Araştırma ve ödevleriniz için her türlü kaynağı ve dokümanı En Geniş Araştırma ve Ödev Sitesi: www.arsivbelge.com ile bulabilir ve İsterseniz siz de kendi belge ve çalışmalarınızı gönderebilirsiniz!
Her türlü ödev ve dokümanı
www.arsivbelge.com ile kolayca bulabilirsiniz!

Araştırmalarınız için Arama Yapın:


Araştırmalarınız için Arama Yapın:

  
                    

Eski ve Yeni Çağda İletişim
www.arsivbelge.com
Eski ve Yeni Çağda İletişim dokümanıyla ilgili bilgi için yazıyı inceleyebilirsiniz. Binlerce kaynak ve araştırmanın yer aldığı www.arsivbelge.com sitemizden ücretsiz yararlanabilirsiniz.
Eski ve Yeni Çağda İletişim başlıklı doküman hakkında bilgi yazının devamında...
Ödev ve Araştırmalarınız için binlerce dokümanı www.arsivbelge.com sitesinde kolayca bulabilirsiniz.

İLK ÇAĞDA İLETİŞİM

İlk Çağlardan günümüze kadar uzanan süreçte insan, daima çevresinde olup bitenleri öğrenmek ve kendi yaşadıklarını başkalarına iletmek ihtiyacını duymuştur.

 
            İnsanın kafasından geçenleri diğer insanlarla paylaşma isteği günümüz haberciliğinin temelini oluşturmuştur.
 
            İnsanların birbirleri ile kurdukları iletişimde kullanılan araçlar arasında ilk sırayı işaretler almaktadır. Karşısındaki kişilerle vücudunu ya da doğal simgeleri kullanarak iletişim kuran insan, sonraları kendi sesini kullanarak haberleşmeyi keşfetmiştir. İlk insanların, kendini ifade etmek için kullandıkları bir başka yol ise resim çizmektir. Mağara duvarlarına, taş zeminler üzerine resim yapan insanın temel düşüncesi, kendisinden sonra gelenlere bir tür mesaj bırakmaktır.
            Yazının icadına kadar çeşitli şekillerde sürdürülen doğrudan haberleşme eylemi, yazının icadı ile farklı bir görünüm kazanmıştır. 1440 yılında Gutenberg tarafından matbaanın bulunuşu ve yazılı eserlerin çoğaltılmasında kullanılması insanlık tarihinin gelişimine büyük katkı sağlamıştır

TELGRAF

İki merkez arasında, elektrik akımından faydalanarak, kararlaşmış bazı özel işaretlerle haberleşmeyi sağlama işi.

İlk telgraf, 1832 yılında Samuel Morse tarafından yapılmış, ilk telgraf haberleşmesi de, 1837 yılında gerçekleşmiştir. Telgraf, 1844 yılından sonra da bir haberleşme vasıtası olarak kullanılmağa haşlanmıştır.

Telgrafın esası, bir elektro mıknatıstır. Bu elektro mıknatıs, bir bataryaya bağlanarak, bir devre meydana getirilir. Devre, bir anahtarla kapanınca elektro mıknatıs harekete geçer ve küçük bir madensel parçayı oynatır. Bu madensel parçanın uzun ya da kısa süre oynaması ile, belirli olan işaretlerden haberleşme imkânı sağlanmış olur.Telgraf, verici ve alıcı olmak üzere iki esas bölümden meydana gelmiştir.Verici posta, bir üreteç ve Mora anahtarı denen bir devre kesiciden ibarettir. Alıcı posta, bir elektro mıknatıs, bunun tarafından çekilen bir armatör, bu armatörün bir ucundaki kalemle üzerine çizgiler çizilecek uzun kâğıt şeridi sürükleyen bir mekanizmadan ibarettir.

Verici postadaki Mors anahtarına uzun ya da kısa basılması, alıcı âletteki kâğıt şerit üzerine uzun ya da kısa çizgiler çizilmesine sebep olur.

Morse, alfabe harflerini uzun kısa doğrularla sembolleştirerek, kendi ismi ile anılan, bir telgrafçı alfabesi kurmuştur.

(A = —/B = —./C = —.—. D —. —. gibi).

