Araştırma ve ödevleriniz için her türlü kaynağı ve dokümanı En Geniş Araştırma ve Ödev Sitesi: www.arsivbelge.com ile bulabilir ve İsterseniz siz de kendi belge ve çalışmalarınızı gönderebilirsiniz!
Her türlü ödev ve dokümanı
www.arsivbelge.com ile kolayca bulabilirsiniz!

Araştırmalarınız için Arama Yapın:


Araştırmalarınız için Arama Yapın:

  
                    

Yeni Türk Harflerinin Kabulü ve Nedenleri
www.arsivbelge.com
Harf İnkılabı - Nedenleri ve SonuçlarıYeni Türk Harflerinin Kabulü ve Nedenleri dokümanıyla ilgili bilgi için yazıyı inceleyebilirsiniz. Binlerce kaynak ve araştırmanın yer aldığı www.arsivbelge.com sitemizden ücretsiz yararlanabilirsiniz.
Yazı Girişi: Türkçenin kolayca okunup yazılabilmesi için Arap alfabesi yerine batılı devletlerinde kullandığı Latin alfabesinin kullanılması kararlaştırıldı. Böylece yazı alanında da batılı devletlerle aynı temelde buluşmuş oldu. Latin alfabesinde olmayan ç, ğ, ş gibi harfler eklenerek yeni Türk alfabesi oluşturulmuş oldu. Yeni Türk alfabesi ilkokullarda hemen öğretilmeye başlanmıştır. Atatürk 24 Kasım 1928’de bir grup öğrenciye yeni Türk alfabesini anlatmıştır. İlkokul çağını aşmış kişiler ise açılan halk mekteplerinde yeni Türk alfabesini öğrenmişlerdir. Türkler, tarih boyunca değişik alfabeler kullanmışlardır. Türklerin kullandığı ilk alfabe, Göktürk Alfabesidir. Yazının Tamamı aşağıdadır!

Yeni Türk Harflerinin Kabulü ( 3 Kasım 1928 )

Türkçenin kolayca okunup yazılabilmesi için Arap alfabesi yerine batılı devletlerinde kullandığı Latin alfabesinin kullanılması kararlaştırıldı. Böylece yazı alanında da batılı devletlerle aynı temelde buluşmuş oldu. Latin alfabesinde olmayan ç, ğ, ş gibi harfler eklenerek yeni Türk alfabesi oluşturulmuş oldu.

Yeni Türk alfabesi ilkokullarda hemen öğretilmeye başlanmıştır. Atatürk 24 Kasım 1928’de bir grup öğrenciye yeni Türk alfabesini anlatmıştır. İlkokul çağını aşmış kişiler ise açılan halk mekteplerinde yeni Türk alfabesini öğrenmişlerdir.

 Neden Harf inkılabı Yapıldı?

Türkler, tarih boyunca değişik alfabeler kullanmışlardır. Türklerin kullandığı ilk alfabe, Göktürk Alfabesi’dir. Bu alfabe aynı zamanda ilk millî alfabemizdir. Bundan sonra Uygur Türkleri kendilerine mahsus bir alfabe kullandılar. İslâmiyet’in kabulünden sonra Arap Alfabesi kullanılmaya başlandı. Arap harfleri, Türk Dili için uygun değildi.

İlerlemenin önündeki en büyük engel cehaletti. Milleti bu durumdan kurtarmaya kararlı olan Mustafa Kemal, kurtuluşun yolunu da şu sözü ile gösterdi: “Büyük Türk milleti, cehaletten az emekle kısa yoldan ancak; kendi güzel ve asil diline kolay uyan böyle bir vasıta ile sıyrılabilir. Bu okuma yazma anahtarı ancak Lâtin esasından alınan Türk alfabesidir.”

Okur-yazarlığı yaymak ve cehaleti kısa zamanda gidermek için, Atatürk’ün emriyle bir komisyon kurulup yeni Türk alfabesi hazırlandı. Harf İnkılabı’nın ilk müjdesini Mustafa Kemal 8 Ağustos 1928′de, İstanbul’daki Sarayburnu Parkı’nda halka şöyle duyurdu: “Arkadaşlar, bizim güzel ahenkli zengin dilimiz yeni Türk harfleri ile kendini gösterecektir. … Yeni Türk harflerini çabuk öğrenmelidir. Vatandaşa, kadına, erkeğe, hamala, sandalcıya öğretiniz. Bunu vatanperverlik ve milliyetperverlik vazifesi biliniz. Bu vazifeyi yaparken düşününüz ki bir milletin, bir toplumun yüzde onu okuma yazma bilir, yüzde sekseni bilmezse, bundan insan olanlar utanmalıdır.”

