Araştırma ve ödevleriniz için her türlü kaynağı ve dokümanı En Geniş Araştırma ve Ödev Sitesi: www.arsivbelge.com ile bulabilir ve İsterseniz siz de kendi belge ve çalışmalarınızı gönderebilirsiniz!
Her türlü ödev ve dokümanı
www.arsivbelge.com ile kolayca bulabilirsiniz!

Araştırmalarınız için Arama Yapın:


Araştırmalarınız için Arama Yapın:

  
                    

Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği ve Mülakatı
www.arsivbelge.com
Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği ve Mülakatı dokümanıyla ilgili bilgi için yazıyı inceleyebilirsiniz. Binlerce kaynak ve araştırmanın yer aldığı www.arsivbelge.com sitemizden ücretsiz yararlanabilirsiniz.
Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği ve Mülakatı başlıklı doküman hakkında bilgi yazının devamında...
Ödev ve Araştırmalarınız için binlerce dokümanı www.arsivbelge.com sitesinde kolayca bulabilirsiniz.

Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği

Bir Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisi kısaca açıklamak gerekir ise gemilerin sevk ve idaresininden sorumlu, liman varış-kalkış işlemlerindeki yetkili, gemilerin tahliye dolum işlemlerinin idarecisi ve gemi sahibi adını verdiğimiz “Armatör”ün resmi merciilere karşı temsilcisidir.

NASIL DENİZ ULAŞTIRMA İŞLETME MÜHENDİSİ OLUNUR?

Öncelikle bu eğitimi vermeye yetkili bir kurumdan mezun olmak gerekmektedir. Ülkemizde en bilinen kurumlar İTÜ Denizcilik Fakültesi ve KTÜ bu yeterliliğe sahiptir.  ÖSYM tarafından gerekli yerleştirilmeleri tamamlanan aday öncelikle ön kayıt işlemleri için fakültesine giderek gerekli prosedürleri izler. Burada denizliğe uygunluğunun tespiti amacı ile deniz kökenli okul mezunlarından oluşan bir heyet taraından sözlü mülakata alınır. Birkaç basit soru ile adayın konuşma, hal ve tavır ile bazı konulardaki fikirleri alınır. Bundan sonra beden yeterliliği sınavına tabi tutulur. Burada basit jimnastik hareketlerinden oluşan kısa bir parkurda teste tabi tutulur. ( Öne takla, geri takla, düz bir çizgi hizasında yaklaşık 10mt yürüme, mekik, şınav, barfiks) Burada şuna da değinmek isterim ki bunlar tamamen adayın belirli hareketleri yapıp yapamadığını görmek üzere planlanmış hareketlerdir. Yoksa şu kadar barfiks, şu kadar şınav çekme şartı bulunmamaktadır. Bu etabı da tamamlayan aday sonraki sınav olan “Yüzme Havuzu”na alınır. Burada adayın yüzme yeteneğinden ziyade “su korkusu” olup olmadığına bakılmaktadır. Bu etabı da tamamlayan aday sınavın fakülte kısmını tamamlamış olur. Bundan sonra kesin kayıt için gerekli olan ” Gemi Adamı Olur Sağlık Raporu” almaktır. Bu belge Denizcilik Müsteşarlığı tarafından belirlenen hastaneler tarafından verilmekte olup bir dizi sağlık kontrollerini içermektedir. Aday burada;

Göz Polikliniği, KBB Polikliniği, Kardiyoloji Polikliniği, Nöroloji Polikliniği, Dahiliye Polikliniği, Genel Cerrahi Polikliniği, Psikiyatri Polikliniği gibi bölümlerin uzman doktorlarına muayene olarak Denizde Çalışmasına Engel Durumu Olup Olmadığı konusunda bir rapor alır ve alınan bu rapor ile beraber fakültesinde kesin kayıt işlemlerini tamamlar.

