Araştırma ve ödevleriniz için her türlü kaynağı ve dokümanı En Geniş Araştırma ve Ödev Sitesi: www.arsivbelge.com ile bulabilir ve İsterseniz siz de kendi belge ve çalışmalarınızı gönderebilirsiniz!
Her türlü ödev ve dokümanı
www.arsivbelge.com ile kolayca bulabilirsiniz!

Araştırmalarınız için Arama Yapın:


Araştırmalarınız için Arama Yapın:

  
                    

Sanat Eserleri ve Kültürel Mirasın Korunması
www.arsivbelge.com
Sanat Eserleri ve Kültürel Mirasın Korunması dokümanıyla ilgili bilgi için yazıyı inceleyebilirsiniz. Binlerce kaynak ve araştırmanın yer aldığı www.arsivbelge.com sitemizden ücretsiz yararlanabilirsiniz.
Sanat Eserleri ve Kültürel Mirasın Korunması başlıklı doküman hakkında bilgi yazının devamında...
Ödev ve Araştırmalarınız için binlerce dokümanı www.arsivbelge.com sitesinde kolayca bulabilirsiniz.

Sanat Eserleri ve Kültürel Mirasın Korunmasının Önemi

Sanat Eserlerinin Korunması

Tarihi sanat eserleri, uygarlık alanındaki gelişmeleri günümüze taşıyan en somut belgelerdir. Medeniyetin akışını günümüze getiren bu belgeler daha çok mimarlık, heykeıtraşlık, resim ve el sanatları alanındaki çalışmalardır. Çağdaş bir ülke olmanın koşullarından biri de bu tarihi korumak, saklamak ve insanların yararlanabileceği şekilde sergilemektir. Milli ve manevı değerlerini beraberinde taşıyan atalarımızın bıraktığı tarihi eserlere sahip çıkmamız, onları onur ve gurur verici şekilde evrene sunmamız bir vatandaşlık görevidir. Ayrıca bu tarihi yapıtların etkinliğinden esinlenerek yapacağımız eserler, milli kimliği içinde çağdaş görüş ve tekniği de yansıtacaktır. 

Sanat Eserlerini Neden Korumalıyız?

Sanat yapıtları geçmiş uygarlıkların toplumsal yapılanmalarını, siyasal örgütlenmelerini, dinsel inanışlarını, yaşayış biçimlerini yansıtan birer belgedir. Bu yapıtlar, hangi toplum için olursa olsun önemlibir kültür mirasıdır. Onun için tüm bu sanat yapıtlarının ayrım yapılmadan korunması gerekmektedir. Çünkü toplumlar hemen her konuda birbirlerinden etkilenmişlerdir. Bu özelliklerinin bir gereği olarak sanat yapıtlarını “Bizden önceki, bizden olmayan toplumlara ait vb.” diyerek kendimizden soyutlayamayız. 

Bizden olmadığını düşündüğümüz bu yapıtların ve onları yaratan kültürlerin, üzerinde yaşadığımız Anadolu topraklarında oluştuğunu ve bizim kültürümüzü etkilediğini unutmamalıyız. Ülkemizde Hitit, Frigya, Lidya, Likya ve Urartu uygarlıklarının etkileri çağdaş yerleşim merkezlerinde görülmekte, aynı şekilde Türk sanatının etkileri de Avrupa’da hissedilmektedir. 

Yüzyıllar boyunca ortaya konulmuş bu yapıtların korunması, insanların ve toplumun geleceğe uzanırken geçmişteki kökleriyle ilişkisinin sürdürülmesi anlamına da gelir. Ayrıca, günümüzde gittikçe gelişen turizm sektörünün turist çeken en büyük unsuru, o ülkede bulunan sanat yapıtlarıdır. Çünkü turistler, gezdikleri ülkelerin sanat yapıtlarına yakın ilgi duyarlar.

Sanat Eserlerini Nasıl Koruyabiliriz?

