında Ayrıntılı Bilgi ve Nargilenin Zararları

NARGİLE HAKKINDA

Doğu kültürünün vazgeçilmezlerinden olan nargilenin anavatanı olarak Hindistan bilinir. Hintliler, ilk olarak hindistancevizinden elde etmişler bu keyfi. Daha sonraları giderek yaygınlaşan ve değişen nargile, zamanla porselen,bronz ve cam gövdeli halini alırken, hemen hemen bütün doğu milletlerinin vazgeçilmez bir keyif aracı olmuştur. Osmanlının nargile ile tanışması takriben 16. yüzyıla denk gelmektedir.

Nargilenin Adı

Nargile kelimesi Farsçada hindistancevizi manasına gelen 'nargil' kökünden gelmektedir. Araplar nargileye 'sisa' veya   narcila' derken İranlılar bunu 'kalyan' diye adlandırmışlardır. Kelime İngilizcede ise 'water pipe' veyahut 'hookah' olarak adlandırılır.

Nargilenin Yapısı

İçimi ne kadar keyifli ise hazırlanışı da bir o kadar zahmetlidir. Sigara ya da diğer tütün mamullerinden farklı olarak canınız istediğinde cebinizden çıkarıp yakamazsınız. Farklı bir yapısı ve buna bağlı olarak vakit isteyen bir hazırlanma tarzı vardır. Nargile 4 ayrı parçadan oluşur diyebiliriz:

-Lüle: Tütünün konduğu delikli tabla

-Ser: Nargilenin uzun gövdesi

-Sise: Dumanın filtrelendiği suyu içinde barındıran parça ki; nargilenin fokurdama sesi buradan çıkar.

-Marpuç: Dumanın şişeden çıkıp ağza çekildiği hortumlu uzun parçadır.

Bunlardan hariç olarak;

Sipsi: içilirken kişiye özel olarak marpuca takılan ve ağza götürülen küçük parçadır. Sıhhat açısından sipsi tek kullanımlık olmalıdır. 

Tepsi ve rüzgarlık: Tepsi közden düşen külleri toplar, rüzgarlık ise közün sönmemesi ve tepsideki ve lüledeki küllerin etrafa savrulmaması için kullanılır.

Tömbeki: Nargileye has, kurutulmuş tütünün ince ince kıyılmasıyla elde edilen tütündür.

Nargilenin Zararları

İçerisindeki ağır metaller sebebiyle 1 nargilenin ortalama 4-5 paket sigarayla aynı oranda zehirlenmeye sebep olduğu tespit edildi.

Nargile içenler hakkındaki istatistikler ise daha dikkat çekici. Nargile içerek nargilenin zararlarına maruz kalanların büyük bir bölümünün yaşları 18-21 arasında. Gençlerin büyük bir bölümü meyve aromalı nargileleri tercih ediyor. Bu gençlerin ise %90’ı bu zevkten vazgeçmek istemiyor. Yani nargilenin zararlarına rağmen, nargileyi bırakmak istemiyor.

Nargile’nin bu kadar zararlı olmasının sebebi içerdiği nikel, kobalt ve kurşun oranının sigaradan çok daha yüksek olması. Sigarada 30-80 ng kurşun bulunurken, nargilede bu oran 6870 ng.

Yine bir başka örnek; sigara dumanında 45-125 ng arsenik varken, nargilenin zararlarının baş sebebi olan arsenik, nargilede 165ng.

Bu maddelerin neredeyse tamamı toprak üzerinden tütüne geçerek gençlerimizin zarar görmesine sebep olan maddeler. Ve bu maddelerin tamamı  “zehir”. Nargile içerken gençlerin farklı yöntemlerle güvende olduklarını düşündükleri tespit edildi. Özellikle içerisindeki şişede duran suyun zamanla renk değiştirmesi, gençlerin zehrin suda kaldığına inanmasına sebep oluyor. Tıpkı filtreli sigaradaki durum gibi.

Diğer yandan Nargile kafelerin şaşalı bir ortamda dekore edilerek gençleri cezp etmesi de acı bir gerçek olarak karşımızda duruyor. Nargile kafeleri en çok ziyaret edenler arasında üniversite öğrencileri ve lise öğrencileri yer alıyor. 18 yaşın altında olmalarına rağmen bu kafelere gelip nargile dumanının zararlarına maruz kalan genç nesiller, ileride kendilerini bekleyen Akciğer kanseri, Kronik bronşit, zatürree, solunum yolu enfeksiyonları ve kalp rahatsızlıklarından habersiz zehirlenmeye devam ediyor. Türkiye’de 01.01.2013 tarihinde kapalı ortamlarda nargile içilmesi yasaklanmıştır.


Ekleyen:Ümit SERT
Kaynak:(Alıntıdır)
Aradığınız Dokümanı Bulamadıysanız, Farklı Araştırmalar Yapmak İstiyorsanız Site İçi Arama Yapabilirsiniz!

Ödev ve Araştırmalarınız için www.arsivbelge.com Sitesinde Kaynak Arayın:

Ödev ve Araştırmalarınız için Arama Yapın:
     Benzer Dokümanları İnceleyin
Sabun Hakkında ve Sabunun Zararları(5391)

Alkol ve Zararları(5385)

Sigara ve Alkolün Zararları - Ayrıntılı(5385)

Elmanın Fayda ve Zararları(5380)

Zararlı Maddeler ve Bu Maddelerin Vücuda Verdiği Zararlar(5375)

          Tanıtım Yazıları
      
Türkçe İtalyanca ve Almanca Cümle Çevirisi İçin Birimçevir Sitesi

Esenyurt, Beylikdüzü ve Kartal Bölgelerinde Satılık Daire İlanları

Belge Çevirisi

Siz de Tanıtım Yazısı Yayınlamak İçin Tıklayın

Diğer Dökümanlarımızı görmek için: www.arsivbelge.com tıklayın.          

Siz de Yorum Yapmak İstiyorsanız Sayfanın Altındaki Formu Kullanarak Yorum Yazabilirsiniz!

Yorum Yaz          
Öncelikle Yandaki İşlemin Sonucunu Yazın: İşlemin Sonucunu Kutucuğa Yazınız!
Ad Soyad:
          
Yorumunuz site yönetimi tarafından onaylandıktan sonra yayınlanacaktır!