Araştırma ve ödevleriniz için her türlü kaynağı ve dokümanı En Geniş Araştırma ve Ödev Sitesi: www.arsivbelge.com ile bulabilir ve İsterseniz siz de kendi belge ve çalışmalarınızı gönderebilirsiniz!
Her türlü ödev ve dokümanı
www.arsivbelge.com ile kolayca bulabilirsiniz!

Araştırmalarınız için Arama Yapın:


Araştırmalarınız için Arama Yapın:

  
                    

Lozan Antlaşması Maddeleri, Önemi ve Sonuçları
www.arsivbelge.com
Lozan Antlaşması Hakkında Bilgi ve ÖnemiLozan Antlaşması Maddeleri, Önemi ve Sonuçları dokümanıyla ilgili bilgi için yazıyı inceleyebilirsiniz. Binlerce kaynak ve araştırmanın yer aldığı www.arsivbelge.com sitemizden ücretsiz yararlanabilirsiniz.
Lozan Antlaşması Maddeleri, Önemi ve Sonuçları başlıklı doküman hakkında bilgi yazının devamında...
Ödev ve Araştırmalarınız için binlerce dokümanı www.arsivbelge.com sitesinde kolayca bulabilirsiniz.

Lozan Barış Antlaşmasının Maddeleri, Önemi ve Sonuçları

Lozan Barış Antlaşması (24 Temmuz 1923)

Lozan Konferansı’na; Türkiye, İngiltere, Fransa, İtalya, Yunanistan, Yugoslavya, Japonya, Bulgaristan, Romanya, Rusya ve gözlemci olarak ABD katılmıştır. Rusya ve Bulgaristan sadece Boğazlar ile ilgili konularda söz sahibi olmuşlardır. Bulgaristan ayrıca Batı Trakya Sorunu’nda da söz sahibi olmuştur. (Rusya’nın Boğazlarla ilgili konulara yönelmesinin nedeni güvenliğini sağlamak istemesidir.)

İtilaf Devletlerinin konferanstaki amacı Sevr’i yumuşatarak Türklere kabul ettirmektir. Türkiye’nin amacı ise Misak-ı Milli sınırları içerisinde özgür ve bağımsız yeni bir Türk Devleti’nin kurulduğunu kabul ettirmek ve Doğu Sorunu’nu (Ermeni Sorunu) ortadan kaldırmaktır. TBMM, toplantıya katılacak heyetten kapitülasyonlar (ekonomik bağımsızlık) ve Ermeni yurdu (tam bağımsızlık) konularında kesinlikle ödün verilmemesini istemiştir.

Konferansta Türk Heyeti’nin başkanlığını İsmet Paşa yapmıştır.

Lozan Barış Görüşmeleri 20 Kasım 1922’de başlamıştır.

Sevr Antlaşması’nı ana hatlarıyla sürdürmek isteyen İtilaf Devletleri ile birçok konuda anlaşma sağlanamadı ve görüşmeler kesildi (4 Şubat 1923).

Türk ordusunun Boğazlar ve Musul üzerine yürümeye hazırlanması üzerine durum yeniden gergin bir hâl aldı. Durumun ciddiyetini anlayan İtilaf Devletleri konferansı yeniden başlatmak istediler. 23 Nisan 1923’te başlayan ikinci konferans dönemi ise barışla noktalandı (24 Temmuz 1923).

Lozan Antlaşması’nın esasları şunlardır:

Sınırlar

Suriye sınırı 20 Ekim 1921’de Fransa ile imzalanan Ankara Antlaşması’nda saptandığı şekliyle kalacaktır. (Suriye sınırına değişiklik getirilememiş, Hatay alınamamıştır.)

Irak sınırında ise Musul Sorunu nedeniyle Türkiye ve İngiltere arasında anlaşmaya varılamamıştır. İleride yapılacak görüşmelerde taraflar bunu dokuz ay içinde çözümleyeceklerdir. (İngiltere’nin Orta Doğu petrolleri açısından Musul’u önemsemesi, Irak sınırının çizilmesini engellemiştir.)

Yunanistan sınırı, Mudanya Ateşkes Antlaşması’nda belirtildiği gibi Meriç Nehri esas alınacaktır. Balkan Savaşları ile kaybedilen Batı Trakya Yunanistan’a, Doğu Trakya Türkiye’ye bırakılmıştır.

Adalar konusunda ise İmroz ve Bozcaada Türkiye’ye bırakılırken; Midilli, Sakız ve Sisam adaları Yunanistan’a bırakılmıştır. Buna karşın Yunanistan, Türkiye’ye yakın bu adalarda asker bulundurmayacaktır.

Kapitülasyonlar

Adli, mali ve idari alanlarda yabancılara tanınan tüm ayrıcalıklara son verilmiştir. (Ekonomik bağımsızlık ve tam bağımsızlık açısından önemlidir.)

Azınlıklar

Bütün azınlıklar Türk uyruklu sayılacak ve azınlıklara hiçbir ayrıcalık tanınmayacaktır. (Türkiye’nin iç işlerine karışılmasını önlemek, egemenliğini sağlamak açısından önemlidir.)

