Araştırma ve ödevleriniz için her türlü kaynağı ve dokümanı En Geniş Araştırma ve Ödev Sitesi: www.arsivbelge.com ile bulabilir ve İsterseniz siz de kendi belge ve çalışmalarınızı gönderebilirsiniz!
Her türlü ödev ve dokümanı
www.arsivbelge.com ile kolayca bulabilirsiniz!

Araştırmalarınız için Arama Yapın:


Araştırmalarınız için Arama Yapın:

  
                    

Üreteç ve Elektrik Devresi
www.arsivbelge.com
Üreteç ve Elektrik DevreleriÜreteç ve Elektrik Devresi dokümanıyla ilgili bilgi için yazıyı inceleyebilirsiniz. Binlerce kaynak ve araştırmanın yer aldığı www.arsivbelge.com sitemizden ücretsiz yararlanabilirsiniz.
Yazı Girişi: Üreteçleri kısaca herhangi bir devrede devrenin uç noktaları arasında potansiyel fark yaratmak için kullanılabilen elemanlar olarak tanımlayabiliriz. Üreteç basit bir pil de olabilir, güçlü bir aküde yani devrenin ihtiyacına göre değişir. Diğer bir tanımla; Üreteç, iki nokta arasında sürekli bir potansiyel fark meydana getirmek üzere bir takım enerjileri elektrik enerjisine çeviren sistemlerdir. Örneğin kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine çeviren piller, hareket enerjisini elektrik enerjisine çeviren dinamo ve alternatör. Birim yükün devreyi tamamen dolanabilmesi için üretecin ürettiği enerjiye, o üretecin “elektro motor kuvveti (EMK) denir. Yazının Tamamı aşağıdadır!

Üreteç Nedir?

Üreteçleri kısaca herhangi bir devrede devrenin uç noktaları arasında potansiyel fark yaratmak için kullanılabilen elemanlar olarak tanımlayabiliriz. Üreteç basit bir pil de olabilir, güçlü bir aküde yani devrenin ihtiyacına göre değişir.

Diğer bir tanımla; Üreteç, iki nokta arasında sürekli bir potansiyel fark meydana getirmek üzere bir takım enerjileri elektrik enerjisine çeviren sistemlerdir.Örneğin kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine çeviren piller, hareket enerjisini elektrik enerjisine çeviren dinamo ve alternatör. Birim yükün devreyi tamamen dolanabilmesi için üretecin ürettiği enerjiye, o üretecin “elektro motor kuvveti (EMK)” denir

En Kısa Şekilde Üreteç; Herhangi bir enerjiyi (kimyasal, mekanik, ısı, ışık), elektrik enerjisine dönüştürendevre elemanına üreteç veya kaynak denir. Kısaca elektrik enerjisi üreten devre elemanıdır.

Üreteçler Nasıl Bağlanır?

1. Seri Bağlı Üreteçler: Seri bağlı üreteçlerin her birinden eşit şiddette akımçekilir. Dolayısıyla üretecin tükenme süresinden bir kazanç yoktur.Üreteçlerintoplam elektromotor kuvveti, her birinin elektromotor kuvvetlerinin toplamınaeşittir. εT = ε1 + ε2 + ε3 dür. Üreteçler seri bağlı olduğundan içdirençlerinin toplamı, rT = r1 + r2 + r3 olur.

2. Ters Bağlı Üreteçler: Bir üretecin (–) kutbunu diğer üretecin (–) kutbuna ya da (+) kutupların birbirine bağlanmasıyla elde edilen bağlama şekline ters bağlama denir. Ters bağlamada emk lar birbirini yok edici yönde etki yapar. Eğer ters bağlı iki üreteç özdeş ise toplam emk sıfır olur. εT= |ε1 – ε2| dir. Büyük emk değeri küçük emk değerinden çıkarılır.Üreteçler ters bağlı olsa da iç dirençler seri bağlıdır. Dolayısıyla toplam iç direnç rT = r1+ r2 olur. Şekildeki gibi, ikiden fazla üreteç var ise, önce seri bağlı olanların emk ları toplanır. Sonra diğer emk ile aradaki fark alınır. Örneğin, ε1 + ε2 > ε3 ise, toplam emk, εT = ε1 + ε2 – ε3 olur.

3. Paralel Bağlı Üreteçler: Bir üretecin (+) kutbunu diğer üretecin (–) kutbuna bağlanmasıyla elde edilen bağlama şekline seri bağlama denir. Üreteçlerin (+) kutbu bir noktada (–) kutbu da başka bir noktada olacak şekilde birleştirilerek oluşturulan bağlamaya, paralel bağlama denir.Paralel bağlı üreteçler özdeş seçilir. Özdeş olmaması durumunda devre analizi için yeni kurallar gereklidir.

  • Paralel bağlı üreteçlerin devreye verdikleri akımlar eşit olur.
  • Toplam emk üreteçlerden birinin emk sına eşittir. εT = ε dir.
  • İç direnci önemsiz paralel bağlı üreteç sayısının artması devreden geçen akım şiddetini etkilemez. Fakat üreteç sayısı arttıkça her bir üreteçten geçen akım azalır ve üreteçlerin tükenme süreleri artar.
  • Paralel bağlamanın özelliği gereğince, toplam iç direnç rT=r/n den bulunur.