Genel Olarak Denizcilik Alanında Mülakat şu şekilde oluyor:

  • Mülakatlarda 10 Şınav 10 barfix 10 mekik
  • 200 cm Atlayış (2 m )
  • İngilizce Konuşma Mülakatı
  • Ayağın düz taban olmaması gerekiyor.

Merak Edilenler (Soru - Cevap Şeklinde)

SORU:  Gözlerimde Hipermetrop/Miyop/Astigmatizm kusurları var. Göz Polikliniğinden bu raporu alır mıyım?

CEVAP: Kesinlikle öyle bir sorun olmayacaktır. Eğer kullandığınız gözlük ile görmenizde sorun yoksa sağlam raporunu alırsınız.

Renk körlüğü, gece körlüğü gibi tedavisi mümkün olmayan bir rahatsızlıklar bu raporu almaya engel oluşturabilir.

SORU: Vücudumun herhangi bir yerinden ameliyat oldum. Genel Cerrahiden sağlam raporu alabilir miyim?

CEVAP: Vücut anatomisini bozmamış olan ameliyatlar sorun teşkil etmemektedir.

Fakat denizciliği yapmanızı engelleyecek bir operasyonunuz var ise veya zorlu denizcilik mesleği esnasında size sorun çıkarabilecek bir rahatsızlığınız tespit edildiğinde bu raporualamayabilirsiniz.

Kayıt işleminiz de tamamlandı. Sıra geldi işin akademik kısmına. İlk yıl temel mühendislik derslerinden sizinle alakalı olanları alırsınız. 1. yılın sonunda 3 aylık bir staja çıkarsınız. Staj yeriniz sizin belirleyeceğiniz bir ticari gemidir.

SORU:  Staj için gerekli şirketleri veya gemileri okul mu ayarlıyor yoksa aday kendi mi ayarlıyor.

CEVAP: Aslında aslolan adayın kendi çalışmak isteyeceği gemi tipini belirleyip kendi istediği şirkette staja çıkmasıdır. Bu sayede sadece kendi istediği gemiye gitmiş olmayacak, staj arama süreci içerisinde hem şirketleri tanıyacak, hem de bir iş başvurusunda nasıl davranılması gerektiğini bizzat görecektir.

Oldu ki aday staj için geç kaldı veya gemi bulamadı hemen okul devreye girer. (Bu resmi olarak değil ama zaten okuldaki öğretim görevlilerinin çoğu aynı zamanda bu okuldan mezun olduklarından dolayı bunu hem öğrencilerinin işlerinin görülmesi, hem de kardeşlerine yardım olarak görürler. Bunun yanında buna yardımcı kulüpler de mevcuttur)

İkinci sınıfta mesleki dersler başlamıştır ve öğrenciler genelde bu dönem zorluk çekerler. İkinci sınıf sonunda da 3 aylık gemi stajı istenir.
Üçüncü sınıfın ilk dönemi diğer dönemler gibi okulda akademik takvime göre ilerlerken, 3. sınıf 2. dönem yani okulun 6. döneminde 15-24  krediye karşılık gelen Açık Deniz Eğitimi’ni tamamlamak üzere gemilere staja gidilir. Bu 6-7 aylık bir süredir. Asıl denizcilik mesleği bu stajda öğrenilmektedir. Bu stajdan dönen öğrenciler hazırladıkları staj defterlerini staj komisyonuna sunarlar. Hepsi denizci olan staj komisyon üyeleri öğrenciye gittikleri gemi ile ilgili teknik sorular sorarlar. Verilen cevaplara göre alınan not sistemi kredi ile çarpılarak öğrencinin o dönemki başarı notunu etkilemektedir.
4. Sınıf genelde uzmanlık derslerinin görüldüğü bir sınıftır. Bu dönemde derslerini başarı ile geçen öğrenci denize çıkmak için şart olan “Uzakyol Vardiya Zabitliği Sınavı” na girme hakkını kazanır.

Denizcilik Müsteşarlığı tarafından açılan sınavda başarılı olan bir aday sınavda başarılı olduğu taktirde ” Uzakyol Vardiya Zabiti” ünvanı alarak denizde çalışmaya hak kazanır.

