Araştırma ve ödevleriniz için her türlü kaynağı ve dokümanı En Geniş Araştırma ve Ödev Sitesi: www.arsivbelge.com ile bulabilir ve İsterseniz siz de kendi belge ve çalışmalarınızı gönderebilirsiniz!
Her türlü ödev ve dokümanı
www.arsivbelge.com ile kolayca bulabilirsiniz!

Araştırmalarınız için Arama Yapın:


Araştırmalarınız için Arama Yapın:

  
                    

Uyuşturucu Maddeler ve Zararları
www.arsivbelge.com
Uyuşturucu Maddeler ve Zararları dokümanıyla ilgili bilgi için yazıyı inceleyebilirsiniz. Binlerce kaynak ve araştırmanın yer aldığı www.arsivbelge.com sitemizden ücretsiz yararlanabilirsiniz.
Uyuşturucu Maddeler ve Zararları başlıklı doküman hakkında bilgi yazının devamında...
Ödev ve Araştırmalarınız için binlerce dokümanı www.arsivbelge.com sitesinde kolayca bulabilirsiniz.

Uyuşturucu Madde Türleri ve Zararları

1 - Merkezi Sinir Sistemini Yavaşlatan

2 - Merkezi Sinir Sistemini Uyaran

1- Merkezi Sinir Sistemini Yavaşlatanlar

Bu tür uyuşturucu maddeler merkezi sinir sistemini etkileyerek davranışların yavaşlamasına veya gecikmesine neden olur.

Merkezi sinir sistemini yavaşlatan doğal uyuşturucular şunlardır;

a - Afyon

Afyon merkezi sinir sisteminde uyuşukluk yaratan çok etkili bir maddedir. Ağır bir kokusu ve acı bir tadı vardır. Genelde Sigara olarak tütünle karıştırılarak tüketilir. Bu kullanımların hepsi dumanın solunmasından ibarettir. Bazı kullanıcılar ağız yoluyla da bu maddedi tüketir. Bu şekil kullanımda afyonun fiziksel ve psikolojik etkisi daha güçlü ve fazladır.

b- Morfin

Afyonun kimyasal olarak ayrıştılmasıyla elde edilen bir maddedir.

BeYaz renksiz, kokusuz acı ve suda eriyen bir yapısı vardır. Morfin; tablet; kapsül veya sıvı hallederde bulunur. Tablet ve kapsüller ağız yoluyla alınabilirken en yayın kullanımı deri altına enjekte biçimindedir. Enjekte edilen morfinin etkisi aynı miktarda afyondan 1-2- kat daha güçlüdür. 200mg öldürücü bir etki yaratır.

c- Eroin

Erion, morfinin yarı sentetik türevindedir. Eroin doğrudan merkezi sinir sistemini üzerinde etkili olan ve yüksek derecede bağımlılık yapan bir maddedir. 1-2 hafta süre ile düzenli kullanıldığında bağımlılık oluşturur. Doz artırımlarında ölümle sonuçlanan durumlar yaşanır. Eroin genellikle ısıtarak nefes yoluyla, soda veya limon suyunda çüzüldükten sonra enjeksion ya da burunla çekilerek alınır. Sigara gibi içilmesi sık kullanılan yöntemdir. Genellikle uzun süre eroin kullanan ve maddi durumu zayıf olan kişiler ise damara enjekte etme yolunu seçmektedirler.

ç- Kodein

Mofinden elde edilen bir maddedir. Beyaz kristal toz olarak hap ve şurup forumlarında bulunur. Bağımlılar eroin alıncaya kadar geçecek zaman içinde ya da yokluk dönemlerinde rahat atlayabilmek için bu maddedi kullanırlar. Birkaç kullanım şekli bulunmaktadır. En yayın kullanım şekli ağız yolu ile alınmasıyla gerçekleşir. Yaygın olmamakla birlikte damara da enjekte edilir.

d- Barbituratlar

Barbituratların, merkezi sinir sistemi üzerinde, hafif sakinleşmeden komaya kadar geniş etki yelpazesi vardır. Barbituratlar, ultra-kısa, kısa, orta ve uzun süreli sınıflandırırlar. Etkisi ultra kısa olan barbituratlar damardan alındıktan sonra bir dakika içinde etkisini göstermektedir.

e- Trankilizanlar

Etkisi açısından ikinci dereceden bir uyuştıurucu olan trankilizanlar yüksek dozlarda alındığında etkili olmaktadır. Uzun süre aşırı dozda alındığında fiziksel bağımlılık oluşturan bu madde abi kullanımlarda ölüm riski yaratabilmektedir.

f- Sedafifler

Barbituratların tersine uyuşlukluk halini ortadan kaldıran bir etkiye sahip sedatifler devamlı kullanımda birlikte bağımlılık oluştururlar. Fazla kullanımda çeşitli fizyolojik yan etkileri bulunur. Sürekli kullanımda hem fisyolojik hem de psikolojik bağımlılık yaratmaktadır.

g- Metadon

Metadon sentetik olarak afyondan üretilen bir uyuşturucudur. Metadon özellikle eroin bağımlılığı tedavisinde kullanılan eroin yoksunluğunun yarattığı krizleri telafi etmek için kullanılan bir uyuşturucu maddedir.

