Araştırma ve ödevleriniz için her türlü kaynağı ve dokümanı En Geniş Araştırma ve Ödev Sitesi: www.arsivbelge.com ile bulabilir ve İsterseniz siz de kendi belge ve çalışmalarınızı gönderebilirsiniz!
Her türlü ödev ve dokümanı
www.arsivbelge.com ile kolayca bulabilirsiniz!

Araştırmalarınız için Arama Yapın:


Araştırmalarınız için Arama Yapın:

  
                    

Sudeck Atrofisi Hakkında
www.arsivbelge.com
Sudeck Atrofisi Hakkında dokümanıyla ilgili bilgi için yazıyı inceleyebilirsiniz. Binlerce kaynak ve araştırmanın yer aldığı www.arsivbelge.com sitemizden ücretsiz yararlanabilirsiniz.
Sudeck Atrofisi Hakkında başlıklı doküman hakkında bilgi yazının devamında...
Ödev ve Araştırmalarınız için binlerce dokümanı www.arsivbelge.com sitesinde kolayca bulabilirsiniz.

Sudeck Atrofisi Hakkında Bilgi

Sudeck Atrofisi; Algodistrofi, Kozalji ya da başka bir deyişle Refleks Sempatik Distrofi Sendromu (RSDS); ilgili vücut uzvunun hasarında görülen ağrılı, artan hareket kısıtlığına hatta sakatlığa yol açabilen bir tablodur.

Klinik açıdan farklı semptomlar gösteren kompleks özelliklerinden dolayı 1993’te Uluslararası Ağrı Çalışma Derneği (IASP) tarafından “Kompleks Regional (Bölgesel) Ağrı Sendromu (CRPS)” olarak adlandırılmıştır. Eğer sinir hasarı görülmüyorsa CRPS-1, büyük bir sinirin hasarı söz konusuysa CRPS-2 adını alır. Bu yazımızda Sudeck Atrofisi olarak bahsedeceğiz.

Sudeck Atrofisi; kişinin yaşadığı kalp hastalıkları, sinir zedelenmeleri, yanıklar, iltihaplanmalar burkulmalar ya da majör ve minör travmalardan sonra ortaya çıkar. Genel olarak kırıklardan sonra oluşabilen bir durumdur ve oldukça önemli bir komplikasyondur. El ve ayak bileklerinde görülme sıklığı yüksektir. Omuz eklemi, el-ayak bileği, dirsek kırıkları sonrası meydana gelen kan dolaşımı bozuklukları Sudeck Atrofisi’ne neden olabilir. Kolda olunca dirsek etkilenmez daha çok omuz ve el bölgeleri etkilenir. Buna bağlı olarak omuz-el sendromu da denir.

Kimlerde Görülür?

Sudeck Atrofisi görülen hastaların çoğu 40-60 yaşları arasındadır ve cinsiyet ayırıcı bir etken değildir. Her ırk, cinsiyet, coğrafi bölgede görülebilir.

Belirtileri Nelerdir?

Sudeck Atrofisi başlıca; hareketle artan ağrı, yanma ve sızlama hissi ile karakterizedir. Görülen belirtilere göre üç evrede incelenir;

1. Evre (Akut Evre): Travmadan sonra başlayan evredir. Ağrı vücut uzvunun uç kısımlarında yanıcı ve sızlayıcı karakterde görülür. Ağrıya duyarlılık artar (hiperaljezi), normal şartlarda ağrı oluşturmayacak bir etmen ağrı oluşturabilir (allodoni) ya da ağrı normalden daha şiddetli hissedilir. Ödem, ciltte gerginlik, deride incelme ve renk değişimleri görülür. Siyanotik görünüm vardır (morarmış). Terleme, ilgili uzuvdaki kıl ve tırnaklarda uzama artışı vardır.

2. Evre (Distrofik Evre): Ağrı, ağrıya duyarlılık devam eder ve süreklidir. Ödem sertleşir. Hareket kısıtlığı, kan akımında azalma görülür. Cilt soluk bir görünüm alır ve soğuktur.

3. Evre (Atrofik Evre): Ağrı daha da şiddetli bir hal alır ve bu dönemde ağrı ilgili uzvun uç tarafından daha orta taraflarına doğru yayılabilir. Cilt soğuk ve kurudur. İlgili uzuvda körelme, şiddetli hareket kısıtlığı görülür.

Bu üç evre arasında kesin sınırlar yoktur. Evrelerin görüldüğü süre zarfları hastadan hastaya farklılık gösterebilir. Bunların yanı sıra hastada anksiyete, depresyon, sosyal izolasyon ve fiziksel aktivitede azalma görülebilir.


Ekleyen:Ümit SERT
Kaynak:(Alıntıdır)
Aradığınız Dokümanı Bulamadıysanız, Farklı Araştırmalar Yapmak İstiyorsanız Site İçi Arama Yapabilirsiniz!

Ödev ve Araştırmalarınız için www.arsivbelge.com Sitesinde Kaynak Arayın:

Ödev ve Araştırmalarınız için Arama Yapın:
     
Çalışmalarınız ve ödevleriniz için her türlü kaynak ve dokümanı En Geniş Araştırma ve Ödev Sitesi: www.arsivbelge.com ile kolayca bulabilirsiniz!
          Tanıtım Yazıları
      
Türkçe İtalyanca ve Almanca Cümle Çevirisi İçin Birimçevir Sitesi

Esenyurt, Beylikdüzü ve Kartal Bölgelerinde Satılık Daire İlanları

Belge Çevirisi

Siz de Tanıtım Yazısı Yayınlamak İçin Tıklayın

Diğer Dökümanlarımızı görmek için: www.arsivbelge.com tıklayın.          

Siz de Yorum Yapmak İstiyorsanız Sayfanın Altındaki Formu Kullanarak Yorum Yazabilirsiniz!

Yorum Yaz          
Öncelikle Yandaki İşlemin Sonucunu Yazın: İşlemin Sonucunu Kutucuğa Yazınız!
Ad Soyad:
          
Yorumunuz site yönetimi tarafından onaylandıktan sonra yayınlanacaktır!