36 aylık deniz hizmetini tamamlayan Vardiya Zabitleri gerekli evraklarla kayıtlı oldukları liman başkanlıklarına başvuru yaparak bir üst rütbe olan ” Uzakyol İkinci Kaptanlığı” sınavına girerler. Başarılı olunca elde ettikleri ünvan ” Uzakyol İkinci Kaptanı”dır.

36 ay deniz hizmetini tamamlayan 2. kaptanlar yine evraklarla başvuru yaparak “Uzakyol Kaptanlığı” sınavına girerek başarılı olmaları durumunda “Uzakyol Kaptanı” ünvanları ile kariyerlerini devam ettirebilirler.

İŞ BULMA İMKANLARI ve MADDİ DURUMLARI NASILDIR?

Adayların bu bölümü tercih etmelerindeki en büyük sebep aslında tamamen maddi imkanlarının çok fazla olmasından dolayıdır. Denizcilik mesleğinin maddi olarak getirisi karadaki mesleklere göre gerçekten çok fazladır. Bu ücretler çıkılan gemi tipine, geminin sefer bölgesine, yaşına ve gemideki personelin durumuna göre farklılık göstermektedir. Burada unutulmaması gereken önemli bir unsur da geminin Türk Bayraklı veya yabancı bayraklı olup olmamasıdır. Eğer gemi Türk Bayraklı ise Sigortanız var demektir. Ama bazı şirketler diğerlerine göre $200 fazla vererek adayları gemilerine alıyorlar. Bunlar yabancı bayraklı gemiler olduğundan dolayı sigortanız olmuyor. Bunların tamamını göz önünde bulundurmanız gerekmektedir.

Bir genelleme yapacak olursak, aklınızda birşeyler kalması bakımından size bazı örnek ücretlendirmeleri burada belirteyim.

Buraya kadar işin maddi kısmını konuştuk. Acaba bu fiyatlara bile olsa iş bulabilir miyiz? Türkiye şartlarında iş bulma konusunda sıkıntı çıkacağına inanmıyorum. Burada mezun olduğunuz eğitim kurumunun da etkisi büyük olacaktır.

kaynak: bilgirotasi.com


Ekleyen:Ümit SERT
Kaynak:(Alıntıdır)
Aradığınız Dokümanı Bulamadıysanız, Farklı Araştırmalar Yapmak İstiyorsanız Site İçi Arama Yapabilirsiniz!

Ödev ve Araştırmalarınız için www.arsivbelge.com Sitesinde Kaynak Arayın:

Ödev ve Araştırmalarınız için Arama Yapın:
     Benzer Dokümanları İnceleyin
Çevre Mühendisliği Staj Esasları ve Örnek Staj Defteri(5418)

Ulaştırma Hizmetleri Alanı - Lojistik Dalı(5417)

Deniz ve Liman işletmeciliği - Staj Defteri(5412)

Sivil Hava Ulaştırma Staj Kılavuzu ve Formları(5383)

İşletme Yönetimi(5379)

          Tanıtım Yazıları
      
Türkçe İtalyanca ve Almanca Cümle Çevirisi İçin Birimçevir Sitesi

Esenyurt, Beylikdüzü ve Kartal Bölgelerinde Satılık Daire İlanları

Belge Çevirisi

Siz de Tanıtım Yazısı Yayınlamak İçin Tıklayın

Diğer Dökümanlarımızı görmek için: www.arsivbelge.com tıklayın.          

Siz de Yorum Yapmak İstiyorsanız Sayfanın Altındaki Formu Kullanarak Yorum Yazabilirsiniz!

Yorum Yaz          
Öncelikle Yandaki İşlemin Sonucunu Yazın: İşlemin Sonucunu Kutucuğa Yazınız!
Ad Soyad:
          
Yorumunuz site yönetimi tarafından onaylandıktan sonra yayınlanacaktır!