ğ- Uçucu Çözülüler

Endüstriyel alanda yaygın olarak kullanılmakta olan maddedir. Bu maddeler arasında yağıştırıcılar(bally, uhu vb.) tiner, benzin, aseton gibi maddeler sayılabilmektedir. Solunum yoluyla alınan bu maddeler alkol sarhoşluğuna benzeyen bir etki meydana getirirler. Madde kullanımı kesildikten 1-2 gün sonra madde yoksunluğunun getirdiği fizilsek ve psikolojik etkiler görünmeye başlamaktadır.

Merkezi Sinir Sistemini Uyaranlar

Uyarıcılar merkezi sinir sisteminin aktivitesini hızlandırır. Sentetik olarak üretildiği gibi doğal olarak da bulunmaktadır. Tabiaata doğal olarak bulunan ve en çok bilinen çeşitleri "epinephrine" ve "kafein"dir.

Kafein; kahve, çay, çikolata, hafif içkilerde ve aspirin gibi ilaçlarda mevcuttur.

Diğer Doğal uyarıcıların başında ise nikotin gelir. Epinephrine ve kokain doğal olarak koka yaprağında bulunur. En çok bilinen sentetik uyuşrutucular ise amfefaminlerdir. Fizyolojik ve psikolojik bağımlılık meydana getirirler. Bu yüzden kullanılan dozun zamanla artırılması gerekmektedir.

a- Koka Bitkisi

İki bin yıldan fazla bir süredir Güney Amerika'nın And Dağları bölgesinde yetiştirilmekte olan koka bitkisinin yaprakları ilk defa 19850 yılında kimyager Gaedecke tarafından kristal hale getirilmiş ve erythroxyline adı verilmiştir.

b- Kokain

Kokain, çoğunlukla Güney Amerika'da yetişen Koka ağacından elde edilir. Beyaz renkli ve toz şeklinde bir maddedir. Kokusuz ve kristalizedir. Kokainin saf olarak kullanımı nadirdir. Genellikle şeker tozu yada prokain ile karıştılmaktadır. Kimi zaman kokainin içinde başka bir Uyarıcımadde olan amfetamin de katılmaktadır. Buruna çekilerek kullanılır. Buharın içe çekilmesi sigara gibi sarılması veya vücuda enjekte edilmektedir. Merkezi sinir sistemi üzerinde anında etki yapan kuvvetli bir uyarıcıdır. Kokain burundan çekildikten bir süre sonra merkezi sinir sistemini uyarmaktadır.

c- Amfetaminler

İlk kez 1887 yılında bulunan amfetanin sulfat 1932 yılında Astım ve burun tıkanıklığı tedavisinde kullanılmaya başlanmıştır. Amfetaminler uyarıcı ve zihin açıcı olarak bilinir. bu nedenle uzun yol sürücüleri gece vardiyalarında çalışırlar, öğrenciler ve sporcular tarafından yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Uyarıcı özelliği nedeniyle doping olarak sporcular arasında kullanılması yaygınlaşmaktadır. En yaygın olarak beyaz ve pembe kristalize toz biziçimde kullanılmaktadır.

ç- Ectasy

Son yıllarda kullanımı giderek yaygınlaşan bir maddedir. Uyarıcı özellikleri nedeniyle kullanılan ve tamamen sentetik olan bir uyuşturucudur. Ecstasy; beyaz, kahverengi, pembe ya da sarı tabletler ve kapsüller şeklinde bulunur. Ectasy insan vücudunda dopamine ve norepinefrin adı verilen maddelerin salınmasına yol açar. Ectasy kullanıcıları giderek maddenin dozunu artırma eğilimindedir. Çünkü ectasy olmadan aynı duyguları yaşayamamaktadırlar. Bu durum da bağımlılık belirtisi olarak kabul edilmektedir.

d- Captagon

Amfetamin grubuna üye olan captagon sentetik türlü bir uyuşturucudur. Aslında captagon maddesi grubundadır. Etkisi amfetaminlere benzer özellikler taşır. Etkin maddesi ve içerisinde ne olduğu tam olarak bilinmemektedir.

e- MDA

İlaç bilimi açısından bakıldığında MDA maddesi hem amfetamine hemde LSD'ye yakın bir maddedir. MDA maddesinin etkisi alınan doza bağlıdır. Etkisi ectasyden daha uzun süren (8-12 saat) ve daha güçlü etkileri olan bir maddedir. Düşük dozlar genelde canlanma etkileri yaparken yüksek dozdaki alımı halisinasyonlara ve bozuk algılamalara yol açmaktadır. MDA'da yanlış doz kullanımında ölümcül olaylar görülmektedir.

f- MDE

Ectasy'den daha hızlı(2-3 saat) fakat etkisi daha kısa süreli bir maddedir. Kullanıcıların abartılı olarak görülen keyif hali çok kısa sürede depresyona dönüşebilmektedir. MDE'nin kullanılması orta halli bir ruhsal bağımlılığa yol açmaktadır.

g- MBDB

MBDB diğer amfetaminlerin tersine çok sonraları 1986 yılında imal edilmiştir. Asıl olarak amfetaminlerin etki mekanizmalarını anlamak için kullanılmıştır. Oldukça yeni bir madde olduğundan etkisi tam olarak bilinmemektedir. Hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde sinir yollarını tahip ettiği gözlenmiştir.

