Araştırma ve ödevleriniz için her türlü kaynağı ve dokümanı En Geniş Araştırma ve Ödev Sitesi: www.arsivbelge.com ile bulabilir ve İsterseniz siz de kendi belge ve çalışmalarınızı gönderebilirsiniz!
Her türlü ödev ve dokümanı
www.arsivbelge.com ile kolayca bulabilirsiniz!

Araştırmalarınız için Arama Yapın:


Araştırmalarınız için Arama Yapın:

  
                    

Fayton Hakkında Bilgiler ve Faytonun Tarihçesi
www.arsivbelge.com
Fayton Hakkında Bilgiler ve Faytonun Tarihçesi dokümanıyla ilgili bilgi için yazıyı inceleyebilirsiniz. Binlerce kaynak ve araştırmanın yer aldığı www.arsivbelge.com sitemizden ücretsiz yararlanabilirsiniz.
Fayton Hakkında Bilgiler ve Faytonun Tarihçesi başlıklı doküman hakkında bilgi yazının devamında...
Ödev ve Araştırmalarınız için binlerce dokümanı www.arsivbelge.com sitesinde kolayca bulabilirsiniz.

Fayton Hakkında Bilgi ve Faytonun Tarihçesi

Körüklü ve dört tekerlekli, çoğunlukla karşılıklı dört kişilik oturma yeri olan atlı yolcu arabası, payton. Adını, Yunan mitolojisinde gökyüzünde arabayla dolaşan Güneş'in oğlu Faeton'dan alır. Genellikle iki at tarafından çekilir. Bazı faytonların üstü yarıdan çok örtülü, bazılarınınki ise tümüyle açıktır.

Faytonların Tarihçesi

Fayton en basit tanımıyla, ata körük bağlanılarak elde edilen bir ulaşım aracıdır. Öndeki iki tekerleği küçük arkadakiler büyük olmak üzere dört tekerleği olan körüklü bir binek aracıdır. Halen sokaklarda ve küçük şehirlerde bu amaçla kullanım devam etmektedir. Eskişehir, İzmir , Daday ve Adalar’ da ise turistik amaçlı kullanımları sürdürülmektedir.

Fayton kelimesinin aslı Fransızca olan phaeton. İlk olarak M.Ö 2800 lü yıllarda Mısır’da görüldüğü söyleniyor. Anadolu topraklarında ise ilk kez Osmanlı Dönemi’ nde padişah Abdülmecit zamanında kullanılmaya başlanmış. Hatta arkası açık olanlara lando denirken arkası kapalı olan saraya hizmet için kullanılan özelleşmiş faytonlara da kupa deniyormuş. Rivayete göre II.Mahmud’ un faytonsuz adım atmadığı söyleniyor. O dönemde İstanbul’ da kullanılan tek araç faytonlarmış zaten. Fransızca’ dan dilimize geçen faytonun bir de mitolojik bir hikayesi var.

Faytonun Mitolojik Hikayesi: Phaeton

Atı alan Phaeton atlara hareket etmelerini emreder ve atlar o anda oğlanın acemi olduğunu anlarlar. Öyle hızlı giderler ki seyredenleri korku salar. Phaeton da çok korkmuştur ve bir anda dizginleri bırakır. Hızla dağları aşan atlar, güneşten getirdikleri kavurucu sıcakla Helikon, Parnassos ve Olympos tepelerini tutuştururlar. Vadiler yanar, akarsular buhar olur. Bunun üzerine Zeus eline yıldırımı alır ve Phaeton’ a fırlatır. Oracıkta ölür. Erinados ırmağının sularına gömülür. Kız kardeşleri onun ölümüne öyle çok ağlarlar ki ırmağın kenarındaki kavak ağaçlarına dönüşürler. Her esen meltemde usul usul salınırlar. İşte destansı hikayesi de budur faytonun.

Günümüzde Fayton Kullanımı

Osmanlılar döneminde yaygın olarak kullanılan fayton, Türkiye'de günümüzde küçük kentlerde, İzmir'de, İstanbul'da Adalar'da ve turistik amaçlarla kullanılmaktadır.

İstanbul Adalar’da, Kütahya, Denizli ve İzmir’de turistik amaçlı olarak faytonlar kullanılmaktadır. Günümüzde faytonlar sadece bir kaç tane atölyede üretilmektedir. Büyük bir kısmı ihracat amaçlı üretilen bu faytonlar ağırlıklı olarak İngiltere ve Fransa’ya satılmaktadır. Yapımı bilgi zanaat gerektiren fayton üretimi ile beraber at arabası süslemeciliği de önem taşımaktadır.


Ekleyen:Ümit SERT
Kaynak:(Alıntıdır)
Aradığınız Dokümanı Bulamadıysanız, Farklı Araştırmalar Yapmak İstiyorsanız Site İçi Arama Yapabilirsiniz!

Ödev ve Araştırmalarınız için www.arsivbelge.com Sitesinde Kaynak Arayın:

Ödev ve Araştırmalarınız için Arama Yapın:
     Benzer Dokümanları İnceleyin
Güncel Bilgiler 2014(5369)

Yaşamınızı Kolaylaştıracak Pratik Bilgiler(5367)

Yemek Yaparken Yararlanacağınız Pratik Bilgiler(5367)

          Tanıtım Yazıları
      
Türkçe İtalyanca ve Almanca Cümle Çevirisi İçin Birimçevir Sitesi

Esenyurt, Beylikdüzü ve Kartal Bölgelerinde Satılık Daire İlanları

Belge Çevirisi

Siz de Tanıtım Yazısı Yayınlamak İçin Tıklayın

Diğer Dökümanlarımızı görmek için: www.arsivbelge.com tıklayın.          

Siz de Yorum Yapmak İstiyorsanız Sayfanın Altındaki Formu Kullanarak Yorum Yazabilirsiniz!

Yorum Yaz          
Öncelikle Yandaki İşlemin Sonucunu Yazın: İşlemin Sonucunu Kutucuğa Yazınız!
Ad Soyad:
          
Yorumunuz site yönetimi tarafından onaylandıktan sonra yayınlanacaktır!