Araştırma ve ödevleriniz için her türlü kaynağı ve dokümanı En Geniş Araştırma ve Ödev Sitesi: www.arsivbelge.com ile bulabilir ve İsterseniz siz de kendi belge ve çalışmalarınızı gönderebilirsiniz!
Her türlü ödev ve dokümanı
www.arsivbelge.com ile kolayca bulabilirsiniz!

Araştırmalarınız için Arama Yapın:


Araştırmalarınız için Arama Yapın:

  
                    

Merkezkaç kuvveti ve Merkezcil kuvvet
www.arsivbelge.com
Merkezkaç ve Merkezcil kuvvetleri Hakkında BilgiMerkezkaç kuvveti ve Merkezcil kuvvet dokümanıyla ilgili bilgi için yazıyı inceleyebilirsiniz. Binlerce kaynak ve araştırmanın yer aldığı www.arsivbelge.com sitemizden ücretsiz yararlanabilirsiniz.
Merkezkaç kuvveti ve Merkezcil kuvvet başlıklı doküman hakkında bilgi yazının devamında...
Ödev ve Araştırmalarınız için binlerce dokümanı www.arsivbelge.com sitesinde kolayca bulabilirsiniz.

Merkezkaç kuvveti ve Merkezcil kuvvet Hakkında Bilgi ve örnekler

Bir kütle, dairesel bir yörünge üstünde hareket ettiğinde, merkezkaç ve merkezcil kuvvetler ortaya çıkar. Bir ipin ucuna bağlanan taş, bir eksen çevresinde döndürülürse, Yörüngeye teğet doğrultuda fırlayıp kaçmaya çalışır. Taşı sürekli olarak yörünge dışına çıkmaya zorlayan bu kuvvete “Merkezkaç kuvveti” denir. Taşın merkezkaç kuvvet etkisinde kalıp uzaklaşmasını önleyen ve onu yörüngede tutan kuvvete ise “Merkezcil kuvvet” denir. Merkezkaç ve Merkezcil kuvvetlerin şiddetleri aynı, yönleri terstir ve her zaman ikisi birlikte bulunur.

1687′ de “Sir İsaac Newton” üç ünlü hareket yasası yayınlamıştır. Birinci yasada, bir kuvvet etki etmediği sürece her taneciğin, ya belli bir konumda kaldığı ya da düzgün bir hızla hareket ettiği belirtilmiştir. Hız, doğrultu belirtmeksizin, yolun zamana göre değişimi diye tanımlanır. Oysa yönlendirilmiş hız, belirli bir yöndeki hızdır. Taş, değişmez hızla döndüğünden, düzgün bir hareket yapmaktadır. Ama, hareketin doğrultusu her an değiştiğinden, yönlendirilmiş hızıda her an değişmektedir. Newton’ un, birinci hareket yasasına göre, taşın etkilendiği merkezcil kuvvet, hızın değişmesine neden olmaktadır. İvme, zamana göre hızın değişmesi diye tanımlandığından, taşın  ivmeli bir hareket yaptığı söylenebilir.Bu ivme, dairesel bir yörünge boyunca değildir; yörüngeye dik, yani dönme eksenine doğrudur. Değeriyse, yörünge hızının karesinin, yörüngenin yarıçapına bölümüne eşittir.

Newton’ un ikinci hareket yasasına göre; bir cisme etki eden kuvvet, o cismin kütlesi ile kuvvetin oluşturduğu ivmenin çarpımına eşittir. Burada ivmenin yönü, kuvvetin yönüyle aynıdır. Dolayısıyle, taşı etkileyen merkezcil kuvvet, taşın kütlesi ile merkeze doğru olanivmenin çarpımına eşittir.

Motosikletle Viraj Alma :

Bir motosikletin virajı dönerken devrilmeden kalmasını sağlayan merkezcil kuvvet, lastik tekerlekler ile yol arasındaki sürtünmeden doğar. Buzlu bir yolda sürtünme çok düşük olacağından, viraj kolaylıkla dönülmez. Merkezkaç kuvveti etkisiyle dışa doğru fırlamayı önlemek için, ürücünün içe doğru yatması gerekir. Viraj, içe eğimli biçimde yapılmışsa, yolun yüzeyine dik ve motosiklet ile sürücü ağırlığının toplamına eşit bir tepki kuvveti oluşur. Bu kuvvet, ağırlığı dengeleyen düşey bir bileşen ile merkezcil kuvveti oluşturan yatay bir bileşene ayrılabilir.