 Hafıza Etkisi ve Üretecin Ömrü

 Ni – Cd pillerde, pil tam sarj olmadan kullanılmaya baslar ve kapasitesinin tamamı kullanılmadan da sarj  edilir ve bu kullanma sekli sürekli devam  ederse kapasitede geçici bir kayıp olabilir. Bu olay hafıza etkisi  olarak tanımlanır.ya da NiCd hücreler hakkındaki bir iddia, her ne kadar geçerliliği tartışmalı ise de, ‘hafıza etkisi.’ Bu etkiye göre; tümüyle boşalmadan doldurulan bir NiCd hücre, bu doldurma işleminin başlatıldığı sıradaki kapasitesini daha sonra ‘hatırlıyor’ ve izleyen hizmet dönemi sırasında, kapasitesi o düzeye inince, gerilimini ansızın düşürüyor.

Eğer çalıştırdığı aygıt gerilim düşüklüğüne bir süre dayanabilirse, gerilim tekrar yükseliyor ve kalan kapasitenin kullanımına, bir şey olmamış gibi devam edilebiliyor. Aksi halde, pilin yeniden doldurulması ihtiyacı doğuyor.  Uzun süreli asırı sarjı takibeden ilk desarjda da bu tip kayıp  görülebilir. 2-3 ayda birkaç  kez pil tam sarj edilir ve kapasitesinin tamamı kullanılırsa bu hafıza etkisi silinip baslangıçtaki  kapasitesine yeniden  ulasılabilecektir. Son yıllarda pil üretim teknolojisinde saglanan  gelismelerin sonucunda bahis konusu etki asgari düzeyde kalmaktadır.     

Li ion pillerin en belirgin kusuru kullanım ömürlerinin üretim tarihlerinden itibaren başlamasıdır. Üretildiklerinden sonra şarj edilseler de edilmeseler de ömürleri üretim tarihinden itibaren azalmaya başlamaktadır. Ancak bu kusur muhtemel müşterilere (topluma) pek duyurulmaz.%100 Şarj seviyesindeki ve çoğunlukla 25°C derece sıcaklıkta bulunan tam dolu tipik bir dizüstü bilgisayar pili, geri dönüşü olmayacak şekilde her yıl kapasitesinin %20 sini kaybeder. Bu kapasite kaybı ürünün üretim tarihinden itibaren başlar ve pil hiç kullanılmasa bile devam eder.

Değişik depolama/saklama dereceleri değişik pil ömrü kayıplarına yol açmaktadır. 0°C derecede %6, 25°C derecede %20 ve 40°C derecede %35 kayıpla karşılaşılabilir.Eğer lityum iyon pil %40 dolu olarak depolanırsa/saklanırsa pil kapasitesindeki kayıp değerleri düşer. Bu değerler %40 dolu pilde 0°C derecede %2′ye, 25°C derecede %4′e, 40°C derecede ise %15′e düşer.Eğer pil %0 a kadar boşaltılırsa bu durum “tam boşaltma” olarak adlandırılır ve bu durum pilin kapasitesini düşürür. Yaklaşık olarak 100 tam boşaltma pilin kapasitesinde %75 ten %80′e kadar bir kapasite kaybına yol açar. Dizüstü bilgisayarlarda ya da cep telefonlarında kullanıldığında bu kayıpların anlamı üç-beş yıllık bir kullanımın ardından pilin kapasitesinin kullanılamayacak kadar düşecek olmasıdır.

kaynak: renkliweb.com


Ekleyen:Ümit SERT
Kaynak:(Alıntıdır)
Aradığınız Dokümanı Bulamadıysanız, Farklı Araştırmalar Yapmak İstiyorsanız Site İçi Arama Yapabilirsiniz!

Ödev ve Araştırmalarınız için www.arsivbelge.com Sitesinde Kaynak Arayın:

Ödev ve Araştırmalarınız için Arama Yapın:
     Benzer Dokümanları İnceleyin
Elektronik Devre Elemanları ve Sembolleri(5434)

Elektrik - Elektronik Alanı(5409)

Benjamin Franklinin Uçurtma Deneyi ve Elektrik(5395)

Enerji Tüketimi ve Çevre Sorunları(5378)

Faraday Kafesi(5378)

          Tanıtım Yazıları
      
Türkçe İtalyanca ve Almanca Cümle Çevirisi İçin Birimçevir Sitesi

Esenyurt, Beylikdüzü ve Kartal Bölgelerinde Satılık Daire İlanları

Belge Çevirisi

Siz de Tanıtım Yazısı Yayınlamak İçin Tıklayın

Diğer Dökümanlarımızı görmek için: www.arsivbelge.com tıklayın.          

Siz de Yorum Yapmak İstiyorsanız Sayfanın Altındaki Formu Kullanarak Yorum Yazabilirsiniz!

Toplam Yorum Sayısı: 5

Önceki Yorumları Göster!

Son 5 Yorum Aşağıda Listelendi!

Busecan - 05.05.2015, 19:34
 

harika porfect lalalalalalalaasadjfşksldaa :DDDDDDDDDDDD


birdal - 02.06.2015, 11:48
 

bu not ile kesin 100 alacağım


ertert - 20.03.2016, 11:11
 

terter


Elif Bayram - 17.04.2016, 09:43
 

Gerçekten güzel. Teşekkürler


arda yılmaz - 02.05.2016, 13:58
 

merhaba benim sormak istedigim bir konu var çemeşır makinası motorundan elektrik üretmek istesek kablo baglantısı nasıl olmalıdır? diyer sorum ise motor terse yönde mi döndürülmelidir?


Yorum Yaz          
Öncelikle Yandaki İşlemin Sonucunu Yazın: İşlemin Sonucunu Kutucuğa Yazınız!
Ad Soyad:
          
Yorumunuz site yönetimi tarafından onaylandıktan sonra yayınlanacaktır!