Araştırma ve ödevleriniz için her türlü kaynağı ve dokümanı En Geniş Araştırma ve Ödev Sitesi: www.arsivbelge.com ile bulabilir ve İsterseniz siz de kendi belge ve çalışmalarınızı gönderebilirsiniz!
Her türlü ödev ve dokümanı
www.arsivbelge.com ile kolayca bulabilirsiniz!

Araştırmalarınız için Arama Yapın:


Araştırmalarınız için Arama Yapın:

  
                    

Van Gölü Hakkında
www.arsivbelge.com
Van Gölü Hakkında BilgiVan Gölü Hakkında dokümanıyla ilgili bilgi için yazıyı inceleyebilirsiniz. Binlerce kaynak ve araştırmanın yer aldığı www.arsivbelge.com sitemizden ücretsiz yararlanabilirsiniz.
Van Gölü Hakkında başlıklı doküman hakkında bilgi yazının devamında...
Ödev ve Araştırmalarınız için binlerce dokümanı www.arsivbelge.com sitesinde kolayca bulabilirsiniz.

Van Gölü Hakkında Bilgi

Türkiye’nin en büyük gölüne ev sahipliği yapan Van ilinin simgelerinden biridir. Etrafında sayısız doğal güzellikleri barındıran Van gölü, şehir geziniz sırasında en keyifli duraklardan biri olacaktır. Van gölü yada yöresel adıyla Van denizi, Tatvan ilçesi sınırlarında bulunan Nemrut volkanik dağının patlaması sonucu oluşan kraterde biriken suların oluşturduğu volkanik bir göldür. Çok fazla koyu bulunan Van gölünün yüz ölçümü 3.715 km2’dir. Gölün doğu bölümünde dört ada vardır. Bunlar; Akdamar, Çarpanak, Adır ve Kuş adalarıdır. Adalar tarihi ve turistik özelliğe sahiptir ve 1990 yılında Arkeolojik Sit Alanı ilan edilmişlerdir.

Van Gölü dünyanın en büyük sodalı gölüdür ayrıca Türkiye’de bulunan en büyük göldür. Gölün tuzlu-sodalı suları, biyolojik çeşitliliği sınırlamaktadır. Gölde bilinen 103 tür fitoplankton, 36 tür zooplankton ve tek bir tür balık inci kefalı, (Chalcalburnus tarichi) yaşamaktadır. Göl etrafı karadan 430 km.dir. Yöre halkına göre gölde bir canavar yaşamaktadır. Söylentiyi çıkaranların amaçlarının bölgeye turist çekmek olduğu söylense de, söylentileri araştırmak amacıyla bölgede pek çok bilimsel araştırma ekibi çalışmalar yapmıştır. İstanbul-Tahran demiryolu hatlarını da bağlamaktadır. Türkiye ve İran’a bağlanan demir yolu 1970 lerde yapılmıştır.

Tarihçe

Eski Yunan coğrafyacıları tarafından Thospitis Lacus ya da Arsissa Lacus olarak anılan Van Gölü’nün modern zamanlardaki ismi, sınırlarına dahil olduğu Van ilinden gelmektedir. Urartu Krallığının başkenti, İ.Ö. 10. ve 8. yüzyıllar arasında, gölün doğu kıyılarında kurulmuştur. Van Gölü sahilleri boyunca ve pekçok adalarında Ermeni Klisesi ve manastır kalıntıları bulunabilir. En iyi korunanı onuncu yüzyıldaki Kutsal Haç Klisesidir. Akdamar Adası‘ında yer alır. Kral Gagik Artzruni tarafından 915 ve 921 yılları arasında inşa edilmiştir. Dış duvarlardaki rölyefler kutsal kitaba ait Adam and Eve (Adem ve Havva), Jonah and the whale (Yunus ve Balina), David Davud ve Goliath (Golyat) gibi hikâyeler sunar. Diğer önemli tarihsel anıt gölün goğu kıyısındaki Van Kalesi dir. Modern Van şehri bu kalenin doğusunda yer alır. 