Başka Örnekler :

Merkezkaç kuvvetler, bazı aygıtlardaki dönme hızını denetlemede (regülatör) ve bazı debriyaj türlerinde kullanılır.

Merkezkaç kuvvetten, baı kimyasal bileşenlerin birbirinden ayrılmasındada yararlanılır. Uzayda, gezegenler ve uzay araçları, kütle çekim kuvvetleri etkisiyle elips yada daire biçimli yörüngelerde harekete zorlanırlar.

bilim ve teknoloji ansiklopedisi

Merkezcil Kuvvet

  • m kütleli cismin O merkezli, r yarıçaplı çembersel yörüngede dönmesini sağlayan ve yarıçap doğrultusunda, yönü merkeze doğru olan kuvvete merkezcil kuvvet denir.

Merkezcil_Kuvvet

Merkezkaç Kuvveti

 

Merkezkac_Kuvveti

  • Merkezkaç kuvveti yarıçap doğrultusunda olup, yönü dışarı doğrudur. Yani m kütleli cismi dışarı doğru savurmak isteyen kuvvete, eylemsizlik kuvvetine merkezkaç kuvveti denir.
  • şekildeki ipe bağlanmış m kütlesi V çizgisel hızı ile yatay düzlemde dönerken dışarıdan bakan gözlemciye göre merkezkaç kuvveti anlaşılamaz. Merkezcil kuvvet ve merkezkaç kuvveti aynı anda düşünülemez. Aynı anda düşünülseydi, bu iki kuvvet eşit büyüklükte ve zıt yönlü olduklarından, cismin doğrusal olarak hareket etmesi gerekirdi.
  • Dolayısıyla; şekildeki ipte oluşan gerilme merkezkaç kuvvetine eşittir.

Merkezkac_Kuvveti_001

merkezkaç ve merkezcil kuvvet
cozdu


Ekleyen:Ümit SERT
Kaynak:(Alıntıdır)
Aradığınız Dokümanı Bulamadıysanız, Farklı Araştırmalar Yapmak İstiyorsanız Site İçi Arama Yapabilirsiniz!

Ödev ve Araştırmalarınız için www.arsivbelge.com Sitesinde Kaynak Arayın:

Ödev ve Araştırmalarınız için Arama Yapın:
     Benzer Dokümanları İnceleyin
Sürtünme Kuvveti ve Olumlu - Olumsuz Etkileri(5402)

Elektromotor Kuvvet ( EMK )(5360)

          Tanıtım Yazıları
      
Türkçe İtalyanca ve Almanca Cümle Çevirisi İçin Birimçevir Sitesi

Esenyurt, Beylikdüzü ve Kartal Bölgelerinde Satılık Daire İlanları

Belge Çevirisi

Siz de Tanıtım Yazısı Yayınlamak İçin Tıklayın

Diğer Dökümanlarımızı görmek için: www.arsivbelge.com tıklayın.          

Siz de Yorum Yapmak İstiyorsanız Sayfanın Altındaki Formu Kullanarak Yorum Yazabilirsiniz!

Toplam Yorum Sayısı: 2

Önceki Yorumları Göster!

Son 5 Yorum Aşağıda Listelendi!

marsta - 31.03.2016, 15:23
 

çok güzel anlatmışsınız


dogu - 22.11.2017, 08:54
 

inanilmaz bir sekilde yanlis anlatmissiniz merkezkac kuvveti yalanci bi kuvettir yoktur


Yorum Yaz          
Öncelikle Yandaki İşlemin Sonucunu Yazın: İşlemin Sonucunu Kutucuğa Yazınız!
Ad Soyad:
          
Yorumunuz site yönetimi tarafından onaylandıktan sonra yayınlanacaktır!