TELEFON

Sesi uzağa ileterek konuşmayı sağlayan bir araç. Telefonda konuşan kimse konuşanın yanında imiş gibi aynı sesi vererek konuşur. Böylece, çok uzaklarda bulunan bir kimse ile, aynı yerde imiş gibi konuşmak imkânı vardır.İnsanlığa büyük faydalar sağlayan bu önemli buluş, ilkin 1875 yılında, Amerikalı bilgin Graham Bell tarafından gerçekleştirilmiştir. Bugün artık, pek çok evde bulunan önemli bir haberleşme vasıtasıdır.Telefonda esas, ses dalgalarının havayı titreştirmesi sonucu meydana gelen titreşmelerin, bir huninin içindeki demir bir levhaya çarparak onu harekete getirmeleridir. Bunun yerinde bulunan bir bobini mıknatıs, değişik yönde ve kuvvette elektrik akımı meydana gelmesini sağlar. Bu değişik elektrik akımı, bir telle, karşı tarafta konuşma yapılan kimseye, eşit bir düzenekle ulaşır ve buradaki diyagramın titreşen değişikliklerine göre, ses haline gelir.

Bugünkü telefonlarda, ağızlık kısmında mıknatıs yerine karbonlu mikrofon kullanılmaktadır. Diyaframın gerisinde, kömür parçacıkları bulunur. Bu kömür parçacıkları arasından bir akım geçerek telefon hattına girer. Diyaframın titreşimi, bunun gerisinde olan kömür parçacıklarını birbirine yaklaştırır veya birbirinden uzaklaştırır. Kömür par cacıkları birbirine ne kadar yakınsa, geçen akım o kadar az dirençle karşılaşır, aksi halde direnç fazlalaşır. Böylelikle titreşimin durumuna göre telefon hattından az veya çok elektrik akımı geçerek alıcıya varır.

Telefonların çalışması ya otomatiktir. Yahut bir santral aracılığıyla konuşulur. Otomatik telefonlarda konuşacak olan kimse istediği numarayı kendisi çevirerek konuşacağı yeri bulur. Otomatik olarak çalışmayan telefon sisteminde konuşacağımız numarayı önce santrale haber verirsiniz buradaki memur sizin telefonunuzla konuşmak istediğiniz kimsenin telefonunu birbirine bağlar. Telefon hatlarında genel olarak birkaç tel bulunur, böylelikle aynı hatta, birkaç konuşmanın binden yapılması sağlanır.

 İnternet

İnternet haritası. Her bir çizgi IP adreslerini temsil eden iki node arasında çizilmiştir. Çizgilerin uzunluğu IP adresleri arasındaki gecikmeyi temsil eder. Bu çizim C sınıfı ağların yaklaşık %30'unu temsil eder. Renk kodları, çizgilerin RFC 1918 kodlarını temsil eder.

İnternet, dünya genelindeki bilgisayar ağlarını ve kurumsal bilgisayar sistemlerini birbirine bağlayan bir elektronik iletişim ağı.[1] TDK, İnternet sözcüğüne karşılık olarak Genel Ağ'ı önermiştir[2]. Oktay Sinanoğlu, Örütbağ adını önermiştir.[kaynak belirtilmeli]

İnternet, çok protokollü bir ağ olup birbirine bağlı bilgisayar ağlarının tümü olarak da tanımlanabilir. Binlerce akademik, ticari, devlet, ve serbest bilgisayar ağlarının birbirine bağlanmasıyla oluşmuştur. Bilgisayarlar arasında bilgi çeşitli protokollere göre paketler halinde transfer edilir. İnternet üzerinde elektronik posta ve birbirine bağlı sayfalar gibi çok çeşitli bilgiler ve hizmetler vardır. İnternet üzerinden oyunlar da oynanabilir.

Kökenbilim

1985 yılında kullanılmaya başlayan[1] İngilizce Internet sözcüğü, "kendi aralarında bağlantılı ağlar" anlamına gelen Interconnected Networks teriminin kısaltmasıdır.[kaynak belirtilmeli] Inter- öneki İngilizce'de arasında ve karşılıklı anlamlarına gelir. Net sözcüğü ise anlamına gelir.[3]

Zaman zaman İnternet sözcüğü yerine kullanılan "WWW" kısaltması ise World Wide Web (Dünya Çapında Ağ) sözcüklerinin akronimidir ve İnternet ile eş anlamlı değildir.

Tarihçe

Ana madde: İnternetin Tarihsel Gelişimi

60'lı yıllarda savunma bakanlığının isteği üzerine olası felaket senaryolarının (doğal afet, nükleer saldırı) ardından dahi işlevselliğini koruyabilecek bir iletişim sistemi yaratmak amacı ile ARPANET adı altında başlatılan askeri bir projedir. 70'li yılların başında Amerikan üniversitelerinde bu projeden yararlanma imkânı verilmesinin ardından e-posta (SMTP) ve NNTP uygulamaları yaygınlık kazanmaya başlamıştır. Bunları FTP ve HTTP izlemiştir.

