Araştırma ve ödevleriniz için her türlü kaynağı ve dokümanı En Geniş Araştırma ve Ödev Sitesi: www.arsivbelge.com ile bulabilir ve İsterseniz siz de kendi belge ve çalışmalarınızı gönderebilirsiniz!
Her türlü ödev ve dokümanı
www.arsivbelge.com ile kolayca bulabilirsiniz!

Araştırmalarınız için Arama Yapın:


Araştırmalarınız için Arama Yapın:

  
                    

Kendini Tanıma ve Kendini Tanıma Testi
www.arsivbelge.com
Kendini Tanıma ve Kendini Tanıma Testi dokümanıyla ilgili bilgi için yazıyı inceleyebilirsiniz. Binlerce kaynak ve araştırmanın yer aldığı www.arsivbelge.com sitemizden ücretsiz yararlanabilirsiniz.
Kendini Tanıma ve Kendini Tanıma Testi başlıklı doküman hakkında bilgi yazının devamında...
Ödev ve Araştırmalarınız için binlerce dokümanı www.arsivbelge.com sitesinde kolayca bulabilirsiniz.

Kendini Tanıma ve Örnek Kendini Tanıma Testi

Kendini tanıma isteği, bütün insanlarda görülür. Kendisiyle ilgili bilmediği bir şeyleri öğreneceği düşüncesi büyük bir heyecan yaratır insanda. Bu heyecan, korkuyla karışık bir merak duygusudur aslında. Bu tür duyguların yaşanması kaba bakışla şaşırtıcı gibi görünse de insanoğlunun kendisinden sakladığı bir şeylere sahip olduğunun farkında olmasından kaynaklanır bu durum. Herkes zaman zaman kendisini anlayamaz, yaptığı davranışa anlam veremez.

İnsanın kendini tanıması, çoğu zaman davranışlarının bilinçdışı kaynaklarının bulunması olarak düşünülür. Oysa büyük bir yanılgıdır bu. İnsanın kendini tanıması, bilinçdışı kaynaklarının bulunmasından çok, insanın kendi ruhsal süreçlerinin işleyişini ve bilinebilen içeriğini bilmesidir. 

Kendini tanıma, insanın psikolojik ve fiziksel açıdan kendinde olanları bilmesi, kendinde olanların farkında olması ve bunları doğru değerlendirmesi ile ilgilidir. Bir insanın fiziksel özelliklerini, duygularını, düşüncelerini, istek ve gereksinimlerini, güçlü ve zayıf yönlerini, amaç ve değerlerini, yeteneklerini ve becerilerini tanıması / bilmesi ve bunların farkında olmasını ifade eder. Kendisini iyi tanıyan bir insan yaşayacakları karşısında neler hissedeceğini, neler düşüneceğini ve nasıl davranacağını olacağa/yaşanacağa yakın öngörebilir.

Kendini tanıma denildiğinde esas olarak insanın kendisinin ruhsal özelliklerinin farkında olması, kendi ruhsal özeliklerini bilmesi kastediliyor olsa da insanın bedeninin farkında olması da kendini tanıması ile yakından ilişkilidir. Bir çok insan bedensel özelliklerinin farkında olsa da bunların bazılarını kabul etmek istemez – sanki öyle değilmiş gibi davranır. Örneğin bir çok kişinin şişman bulmadığı ve nesnel ölçütlerin normal vücut ağırlığında gösterdiği bazı kişiler kendilerini şişman bulabilirler. Normal vücut ağırlığında olan bu kişilerin bazıları da bu değerlendirmelerinden etkilenerek zayıflamak amacıyla çeşitli uğraşlara girerler. Verilen bu örnek kişinin bedenini değerlendirmesinde bir yanlışlık olduğunu ve bedenini yeterince ya da doğru tanımadığını göstermektedir.

İnsanın ruhsal özelliklerini tanıması ise bedensel özelliklerini tanımasına göre daha zor gerçekleşebilen bir durumdur; ancak uzun süreli, sabırlı ve direşken bir çaba ile elde edilebilir. Diğer yandan kendini tanıma, sınırı olmayan/sonu olmayan bir süreçtir. Sınırı olmaması da insanın doğasından kaynaklanır. İnsan zihninin işleyişi ve bilinçdışı, insanın bütünüyle kendini tanımasını  engeller. Kendini tanımanın en yüzeysel şekli kişinin hangi durumda nasıl davranacağını, ne tür duygular yaşayacağını bilmesidir. Bundan ötesi ise katman katman ruhsal dinamiklerin çözümlenmesini içerir.  Bu çözümleme ise hem bilinçdışı, hem bilinçöncesi, hem de bilinçli ruhsal süreçlerin ele alınması ve bu ruhsal süreçler arasındaki ilişkilerin görülmesi ile mümkündür.