Bundan sonra yeni Türk harflerinin yaygınlaştırılması için bir seferberlik başlatıldı. Başöğretmen Atatürk, yurt seyahatine çıkıp, kara tahta başında yeni Türk harflerini vatandaşlara öğretti. Ankara’da toplanan öğretmenler birliği kongresinde, öğretmenler, Atatürk’ün açtığı bu yeni yolda sabırla çalışacaklarına ant içtiler. Üç ay gibi kısa bir zamanda inkılâp gerçekleşti,

1 Kasım 1928′de, yeni Türk harflerinin kabulüne ilişkin kanun, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edildi. Kanunun kabul edilmesinden sonra geniş halk kitlelerine okuma yazma öğretmek üzere “Millet Mektepleri” açıldı.

Atatürk, Millet Mektepleri Başöğretmeni ilân edildi (24 Kasım 1928). Böylece, eğitim ve kültür hayatımızda yeni bir dönem başlamış oldu.

 Yeni Türk harflerinin kabul edilmesinin Nedenleri:

  • Arap harflerinin kullanımı sırasında, yazı kimi zaman yetersiz kalıyordu.
  • Arap harfleri çoğu Türkçe ifadelerle uyuşmuyordu.
  • Arap harfleri ile okuma-yazma öğrenmek zordu ve uzun zaman alıyordu.
  • 1 Kasım 1928′de “Türk Harfleri Hakkında Kanun” kabul edildi.
  • 1929 yılında yurdun her tarafında “Millet Mektepleri” açılmaya başlandı.
  • Latin Alfabesi’nin kabulü ile ulusal eğitim yolunda bir adım daha atıldı.
  • Arap kültürünün Türk kültürü üzerindeki etkisi iyice azaldı.
  • Batı kültürüne ait eserlerin okunması ve çevirileri kolaylaştı.
  • Batı kültürüne yakınlaşma sağlanmış oldu.

Latin harflerinin kabul edilmesiyle:

  • Batılılaşma alanında önemli bir adım atıldı.
  • Okuma-yazma daha da kolaylaştı.
  • Avrupa ile bilgi ve kültür aktarımı kolaylaştı.
  • Basılan kitap sayısı arttı.

 


Ekleyen:Ümit SERT
Kaynak:(Alıntıdır)
Aradığınız Dokümanı Bulamadıysanız, Farklı Araştırmalar Yapmak İstiyorsanız Site İçi Arama Yapabilirsiniz!

Ödev ve Araştırmalarınız için www.arsivbelge.com Sitesinde Kaynak Arayın:

Ödev ve Araştırmalarınız için Arama Yapın:
     Benzer Dokümanları İnceleyin
Türk Dış Politikası - Makale(5441)

Orta Asya ( İslamiyet Öncesi ) Türk Tarihi ilkler - enler(5392)

Türk - Arap Siyasi İlişkileri(5391)

Orta Asya Türk Tarihi(5389)

İlk İslami Türk Eserleri(5387)

          Tanıtım Yazıları
      
Türkçe İtalyanca ve Almanca Cümle Çevirisi İçin Birimçevir Sitesi

Esenyurt, Beylikdüzü ve Kartal Bölgelerinde Satılık Daire İlanları

Belge Çevirisi

Siz de Tanıtım Yazısı Yayınlamak İçin Tıklayın

Diğer Dökümanlarımızı görmek için: www.arsivbelge.com tıklayın.          

Siz de Yorum Yapmak İstiyorsanız Sayfanın Altındaki Formu Kullanarak Yorum Yazabilirsiniz!

Toplam Yorum Sayısı: 1

Önceki Yorumları Göster!

Son 5 Yorum Aşağıda Listelendi!

fdg - 19.04.2016, 18:56
 

iyi


Yorum Yaz          
Öncelikle Yandaki İşlemin Sonucunu Yazın: İşlemin Sonucunu Kutucuğa Yazınız!
Ad Soyad:
          
Yorumunuz site yönetimi tarafından onaylandıktan sonra yayınlanacaktır!