Van Gölü Hakkında Bilgiler

Van gölü hem tatlı su hemde deniz eko sistemlerinden farklı bir sucul eko sistemdir. Suları tuzlu ve sodalıdır. Gölün su seviyesi iklimlere göre değişkenlik göstermektedir. Fakat ortalama olarak denizden yüksekliği 1645 metredir. Gölün ortalama derinliği ise 170 metre, en derin yeri ise 450 metredir. Gölün doğu kısmında 4 adet ada bulunmaktadır. Bunlar, Akdamar, Çarpanak, Kuş ve Adır adalarıdır. Adalar ise tarihi ve turistik özelliklere sahiptir. Göl üzerinde feribotlar ile Tatvan ve Van demiryolu bağlantısı sağlanıyor. Aynı zamanda bu demiryolu İstanbul Tahran demir yolu bağlantılarını da bağlıyor.

Lav seddi göllerinin en büyük olanı Van gölünde bir çok girintili ve çıkıntılı muntazam olmayan kenarları bulunuyor. Göl esas bir gövde ile Kuzey doğuda geniş bir geçitle bağlı büyük bir körfezden meydana geliyor. Gölün bulunduğu bölge batıda bulunan Muş ovası ile beraber geniş bir çöküntü havzasıdır. Nemrud dağından çıkan volkanların meydana getirdiği setler ile , Muş ovasından ayrılmıştır. Muş ovasının zaman içinde alüvyonlar ile dolmasına karşılık kapalı havza durumunda olan Van depresyon bölgeleri sularla dolarak göl haline geldi. Kapalı havza durumunda olan göle büyük akarsular dökülmüyor, fakat çok sayıda dere sualarını buraya boşaltıyor. Sular kış aylarında az, yaz aylarında ise oldukça fazladır. Göl seviyesi temmuz ayında en yüksek, ocak ayında ise en düşük seviyededir. Bunun nedeni ise yüksek yerlerdeki karların erimesi neden olmaktadır.

Van gölünün dışarıya akıntısı olmadığından dolayı sular sadece buharlaşma yoluyla eksiliyor. Bu ise suda tuz birikimine neden olmaktadır. Gölü besleyen dereler ise volkanik araziden geçtiklerinden fazla miktarda sodyum karbonat getirmektedirler. Bunun için göle sodalı göl deniyor. Gölün suyu, tuzlu, sodalı ve acıdır. Yaz aylarında göl kenarında biriken sodalar toplanıp satılmaktadır. Soda üretim yeri olarak Van gölü oldukça önemli bir potansiyele sahiptir.

Göl ve çevresinde Doğu Anadolu’nun ser iklimi hüküm sürmektedir. Büyük ve derin olan göl civardaki çok sert olan iklimin birazda olsa yumuşamasına neden olmuştur. Çevresinde çok şiddetli don olayları görülmez. Çevresinde bulunan yüksek dağlara 2 metre yüksekliğe varan kar yağar ve bunlar eriyerek gölü besler. Göle dökülen akarsularda çok miktarda balık yaşar. Ayrıca balıklardan havyar elde ediliyor. Tatvan ve Van arası feribot seferlerinin sürekli olarak yapılması nakliye bakımından oldukça önemlidir. Elazığ- Muş demir yolunu İran’a bağlar.

Van Gölü Oluşumu ve Özellikleri

Van gölünün su yapısı, ne tatlı su yapısına, nede deniz suyuna benziyor. Farklı bir su yapısı bulunmaktadır. Van gölü suyunun tuz oranı, %0,19’dur. pH değeri ise 9.8’dir. Van gölünün oluştuğu tahmin edilen zaman ise günümüzden 200.000 yıl öncesidir.
Van gölünün özellikle etrafında ve gölde bulunan adalarda tarihi önem taşıyan kiliseler yer almaktadır.

Van Gölü Canavarı ve Hikayesi

Van gölünde bir canavar olduğuna dair iddialar ilk önce 1997 yılında patlak vermiştir. 8 yada 10 metre boylarında ses çıkaran, insanlara zararı olmayan, siyah, kahverengi arasında bir canavar olduğu söylentisi uzun yıllar boyunca gizemini korumuştur.