Kendini tanıma sanıldığından zor bir süreçtir. İnsanın kendi davranışlarını gözlemesini, yorumlamasını ve yorumlarının doğruluğunu sonraki yaşantıları ile sınamasını; en azından belli dönemlerde kendisini ve başkasını yargılamayı bırakabilmesini, karşılaşacakları ile cesurca yüzleşebilmesini ve yaşadığı duygulara katlanabilmesini gerektirir. İnsanın kendini tanıma sürecinde zaman zaman  başkalarının değerlendirmelerini alması ve diğer insanlar üzerinde yarattığı etkileri  gözlemesi yararlı bilgiler vermektedir. Bu zor yolculuk için cesaret gösteren ve emek harcayanların çabalarının ürünlerini daha nitelikli ve doyumlu insan ilişkileri kurarak alırlar. Nitelikli ve doyumlu insan ilişkileri kurabilmesi, insanın kendisini ve diğer insanları tanıması ile mümkündür. 

Kendini tanımaya çalışan bir çok kişi çoğu zaman bu amaçla hazırlanmış olan anket ve ölçeklere başvurmaktır. Bu tür anket ve ölçeklerin yararlı bilgiler verebilecek olmalarına karşın tek başlarına belirleyici olmadıkları akılda tutulmalıdır. Özellikle bilimsel yöntemlerle hazırlanmamış anketlerde ortaya çıkan sonuçların olsa olsa bir ipucu gibi düşünülmesi ve bunun doğruluğunun günlük yaşamda sınanması gerekmektedir.

Kendini tanıma uğraşına girmek isteyenlere biyopsikososyal bir bütün olarak varlığını sürdüren insanı anlamada bazı bileşenler verilecektir. Mesleki ve günlük deneyimlere dayanılarak  tanımlanan bu bileşenlerin bir kılavuz niteliği taşıdığı, bilimsel araştırmalarla sınanmamış olduğu, sürekli yenilenmesinin gerektiği, her zaman için eksiğinin olacağı unutulmamalıdır. Belirtilmesi gereken en önemli konulardan birisi de kendini tanıma yolculuğunda ilk durağın zihnin (ruhsal yaşantının) işleyişi konusunda bilgi edinmek ve zihnin işleyiş düzeneklerini mümkün olduğunca anlamak olduğu ve bu yolculuğa çıkmak isteyenlerin mümkün olduğunca konuyla ilgili bilgi edinmesi gerektiğidir.(kaynak: Kendini Tanıma Rehberi/Erol Özmen)

Kendini Tanıma Testi Örneği:

Sokakta yürürken bir arabanın sizi takip ettiği izlenimine kapıldınız...

a) Durur, yanınıza gelmesini bekler ve aniden “Bir şey mi var?” gibisinden bir şey söylersiniz.
b) Yavaşlarsınız, tam hizanıza geldiğinde ters yöne doğru yürümeye başlarsınız.
c) Göstere göstere cep telefonunuzu tuşlar, ardından yürümeye devam edersiniz.
d) Bir dönemeçe yaklaşırken aniden koşmaya başlar ve saparsınız. Ardından bir mağazaya girersiniz.

İşten bir an önce çıkıp en sevdiğiniz diziyi seyretmek üzere televizyonun karşısına geçmek istiyorsunuz. Yolda arkadaşlarınız aradı sizi bulundukları yere davet ettiler...

a) “Olmaz”, dersiniz.
b) Eğer buluşmak istiyorsanız gidersiniz.
c) Mutlaka gidersiniz.
d) Diziden sonra gideceğinizi söylersiniz.

En sevdiğiniz diziyi seyrederken kapı çaldı, samimi bir arkadaşınız gönül yarası yüzünden gözyaşları içinde karşınıza dikildi.

a) Onu dinleyip teselli ederken bir yandan da diziyi izlersiniz.
b) Kendinizi tamamıyla onu dinlemeye, teselli etmeye adarsınız, televizyonu kapatırsınız.
c) Onu dinleyip teselli ederken öce aklınız dizide kalır, beş dakikada sonra ise diziyi unutursunuz.
d) Sıcak bir duşun iyi geleceğini söyleterek onu banyoya gönderirir, dizinizi izlemeye devam edersiniz.

Hoşlandığınız kişi sizi teknesine davet etti. Marinaya geldiğinizde...

a) En külüstür olanının onunki olduğunu düşünürsünüz.
b) Hayalinizde canlandırdığınız bir şey yok.
c) Hız teknesi hayal ediyorsunuz.
d) Lüks bir yat hayal ediyorsunuz.

Sabaha karşı dörtte kapınız çaldı...

a) Mutlaka kötü, uğursuz bir şeydir diye düşünürsünüz. Çünkü hiçbir arkadaşınız telefon etmeden size gelmez.
b) Yanlış çalmışlardır.
c) Mutlaka arkadaşlarınızdan birisidir.
d) Mutlaka hasretinizle yanıp tutuşan karşı cinsten biridir...

