Araştırma ve ödevleriniz için her türlü kaynağı ve dokümanı En Geniş Araştırma ve Ödev Sitesi: www.arsivbelge.com ile bulabilir ve İsterseniz siz de kendi belge ve çalışmalarınızı gönderebilirsiniz!
Her türlü ödev ve dokümanı
www.arsivbelge.com ile kolayca bulabilirsiniz!

Araştırmalarınız için Arama Yapın:


Araştırmalarınız için Arama Yapın:

  
                    

Seçimli Çöktürme İşlemi
www.arsivbelge.com
Seçimli Çöktürme İşlemi dokümanıyla ilgili bilgi için yazıyı inceleyebilirsiniz. Binlerce kaynak ve araştırmanın yer aldığı www.arsivbelge.com sitemizden ücretsiz yararlanabilirsiniz.
Seçimli Çöktürme İşlemi başlıklı doküman hakkında bilgi yazının devamında...
Ödev ve Araştırmalarınız için binlerce dokümanı www.arsivbelge.com sitesinde kolayca bulabilirsiniz.

Seçimli Çöktürme Hakkında Bilgi

Seçimli Çöktürme; birden fazla tuzun çözünmüş olarak bulunduğu çözeltilerde, çözünürlüğü daha küçük olan tuzlar çöktürülerek bu tuzların ayrılması işlemine denir. Bu işleme örnek olarak 0,01 M Cl– iyonu ve 0,1 M Br– iyonu içeren bir çözelti düşünelim. Bu iki iyonu birbirinden ayırmak için ortama azar azar Ag+ iyonu ekleyelim. Hangi tuzun Kç sine ilk önce ulaşılırsa (AgCl veya AgBr) o tuzun ilk önce çökeceğini söyleyebiliriz.

Başka bir deyişle seçimli Çöktürme; Bir çözeltideki iyonların çözünürlük farkından yararlanılarak yapılan çöktürme işlemine denir.  

Doymuş bir çözeltide çözünen tuzun iyon kat sayıları üs alınmak şartıyla, iyon derişimleri çarpımı o tuzun çözünürlük sabitine eşittir. Ancak doymamış veya aşırı doymuş çözeltilerde denge hali oluşmadığından Kçç=[A ] [B ] bağıntısı yazılamaz. Bu durumda iyon derişimleri çarpımına iyon çarpımı denir. İyon çarpımı Qçç ile gösterilir.Denge hali dışındaki herhangi bir anda Qçç=[A ] [B ] ‘dir.

Bir Çözünme olayında:

Qçç=Kçç ise; çözelti doymuştur. Çözünme-çökelme hızları birbirine eşittir ve çözelti dengededir.
Qçç<Kçç ise; çözelti doymamıştır. Çözünme olayı Qçç=Kçç oluncaya kadar devam eder.
Qçç>Kçç ise; çözelti aşırı doymuştur. Qçç=Kçç oluncaya kadar çökme devam eder.

Örnek:
Elimizde, içinde Pb(NO3)2 ve Mg(NO3)2 bulunduğu bilinen bir çözelti olsun. Çözeltiden Pb iyonun ayrılması isteniyorsa, bu iyon suda çözünmeyen yada az çözünen bir kurşun bileşiği halinde çözeltiden ayrılabilir. Ancak, bu arada herhangi bir magnezyum bileşiğinin çökelmesinin önlenmesi gerekir. Birleşiklerin çözünürlük tablosundan yaralanırsak, SO4 iyonu ile pb iyonun çözünürlüğü düşük olan PbSO4 bileşiğini oluşturduğunu görürüz. Eğer çözeltiye yeteri miktarda Na2SO4 katılırsa,:p bO4 çökecektir. Birleşiklerin çözünürlük tablosunda, MgSO4 suda çok çözünen bir madde olduğu gösterildiğine göre MgSO4 çökmeyecektir. Çöken katı, Süzülmek suretiyle sıvıdan uzaklaştırılabilir ve böylece istenilen ayrım yapılır.

Sudaki Metallerin Çöktürülme İşlemi Hakkında Bilgi

Seçimli çöktürme çözünürlük farkından yararlanarak metal iyonlarının birbirinden ayrılmasını temel alan bir ayrıştırma yöntemidir. Bu yöntemde kullanılan iyonların metal iyonları ile oluşturacakları bileşiklerin çözünürlüğü düşük olmalı ve oluşan bileşiklerin çözünürlükleri arasında analitik olarak ayrışmayı sağlayacak miktarda (iyonların sudaki derişimine göre değişmekle birlikte yaklaşık 10⁻⁴) fark olmalıdır.

Açıklama:

Seçimli çöktürme bir çok farklı metod ve reaktif kullanılarak yapılabilir. En çok tercih edilen ve analitik ayrışmayı sağlayan metod ortamın pH değerinin uygun tampon çözelti ile ayarlanması ile seçimli çöktürme yapmaktır.

Bu teknik oluşan anyon zayıf asidin konjuge bazı olduğu durumlarda iyi sonuç vermektedir. Kullanılabilecek anyonlar S²⁻  (H₂S in konjuge bazı), OH⁻ (H₂O'nun konjuge bazı) ve organik asitlerin konjuge bazlarıdır.

Örnek olarak Fe³⁺ ve Mg²⁺ katyonlarının OH⁻ ile seçimli çöktürülmesi verilebilir. Kçç değerleri incelendiğinde Fe(OH)₃=2.10⁻³⁹ ve Mg(OH)₂ = 7,1.10⁻¹² dir.

Ortamdaki OH⁻ iyonları Kçç değeri çok düşük olan Fe(OH)₃ bileşiğinin daha önce çökmesini sağlayacaktır. Bu sayede Mg²⁺ çözeltide iken Fe³⁺ ayrılmış olur.


Ekleyen:Ümit SERT
Kaynak:(Alıntıdır)
Aradığınız Dokümanı Bulamadıysanız, Farklı Araştırmalar Yapmak İstiyorsanız Site İçi Arama Yapabilirsiniz!

Ödev ve Araştırmalarınız için www.arsivbelge.com Sitesinde Kaynak Arayın:

Ödev ve Araştırmalarınız için Arama Yapın:
     
Çalışmalarınız ve ödevleriniz için her türlü kaynak ve dokümanı En Geniş Araştırma ve Ödev Sitesi: www.arsivbelge.com ile kolayca bulabilirsiniz!
          Tanıtım Yazıları
      
Türkçe İtalyanca ve Almanca Cümle Çevirisi İçin Birimçevir Sitesi

Esenyurt, Beylikdüzü ve Kartal Bölgelerinde Satılık Daire İlanları

Belge Çevirisi

Siz de Tanıtım Yazısı Yayınlamak İçin Tıklayın

Diğer Dökümanlarımızı görmek için: www.arsivbelge.com tıklayın.          

Siz de Yorum Yapmak İstiyorsanız Sayfanın Altındaki Formu Kullanarak Yorum Yazabilirsiniz!

Yorum Yaz          
Öncelikle Yandaki İşlemin Sonucunu Yazın: İşlemin Sonucunu Kutucuğa Yazınız!
Ad Soyad:
          
Yorumunuz site yönetimi tarafından onaylandıktan sonra yayınlanacaktır!