Van halkı tarafınca Cano, Canavan gibi isimlerle sevimli hale getirilen canavar ile ilgili olarak Cambridge Üniversitesinden dünyaca ünlü olan su altı biyolojisti Jacques bölgede bir araştırma yapmak üzere bölgeye gelmiştir. Bütün bu neticeler arasında Van gölü turist akınına uğramıştır. Eline kamerasını alan turistler canavar avına çıkmışlardır, ancak boş kayıttan başka bir şey olmamıştır. Bütün bu olanlar ise Van’ın gelişmekte olan bir yer olduğuna ve bu nedenle yöre halkının turizmi canlandırmak için böyle bir hikayeye başvurduğuna bağlandı ve hikaye böyle kapandı. Henüz hala bilinmiyor, böyle bir canavar gerçekten var mı? Yada bunu kim gördü?

Van Gölü Kahvaltı Mekanları

Van’dan ayrılmadan önce mutlaka bir kahvaltı salonuna giderek meşhur Van kahvaltısını yapmanızı öneriyoruz. Kahvaltı salonları sabah 04:00 de açılıyor. Hepsi belediye binasının yanındaki Cumhuriyet caddesinde toplanmıştır. Sizin için Sütçü Kenan kahvaltı salonunun telefonunu veriyoruz ; 0432 216 84 99. Gittiğiniz zaman mutlaka meşhur otlu peynir, murtuğa ve kavut yemek istediğinizi söyleyin.

Van’da Nerede Kalınır?

Van şehir merkezinde bulunan Cumhuriyet caddesi ve Maraş caddesinden oluşuyor. Bu iki caddeye yakın yerlerde konaklamak uygun oluyor. Merkezi bir yer olmasına rağmen ana caddelere yakın olan sokaklarda uygun fiyata konaklama yapabileceğiniz yıldızlı oteller veya pansiyonlar bulabilirsiniz. Oteller dışında polis evi yada öğretmen evleri de konaklama tercihiniz olabilir. Son yıllarda talebin arttığı yazlık köyleri ile bilinen Van’a 17 kilometre bulunan Edremit ilçesi de tercih edilebilir.

Van Gölü Nerede ve Nasıl Gidilir?

Van gölü, Van ili sınırları içerisinde yer almaktadır.Van’a kara yolu, demir yolu ve hava yolu ile gidilebiliyor. İstanbul’dan kara yolu ile 1615 kilometredir. Yaklaşık 19 saat sürmektedir. THY’nin direk ve Ankara’dan aktarmalı olarak uçuşları bulunmaktadır. Direkt uçuşlar 2 saat, aktarmalı uçuşlar ise 4-5 saat sürmektedir. Demir yolu ile ulaşımlarda ise tren istasyonu şehre 5 km uzaklıkta olduğundan ulaşım minibüsler ile sağlanmaktadır.

Van Gölü Resimleri:

 

 


Ekleyen:Ümit SERT
Kaynak:(Alıntıdır)
Aradığınız Dokümanı Bulamadıysanız, Farklı Araştırmalar Yapmak İstiyorsanız Site İçi Arama Yapabilirsiniz!

Ödev ve Araştırmalarınız için www.arsivbelge.com Sitesinde Kaynak Arayın:

Ödev ve Araştırmalarınız için Arama Yapın:
     Benzer Dokümanları İnceleyin
Vincent Van Gogh(5360)

Akdamar Kilisesi(5356)

          Tanıtım Yazıları
      
Türkçe İtalyanca ve Almanca Cümle Çevirisi İçin Birimçevir Sitesi

Esenyurt, Beylikdüzü ve Kartal Bölgelerinde Satılık Daire İlanları

Belge Çevirisi

Siz de Tanıtım Yazısı Yayınlamak İçin Tıklayın

Diğer Dökümanlarımızı görmek için: www.arsivbelge.com tıklayın.          

Siz de Yorum Yapmak İstiyorsanız Sayfanın Altındaki Formu Kullanarak Yorum Yazabilirsiniz!

Yorum Yaz          
Öncelikle Yandaki İşlemin Sonucunu Yazın: İşlemin Sonucunu Kutucuğa Yazınız!
Ad Soyad:
          
Yorumunuz site yönetimi tarafından onaylandıktan sonra yayınlanacaktır!