Araştırma ve ödevleriniz için her türlü kaynağı ve dokümanı En Geniş Araştırma ve Ödev Sitesi: www.arsivbelge.com ile bulabilir ve İsterseniz siz de kendi belge ve çalışmalarınızı gönderebilirsiniz!
Her türlü ödev ve dokümanı
www.arsivbelge.com ile kolayca bulabilirsiniz!

Araştırmalarınız için Arama Yapın:


Araştırmalarınız için Arama Yapın:

  
                    

Sektör Analizi
www.arsivbelge.com
Sektör Analizi dokümanıyla ilgili bilgi için yazıyı inceleyebilirsiniz. Binlerce kaynak ve araştırmanın yer aldığı www.arsivbelge.com sitemizden ücretsiz yararlanabilirsiniz.
Sektör Analizi başlıklı doküman hakkında bilgi yazının devamında...
Ödev ve Araştırmalarınız için binlerce dokümanı www.arsivbelge.com sitesinde kolayca bulabilirsiniz.

Sektör Analizi Hakkında Bilgi

Temel analiz incelemelerinde genel ekonominin ardından sektör analizi gerçekleştirilerek sektörün karlılığı ve gelecek beklentisinin ne yönde olacağı araştırılır. Hane halklarının talepleri, hükümet politikaları, ticaret uygulamaları sektörleri büyük oranda etkilemektedir. Sektörün büyümesi ve olumlu sonuçlar vermesinde ekonominin de büyük etkisi vardır. Sektörün karlılığı ve sektörün gelecekte olumlu yönde ilerlemesi, sektör de yer alan firmaların iyi sonuçlar elde edebileceğini gösterir. Bazı durumlarda ise tam tersi etki de çıkabilir. Ekonominin iyi olması bazı sektörlerin düşüş yaşamasına ve hatta bitmesine dahi yol açabilir.

Her sektörün kendi içerisinde çeşitli dinamikleri bulunurken, her bir sektör ekonomik büyümeden, kurlardaki ve faizlerdeki değişimlerden farklı miktarlarda etkilenmektedir. Bazı sektörler ülke içerisinde olgunluk dönemini yaşarken, bir takım başka sektörler büyüme aşamasında bulunup, bazı konularda daha iyi bir hikaye sunabilmektedir. Yine aynı şekilde yurtdışı odaklı çalışan sektörler ile daha çok yurt içindeki ekonomiye bağlı faaliyet gösteren sektörler farklı dinamikler barındırabilmektedir Her sektörde üretilen mamüllerin ya da sunulan hizmetlerin talep elastikliği farklı olabilmekte ve bu durumda da ekonomik büyümeye bazı sektörler daha duyarlı olurken, bazıları bu durumdan daha az etkilenebilecektir. Sektör analizinden sonra sektörde yer alan firmalar için firma analizi yapılması gerekir.

Sektör Analizi Nasıl Yapılır?

Sektör analizi ile varılmak istenen sonuç sektörleri inceleyerek hangi sektörün daha karlı bir sektör olacağı sonucuna varmaktır.

Sektör analizi yapılırken

  • Teknoloji
  • Ürün Yaşam Eğrisi
  • Arz ve Talep İlişkileri
  • Karlılık Oranları
  • Rekabet Koşulları
  • Sanayinin Yapısı
  • Rekabet Koşulları
  • Yasal Düzenlemeler
  • Hammadde Bulunabilirliği ve Temini

gibi başlıklar altında sektörü incelemek gerekir.

Teknoloji

Gelişen teknoloji ile yeni sektörler ortaya çıkmakta, ekonomi ve piyasa da büyük paya sahip olmaktadır. Ayrıca teknolojiye uymayan firmalar zamanla bulundukları konumu koruyamamakla beraber daha aşağılara doğru düşmektedir. Teknoloji sektör analizinde gözden kaçırılmaması gereken önemli başlıklardandır.

Son zamanlarda teknolojinin getirdiği internet sektörü ortaya çıkmış ve çok büyük konumlara sahip olmuştur.

Ürün Yaşam Eğrisi

Ürün yaşam eğrisi 5 aşamadan oluşur.

Geliştirme: Ürünün yenilenme ve ya icat süresi de denilebilir. Ürün çok az sayıda kontrol amaçlı olarak satılır. Sonuçlar göz önüne alınır.

Giriş: Ürünün piyasaya yavaş yavaş sunulma aşamasıdır. Önemli bir aşamadır. Çoğu firma bu aşamada kalmaktadır. Olumlu sonuçlar gözlenirse ürün satışları artmaya başlar.

Büyüme: Giriş dönemini başarıyla atlayan firma artık büyüme ve satışları arttırma yolunda ilerlemektedir. Maksimum satış ve üretim bu aralıkta gerçekleşir. Ayrıca ürünün taklitleri bu dönemde gerçekleşir ve piyasaya girmeye başlar.

Olgunluk: Minimal boyutta artışlar ve azalışlar yaşanır. Bu dönemin sonlarına doğru firma üretimini azaltmaya başlar. Ayrıca bu dönemin sonlarına doğru ürüne olan talepde azalmalar meydana gelir. Ürün artık sıradanlaşmaya başlamış ve piyasa da ürüne benzer bir çok taklitler dolanmaya başlamıştır.

