Kobra Yılanı ve Kral Kobra
Kobra Yılanı; (Lat. Naja). Pullusürüngenler takımının Kobragiller familyasından zehirli yılan türlerine verilen genel addır. Afrika ve Asya’nın sıcak bölgelerinde yaşar, zehiri öldürücüdür. Yaygın olarak yaşadığı Hindistan’da her yıl binlerce insanın ölümüne neden olur. Bazılarının uzunlukları 4 m’yi geçer. Genellikle kızıl, esmer ve sarı renklidirler. Alacakaranlıkta ve geceleri avlanır. Başlıca avları küçük memeliler, kurbağalar ve balıklardır. Asya’nın tropikal bölgelerinde yaşayan Hint kobrası çok zehirli bir yılandır. Uzunluğu 2 m’nin altında olmakla birlikte insan ve büyük boylu memelilere bile saldırır. Hindistan’da yaşayan bir tür olan şah kobrası ya da hamadriyat 2 m’den daha uzundur ve kutsal sayılır. Afrika’da yaşayan Mısır kobrası da çok zehirlidir. Sırtı sarı renkli olup, boyu 225 cm’dir. Eski Mısır ve Hindistan’da kutsal sayılan bu yılanların betimlerine kabartmalarda rastlanır.

Kobragiller, (Lat. Elapidae). Omurgalı hayvanlardan, Sürüngenler sınıfının Pullusürüngenler takımının Yılanlar alt takımının Suyılanları bölümünün öndeoyuklular grubuna giren bir familyadır. Renkleri çok güzeldir. Küçük memeliler, kuşlar, kertenkeleler, kurbağalar ve balıklar başlıca besin kaynaklarıdır. Avlarını önce zehirler, sonra yutarlar. Çeşitli hayvanların toprakaltında yaptıkları oyuklarda yaşarlar. Ağaca tırmanabildikleri gibi suda da yaşarlar. Sıcak bölgelerde yaşayan 180 kadar türü vardır. Türkiye’de yaşamaz.
Başlıca türleri: Hind kobrası, Mısır kobrası, pama.
Kral kobra Hakkında İlginç Bilgiler
Kral kobra dayla bilinen bu tehlikeli yılanın diğer adı "Ophiophagus"dur. Yunanca yılan yiyici demektir.Kral kobraların ön önemli özelliği yamyam olmasıdır.Hem kendi türünü hem de diğer yılanları yiyerek beslenir. Kral kobra, dünyanın en uzun zehirli yılanı.Uzunluğu 6.7 metreye ve ağırlığı da 9 kilograma kadar çıkabilir. Bu tür Güneydoğu Asya'dan Hindistan'a kadar çok geniş bir yaşam alanına sahiptir. Kral kobranın zehiri nörotoksiktir (sinir zehiri) ve tek bir ısırıkta bulunan miktarı ile 20 insanı öldürebilecek güçtedir. Öldürücülük oranı %75'e kadar çıkabilir ancak ısırıkların büyük çoğunluğu öldürücü olmayan dozda zehir içerir. Kral kobranın zehiri öncelikli olarak nörotoksiktir, böylelikle kurbanın merkezi sinir sistemine saldırır ve çabucak şiddetli bir acıya, bulanık görüş, vertigo, uyku hali ve felce sebep olur. İlerleyen dakikalarda, kardiyovasküler çöküş meydana gelir ve kurban komaya girer. Sonrasında solunum yetmezliği ile birlikte ölüm meydana gelir. Bu yılanın diğerlerinden farkı düşmanın veya tehdidin büyüklüğüne göre zehirini zerkeder.Tek ısırıkta bütün zehirini bitirmez. Türün yaşam süresi yaklaşık olarak yirmi yıldır ve her sene yaklaşık otuz santimetre kadar büyüyebilir.Çiftleşmesi 72 saat kadar sürer. Yine kral kobraları diğer yılanlardan ayıran önemli farklardan birisi de korunaklı bir yuva kurup yumurtaların başında erkek ve dişinin 24 saat nöbet tutar.Yavrularından çıkmadan hemen önce yuvadan ayrılır.Yamyam olan kobralar yavrularını yememek için bir iki gün önce yuvayı bırakıp gider. Bir diğer farkı mükemmel hafızasıdır.Gördüğü bir insanı bir daha unutmaz. |