 Özel kullanım

 Kişi bilgisayarı ile İnternet'e bağlanabilmek için genellikle bir telefon hattına ihtiyacı vardır. Bunun yanında uydu, [kablo]ve [Wi-Fi] diye adlandırılan radyo yayınlarla da ağların ağına bağlanılabilir. En yaygın olanı ise bir analog modem ile belli hızda bir İnternet servisi veren bir şirketin hizmetinden yararlanmaktır. Modemin ayarları şirketin verdiği servis telefon numarası ve özelliklerine göre ayarlanıp, bağlan komutu verilir. Analog modem bilgisayarın dijital verileri (bits) çeşitli ses frekanslarına çevirip telefon hattından internet servisine ulaştırmakta olup tersine aynı yöntemle verileri almaktadır...

Her görüntülenen sitenin bir adresi numarası vardır Bu, 4 yuvadan oluşan ve her yuvanın 0 ile 255 arası değeri olan bir adresdir. Böylece tüketilemez bir adres sıralama özelliği oluşmaktadır. Fakat kullanıcı bu yalın sayı değerini her çağıracağı site için aklında tutamayacağı için bu adresleri web sayfasına eş değer tutan DNS bilgisayarları vardır. Bunların görevi ise görüntülenecek her site ismine eş değer IP adresini hazır tutmak ve bilgi taşıma protokolünün paketlerini (TCP/IP) bu adrese yönlendirmektir. Böylece az uğraşla İnternet gezgincisinin çağırdığı sitedeki bilgilere ulaşılabilinir.

Günümüzde, analog modemlerin yerini daha hızlı ve daha az hatalı olan dijital ( ADSL) modemler almaktadır. Bunların kullanım ücretleri, çoğul katılımın artması sayesinde makul ödenebilir düzeye inmektedir. ADSL bir analog modemden 10x - 1500x kez hıza sahip olup, canlı videolu sohbet imkanı yanında bir sinema filmini kısa bir zaman dilimi içinde yükleme imkânı vermektedir.

WWW. dünyası yanında dosya indirimi sanal sohbet odaları, eCommerce (sanal ticaret), tartışma mekânları (forum), İnternet üzerinden sohbet doğrudan mesaj (IM) gibi kullanım alanlarını, bugün bütün dünyada yüzmilyonlarca insan kullanmaktadırlar.

İnternetin yaygınlaşması

Radyo, televizyon ve İnternet'in bulunuşundan 50 milyon kullanıcıya ulaşmak için geçen süre incelendiğinde; radyo için 38 yıl, televizyon için 13 yıl iken, İnternet için sadece 5 yıldır.

İnternet Türkiye'ye 1994 yılında gelmiştir ve geldikten sonra Türkiye'de kullanımı yaygınlaşmıştır.


Ekleyen:Ali Durmaz
Kaynak:(Alıntıdır)
Aradığınız Dokümanı Bulamadıysanız, Farklı Araştırmalar Yapmak İstiyorsanız Site İçi Arama Yapabilirsiniz!

Ödev ve Araştırmalarınız için www.arsivbelge.com Sitesinde Kaynak Arayın:

Ödev ve Araştırmalarınız için Arama Yapın:
     Benzer Dokümanları İnceleyin
Eski Uygarlıklara Ait Sayı ve Sistemler(5517)

Geçmişten Günümüze İletişim Araçları - Ayrıntılı(5396)

İletişim Araçları(5393)

Eski ve Yeni Ölçü Aletleri(5370)

Ameliyathanede Güvenliği Geliştirmede İletişim(5367)

          Tanıtım Yazıları
      
Türkçe İtalyanca ve Almanca Cümle Çevirisi İçin Birimçevir Sitesi

Esenyurt, Beylikdüzü ve Kartal Bölgelerinde Satılık Daire İlanları

Belge Çevirisi

Siz de Tanıtım Yazısı Yayınlamak İçin Tıklayın

Diğer Dökümanlarımızı görmek için: www.arsivbelge.com tıklayın.          

Siz de Yorum Yapmak İstiyorsanız Sayfanın Altındaki Formu Kullanarak Yorum Yazabilirsiniz!

Toplam Yorum Sayısı: 1

Önceki Yorumları Göster!

Son 5 Yorum Aşağıda Listelendi!

özge öz - 28.02.2016, 07:54
 

iletisim


Yorum Yaz          
Öncelikle Yandaki İşlemin Sonucunu Yazın: İşlemin Sonucunu Kutucuğa Yazınız!
Ad Soyad:
          
Yorumunuz site yönetimi tarafından onaylandıktan sonra yayınlanacaktır!