Gerileme: Üretim ve satışlar gittikçe azalır. Piyasada bulunan taklit ürünler daha çok satılmaya başlayabilir Ürün artık hayatının sonlarına ulaşmaya başlamıştır.

Yukarıda ki göstergeden anlaşıldığı gibi ürünlerinde insanlar gibi kısıtlı ömürleri vardır. Tabi ki geliştirildikçe ve ya yenilik eklendikçe ürünün ömrü uzar. Yukarıdaki aşamalarda en önemli kısım giriş kısmıdır. Firma bu süreçte başarı yakalar ve piyasası ürünü sever talep de bulunursa büyüme noktasına ulaşır. Büyüme noktasına firmalar çok iyi kar sağlar ve yatırımlarını arttırarak olgunlaşma döneminde bunları hisse senetlerine yansıtır.. Dışarıdan bakıldığında kolay gibi gelse de oldukça zor ve sıkıntılı süreçtir. Belirsizlikler çok fazladır.

Arz ve Talep İlişkileri

Sektöre olan arz ve talepler zamanla değişir. İnsanların taleplerini iyi anlamak önemlidir. Ayrıca ekonominin talep de büyük etkisi vardır. Ekonominin taleplerde nasıl değişmeler yaratacağını da iyi tahmin edilmelidir. Arz ise taleple uyumlu koşulda ilerlemelidir. Talebi karşılayacak şekilde olmalı ve aşırı ne de az olmalıdır. Sektörün arz ve talep ilişkileri sektör analizi için önemlidir.

Karlılık Oranları

Sektörlerin firmalara sunduğu karlılık oranları vardır. Bazı sektörlerde karlılık çok yüksek iken bazı sektörlerde ise düşük olabilir. Bu yükseklik ve düşüklük zamanla yer değiştirebilir. Karlılığın yüksek olduğu sektörlerde ki firmalar yatırımlarını arttırarak büyüme yoluna giderler. Bu yüzden karlılığın yüksek olduğu sektörleri seçmek ve o sektörün geleceğini de iyi tahmin etmek iyi bir sektör analizi oluşturur.

Sanayinin Yapısı

Her sanayinin altyapısı ve ya zemini olarak tanımlayabileceğimiz bir yapısı vardır. Sanayi yapıları zamanla değişim gösterebilir. Sanayi yapısını koruyan ve ya geliştiren sektörler ömürlerini uzatmaya yönelik çalışmalar yapmış olur. Bu yapının sağlamlığına ve gelişmesini incelemek gerekir.

Rekabet Koşulları

Sektör içi ve dışı rekabet her zaman bulunmaktadır. Sektörlerde tıpkı firmalar gibi rekabet içerisindedir. Rekabetini kaybetmeyen ve uyum sağlayan sektörler tercih edilmelidir.

Yasal Düzenlemeler

Çeşitli yasal düzenlemeler sektörlerin önünde engel oluşturabilir. Bazı durumlarda ise sektörlerin daha ön plana çıkmasına olanak sağlayabilir. Yasal düzenlemelerin sektörlerdeki etkisini incelemek sektör analizi için oldukça önemlidir.

Hammadde Bulunabilirliği ve Temini

Sektörlerin hayatlarını devam ettirebilmesi için hammaddelere ihtiyaçları vardır. Hammadde bulunabilirliği ve temin edilebilirliği önemlidir. Temini ve ya bulunabilirliği azalan hammaddeler sektörlerin kar ve yatırımlarının düşmesine sebep olacaktır. Çoğu zaman sektörlerin sonunu da getirebilir.


Ekleyen:Ümit SERT
Kaynak:(Alıntıdır)
Aradığınız Dokümanı Bulamadıysanız, Farklı Araştırmalar Yapmak İstiyorsanız Site İçi Arama Yapabilirsiniz!

Ödev ve Araştırmalarınız için www.arsivbelge.com Sitesinde Kaynak Arayın:

Ödev ve Araştırmalarınız için Arama Yapın:
     Benzer Dokümanları İnceleyin
Sağkalım Analizi(5370)

Veri Analizi ( Data Analizi ) Hakkında(5369)

Gelir Dağılımı Analizi(5365)

Faktör Analizi(5364)

Risk Analiz Yöntemleri(5362)

          Tanıtım Yazıları
      
Türkçe İtalyanca ve Almanca Cümle Çevirisi İçin Birimçevir Sitesi

Esenyurt, Beylikdüzü ve Kartal Bölgelerinde Satılık Daire İlanları

Belge Çevirisi

Siz de Tanıtım Yazısı Yayınlamak İçin Tıklayın

Diğer Dökümanlarımızı görmek için: www.arsivbelge.com tıklayın.          

Siz de Yorum Yapmak İstiyorsanız Sayfanın Altındaki Formu Kullanarak Yorum Yazabilirsiniz!

Yorum Yaz          
Öncelikle Yandaki İşlemin Sonucunu Yazın: İşlemin Sonucunu Kutucuğa Yazınız!
Ad Soyad:
          
Yorumunuz site yönetimi tarafından onaylandıktan sonra yayınlanacaktır!