ğ- DOB

Dob maddesi MDA'da oluışan benzer halüsinasyon etkilerini ortaya çıkarmakta fakat vu etkileri yüz kat daha kuvvetli bir yoğunlukta kendini göstermektedir. Etkileme şekli LSD ve meskalin maddelerinkine benzemektedir. Etkisi yavaş ortaya çıkmakta ve etkisi süresinde kullanıcı hayal resimleri görmektedir. Ölümcül sayılabilecek doz oranı 30 ile 35mb. arasındadır.

h- Crack

Crack kokain HCL'nin ve sodyumdikarbonatın su içine karıştırılıp ısıtılması ile elde edilmektedir. Beyaz veya açık Krem renkli ve kokusuz bir maddedir. Sigara şeklinde içimi sırasında çıkardığı çıtırtıya benzer seslerden dolayı crack adı verilmiştir. Bağımlılık potansiyeli kokainden yüksektir. Bir veya iki kez denenmesi bağımlılık yapabilmektedir. Kokain, eroinden daha zararlı iken crack üç kat daha zararlıdır.

i- Bonzai

Kimyasal maddelerden oluşan ve zirai ilaçlardan yapılan Bonzai Ölümcül sonuçlar doğuruyor ve bir türlü önüne geçilemiyor. Bonzai Zararları ve Etkileri (Bonzai Tehlikesi) 2014 Bonzai Yan Etkileri. Farklı kimyevi maddeler ile kolayca temin edilebilen ve gittikçe yaygınlaşan Bonzai Uyuşturucu madde, çerçilerden alınan bazı bitkiler ile tarım ilaçlarının karışımı ile yapılmaktadır.

Uyuşturucu Madde içerikli olan ve kullanımı esnasında insan metabolizmasına çok zararları dokunan Bonzai tamamen uyuşturucu maddeden ve bazı bitkilerin yapraklarına karıştırılarak elde edilmektedir. Bonzai zararları ve etkileri kalcı hasarlar bırakabilmekte beraber büyük ölçüde bağımlı hale gelmektedir.

Bonzai Sentetik Cannabinoid ismi altındaki birçok maddeden oluşmaktadır.  Tamamen kimyasal olan bu uyuşturucu madde bazı bitlkilerin yapraklarına karıştırılarak ortaya çıkmaktadır. İçildiği zaman insan üzerinde çok büyük bir etkisi olmaktadır. 

Bonzai kullanan bir insanda oluşa bilecek zararlar aşağıda maddeler halinde sizler için sıraladık...

Bonzai Zararları

1- Kan basıncıda hızlı artış ve nabız yükselmesi
2- Şiddetli ağız kuruluğu
3- Göz kızarıklığı
4- Halüsülasyon hayal görme
5- Açlık hissi 
6- Ortam seçememe nerede olduğunu hatırlayamama
7- Geçici körlük
8- Geçici felç durumu

Ekleyen:Ümit SERT
Kaynak:(Alıntıdır)
Aradığınız Dokümanı Bulamadıysanız, Farklı Araştırmalar Yapmak İstiyorsanız Site İçi Arama Yapabilirsiniz!

Ödev ve Araştırmalarınız için www.arsivbelge.com Sitesinde Kaynak Arayın:

Ödev ve Araştırmalarınız için Arama Yapın:
     Benzer Dokümanları İnceleyin
Sabun Hakkında ve Sabunun Zararları(5387)

Alkol ve Zararları(5378)

Elmanın Fayda ve Zararları(5375)

Sigara ve Alkolün Zararları - Ayrıntılı(5371)

İnsan Sağlığına Zararlı Olan Kimyasal Maddeler(5368)

          Tanıtım Yazıları
      
Türkçe İtalyanca ve Almanca Cümle Çevirisi İçin Birimçevir Sitesi

Esenyurt, Beylikdüzü ve Kartal Bölgelerinde Satılık Daire İlanları

Belge Çevirisi

Siz de Tanıtım Yazısı Yayınlamak İçin Tıklayın

Diğer Dökümanlarımızı görmek için: www.arsivbelge.com tıklayın.          

Siz de Yorum Yapmak İstiyorsanız Sayfanın Altındaki Formu Kullanarak Yorum Yazabilirsiniz!

Toplam Yorum Sayısı: 1

Önceki Yorumları Göster!

Son 5 Yorum Aşağıda Listelendi!

ebrar pullu - 23.02.2015, 11:59
 

ohhhhhhhhhh


Yorum Yaz          
Öncelikle Yandaki İşlemin Sonucunu Yazın: İşlemin Sonucunu Kutucuğa Yazınız!
Ad Soyad:
          
Yorumunuz site yönetimi tarafından onaylandıktan sonra yayınlanacaktır!