Sanat Eserlerinin Korunması Aşamaları:

1. Eserlerin bakımı ve onarılması. 
2. Tarihi değer taşıyan eserlerin yurt dışına kaçırılmasının engellenmesi. 

Geçmiş yıllarda yapılan mimarı, heykeıtraşlık, resim ve ei sanatları ile ilgili bozulan eserlerin onarımı, bu konuda yetişmiş uzmanlarca yapılır. Yıllar önce yapılmış bir tablonun zamanla doğa şartları içinde renk değişimine uğraması, deforme olması mümkündür. işte bu türlü eserlerin bakımı, onarımı sergilenmesi müze ve galericilik alanına girer. Müzeler, devletin sahip çıktığı genelde Kültür Bakanlığına bağlı kurumlardır. Bu kurumlar, Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğünce yönetilir. Resim galerileri, ressam ve heykeıtraşların eserlerini geçici bir süre için sergiledikleri ticarı amaçlı salonlardır. 

Tarihi değer taşıyan tablo, heykel ve benzeri eserleri özenle saklayan özel koleksiyoncular ve galericiler de vardır. Tarihi değer taşıyan eserlerin yurt dışına kaçırılmasını engelleme, devletin görevlerindendir. Taşınır ve taşınmaz tarihi eserlerin korunması ile ilgili 2863 nolu yasa, 22 Temmuz 1983 tarih ve 18113 nolu Resmı Gazete ile yayımlanmıştır. Bu yasaya göre ülkemizde bulunan tarihi eserleri yurt dışına kaçırmak suçtur. Herhangi bir sebeple kazı ve benzeri çalışma sonucu elde edilen tarihi nitelikteki eserler, en yakın resmı makama haber verilir ve devletce uygun bulunan ücret karşılığı teslim edilir. 

Vatandaş olarak bu konuda üzerimize düşen bazı görevler ve dikkat edeceğimiz hususlar vardır. Müze, sergi ve açık havada sunulan sanat eserlerini kurallarına uygun şekilde özenle izlemeliyiz. Bu yapıtlara merakla da olsa el sürmemeli, herhangi bir araçla tahrip edici davranışta bulunmamalıyız. Bu şekilde hareket edenler olursa da uyarmalıyız. Tarihi eserlerimizi yurt dışına kaçırma eğiliminde bulunan yerli ve yabancı kişilere rastlarsak en yakın emniyet teşkilatına haber vermeliyiz.


Ekleyen:Ümit SERT
Kaynak:(Alıntıdır)
Aradığınız Dokümanı Bulamadıysanız, Farklı Araştırmalar Yapmak İstiyorsanız Site İçi Arama Yapabilirsiniz!

Ödev ve Araştırmalarınız için www.arsivbelge.com Sitesinde Kaynak Arayın:

Ödev ve Araştırmalarınız için Arama Yapın:
     Benzer Dokümanları İnceleyin
Gotik Dönem Sanatı(5448)

Uygurlarda Sanat(5411)

Rokoko Sanatı(5396)

İlk İslami Türk Eserleri(5394)

Kalkınma ve Gelişme Stratejilerinde Kültür Politikalarının Yeri(5391)

          Tanıtım Yazıları
      
Türkçe İtalyanca ve Almanca Cümle Çevirisi İçin Birimçevir Sitesi

Esenyurt, Beylikdüzü ve Kartal Bölgelerinde Satılık Daire İlanları

Belge Çevirisi

Siz de Tanıtım Yazısı Yayınlamak İçin Tıklayın

Diğer Dökümanlarımızı görmek için: www.arsivbelge.com tıklayın.          

Siz de Yorum Yapmak İstiyorsanız Sayfanın Altındaki Formu Kullanarak Yorum Yazabilirsiniz!

Yorum Yaz          
Öncelikle Yandaki İşlemin Sonucunu Yazın: İşlemin Sonucunu Kutucuğa Yazınız!
Ad Soyad:
          
Yorumunuz site yönetimi tarafından onaylandıktan sonra yayınlanacaktır!