Batı Trakya’daki Türklerle İstanbul’daki Rumlar hariç; Yunanistan’daki Türkler ile Anadolu’daki Rumlar karşılıklı olarak değiştirilecekti (nüfus mübadelesi). Gayrimüslim vatandaşlar şahıs ve aile hukuku konularını kendi geleneklerine göre çözebilecekti. (Türkiye’deki hukuk birliğine aykırıdır.)

Savaş Tazminatları

1.Dünya Savaşı nedeniyle Türkiye’den istenen savaş tazminatı kabul edilmemiştir. Kurtuluş Savaşı’nda Türkiye’ye zarar veren Yunanistan ise savaş tazminatı ödemeyi kabul etmiştir. Bunu için Karaağaç’ı Türkiye’ye bırakmıştır. (Yunanistan yenilgiyi kabul etmiştir.)

Borçlar

1854’ten beri Osmanlı Devleti’nin yaptığı borçlar Türkiye tarafından kabul edildi. Fakat Türkiye bu borçların ödenmesinde bazı kolaylıklar elde etti. Buna göre; borçlar, Osmanlı Devleti’nden ayrılan devletlere de bölüştürülecektir, Balkan Savaşlarında toprak kazanan ve adalardan pay alan devletlere de borçlar bölüştürülecektir, borçlar taksitlendirilecektir.

Düyun-u Umumiye İdaresi’ne (Genel Borçlar İdaresi) son verilmiştir. Böylece Batı’nın, Türk maliyesi üzerindeki denetimine son verilerek mali egemenlik sağlanmıştır.

Boğazlar

Boğazlar bölgesi Türkiye’ye bırakılmakla birlikte, Boğazların yönetimi başkanının Türk olduğu ve Milletler Cemiyeti’nin denetlediği uluslar arası bir komisyona bırakılmıştır. Boğazlardan geliş-gidiş serbest olacak ve Türkiye, Boğazların her iki yakasında da yedişer kilometrelik alanda asker bulunduramayacaktır. (Boğazlarda tam Türk egemenliği sağlanamamıştır.)

Fener-Rum Patrikhanesi

Türkiye, Patrikhane’nin İstanbul’dan çıkarılması için uğraşmışsa da başarılı olamamıştır. Fener Rum Patrikhanesi, İstanbul’da kalacaktır. Ancak siyasi haklara sahip olmayacaktır. (Türkiye’nin egemenlik haklarının korunması, iç işlerine karışılmaması açısından önemlidir.)

İstanbul’un Boşaltılması

İtilaf Devletleri antlaşmanın TBMM tarafından onaylanmasından altı hafta sonra İstanbul’u boşaltacaktır.

Azınlık ve Yabancı Okullar

Bu okulların her türlü işleyişini Türk Hükümeti belirleyecektir. (Türkiye’nin egemenlik haklarının korunması, iç işlerine karışılmaması açısından önemlidir.)

Lozan Antlaşması’nın sonuçları ve önemi şu şekildedir:

Günümüze kadar gelen bu antlaşma ile yeni Türk Devleti uluslar arası alanda resmen tanınmıştır.

Türkiye’nin bağımsızlığını ve egemenliğini sınırlayıcı engeller ortadan kaldırılmıştır.

Osmanlı Devleti’nden kalan sorunlar çözüme kavuşturulmuştur.

Sevr Antlaşması resmen yürürlükten kaldırılmıştır.

Misak-ı Milli büyük oranda gerçekleştirilmiştir.

1.Dünya Savaşı’nı bitiren son antlaşmadır.

kaynak: kisacabilgi.net


Ekleyen:Ümit SERT
Kaynak:(Alıntıdır)
Aradığınız Dokümanı Bulamadıysanız, Farklı Araştırmalar Yapmak İstiyorsanız Site İçi Arama Yapabilirsiniz!

Ödev ve Araştırmalarınız için www.arsivbelge.com Sitesinde Kaynak Arayın:

Ödev ve Araştırmalarınız için Arama Yapın:
     Benzer Dokümanları İnceleyin
Mudanya Ateşkes Antlaşması(5372)

Küçük Kaynarca Antlaşması(5356)

          Tanıtım Yazıları
      
Türkçe İtalyanca ve Almanca Cümle Çevirisi İçin Birimçevir Sitesi

Esenyurt, Beylikdüzü ve Kartal Bölgelerinde Satılık Daire İlanları

Belge Çevirisi

Siz de Tanıtım Yazısı Yayınlamak İçin Tıklayın

Diğer Dökümanlarımızı görmek için: www.arsivbelge.com tıklayın.          

Siz de Yorum Yapmak İstiyorsanız Sayfanın Altındaki Formu Kullanarak Yorum Yazabilirsiniz!

Toplam Yorum Sayısı: 1

Tüm Yorumlar Aşağıda Listelendi!

Ziyaretçi - 21.12.2016, 17:27
 

tamam olur bu


Yorum Yaz          
Öncelikle Yandaki İşlemin Sonucunu Yazın: İşlemin Sonucunu Kutucuğa Yazınız!
Ad Soyad:
          
Yorumunuz site yönetimi tarafından onaylandıktan sonra yayınlanacaktır!