Kuzeninizin çocuğu “Bana masal anlat” diye tutturdu. Ne anlatırsınız?

a) Alice Harikalar Diyarında.
b) Cinderella.
c) Pamuk Prenses.
d) Rapunzel.

Arkadaşlarınızla her zamanki kafede buluşacaksınız. Arkadaşlarınız sizden önce gelmiş, bir masadaki tartışmayı izliyorlar. Konuyu öğrendiğinizde “Keşke başından beri burada olsaydım” dediniz. Ne olabilir?

a) Küresel ısınma.
b) Leonardo Da Vinci.
c) Astroloji.
d) Hollywood ünlüleri.

Patronunuzun karısı ile aranızda feci bir iticilik dalgası hükmediyor. Patron, tatildelerken karısının finosuna bakmanızı rica etti...

a) Kabul etmezsiniz. Bir aksilik olduğunda patronunuzun şirret karısı köpeğinin tek kılı için bütün saçlarınız yolmaya hazır.
b) Kabul edersiniz. Evde köpek iyidir. Misafirse daha da iyidir! Eğleneceğiniz kesin.
c) Kabul edersiniz. Köpeğe patronunuzun karısının adıyla hitap edecek, komik numaralar öğreteceksiniz.
d) Evde kedilerinizin olması gerekçesiyle köpeği alamayacağınızı söylersiniz.

DEĞERLENDİRME

(a)’lar çoğunluktaysa KONTROL

Sizi durup dururken dürten, yakanızı bırakmayan; adeta temel niteliğindeki dürtünüz kontrol etme dürtüsü. Her şey kontrolunuz altında olmalı. Yamuklar düzeltilmeli, dağınıklıklar düzenlenmeli, sıfır hata olmalı! Gerekirse insanlar da hizaya getirilmeli!

(b)’ler çoğunluktaysa UYUM VE DENGE

Sizi temelde dürten şey sükunet ve huzura açılan kapı olarak uyumu sağlamak. Bu yolda sorunları çözmek ve insanlar arasında dengeli bir ortam yaratmakta üstünüze yok. Ölçülülük ve sağduyu abidesisiniz.

(c)’ler çoğunluktaysa HAFİFLİK

Sizin temel dürtünüz; bir yetişkinin hayatının ağırlığından, sorumluluk ve stresten kaçarak, olabildiğince hafilemeyi sağlamak; kısacası hafifliğe kaçmak. Bunun için mizaha ve içinizde bir türlü büyümeyen çocuğun coşkusuna bırakıyorsunuz kendinizi.

(d)’ler çoğunluktaysa KAZANIM

Sizin temel dürtünüz, bir şeyler elde etmek. Hayatın sunabileceği hiçbir fırsatı kaçırmamakta ve dört ayak üstüne düşmekte üstünüze yok. Elde etme ve ele geçirme arzusu neredeyse yaşam enerjinizin kaynağı. 

Kaynak : biymed.com


Ekleyen:Ümit SERT
Kaynak:(Alıntıdır)
Aradığınız Dokümanı Bulamadıysanız, Farklı Araştırmalar Yapmak İstiyorsanız Site İçi Arama Yapabilirsiniz!

Ödev ve Araştırmalarınız için www.arsivbelge.com Sitesinde Kaynak Arayın:

Ödev ve Araştırmalarınız için Arama Yapın:
     Benzer Dokümanları İnceleyin
6. sınıf 6. ünite Konu tarama testi(5384)

Bilgisayarlı Örüntü Tanıma(5376)

2. Sınıflar Doğal Sayılarda Dört İşlem Testi(5369)

3. Sınıf Matematik Soruları(5366)

Bireyi Tanıma Teknikleri ve Kişilik Testleri(5362)

          Tanıtım Yazıları
      
Türkçe İtalyanca ve Almanca Cümle Çevirisi İçin Birimçevir Sitesi

Esenyurt, Beylikdüzü ve Kartal Bölgelerinde Satılık Daire İlanları

Belge Çevirisi

Siz de Tanıtım Yazısı Yayınlamak İçin Tıklayın

Diğer Dökümanlarımızı görmek için: www.arsivbelge.com tıklayın.          

Siz de Yorum Yapmak İstiyorsanız Sayfanın Altındaki Formu Kullanarak Yorum Yazabilirsiniz!

Toplam Yorum Sayısı: 1

Önceki Yorumları Göster!

Son 5 Yorum Aşağıda Listelendi!

EYYUBOVA FATİMƏ - 22.03.2016, 18:02
 

ben cevaplarimi yapmak istiyorum ama yapilmiyor....


Yorum Yaz          
Öncelikle Yandaki İşlemin Sonucunu Yazın: İşlemin Sonucunu Kutucuğa Yazınız!
Ad Soyad:
          
Yorumunuz site yönetimi tarafından onaylandıktan sonra yayınlanacaktır!