Araştırma ve ödevleriniz için her türlü kaynağı ve dokümanı En Geniş Araştırma ve Ödev Sitesi: www.arsivbelge.com ile bulabilir ve İsterseniz siz de kendi belge ve çalışmalarınızı gönderebilirsiniz!
Her türlü ödev ve dokümanı
www.arsivbelge.com ile kolayca bulabilirsiniz!

Araştırmalarınız için Arama Yapın:


Araştırmalarınız için Arama Yapın:

  
                    

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon
www.arsivbelge.com
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon dokümanıyla ilgili bilgi için yazıyı inceleyebilirsiniz. Binlerce kaynak ve araştırmanın yer aldığı www.arsivbelge.com sitemizden ücretsiz yararlanabilirsiniz.
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon başlıklı doküman hakkında bilgi yazının devamında...
Ödev ve Araştırmalarınız için binlerce dokümanı www.arsivbelge.com sitesinde kolayca bulabilirsiniz.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon;  temel olarak hareket sistemi hastalıklarının tanı, konservatif tedavi ve rehabilitasyonuyla uğraşan, ayrıca tüm diğer sistemlere ait doğumsal yada edinilmiş hastalıklara (disease – impairment)  bağlı fizyolojik yada anatomik yetersizliği (disability) olan kişilerin, mevcut kapasitelerini en üst düzeye çıkarmak, bağımlılıklarını (handicap) azaltmak ve yaşam kalitelerini yükseltmek amacıyla yataklı ve yataksız kurumlarda rehabilitasyon uygulayan tıp dalıdır.

Bu kapsamda; her yaş hasta üzerinde medikal ve fizik tedavi yöntemlerini kullanarak ağrı, fonksiyon kaybı, yaşam kalitesinde bozulma ve bağımlılığa yol açan tüm romatizmal, nörolojik, ortopedik/travmatolojik, kardiyopulmoner ve algolojik hastalıkların tedavisi (treatment), bakımı (menagement) ve rehabilitasyonu ile uğraşır.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon “İç Hastalıkları, Ortopedi, Nöroloji ve Anesteziyoloji” bilim dallarının harmanlanması ile oluşmuştur. Ancak farklı olarak tedavide hedefi fonksiyonel kapasiteyi ve yaşam kalitesini artırmayı amaçlar. Tedavi yöntemleri ise tıbbi ve cerrahi uygulamalara ilave olarak, ekip çalışmasına dayalı fizik ajanlarla tedavi ve rehabilitasyon uygulamalarıdır.

 

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı;

1.Başta romatizmal hastalıklar olmak üzere, hareket sistemi hastalıklarının tanı ve ayırıcı tanısını yapar; hastanın gereksinimine göre farmakolojik ajanlar, fiziksel tıp modaliteleri ve  rehabilitasyon gibi konservatif tedavi yöntemlerini uygular.

2.Çeşitli sistemlere ait doğumsal yada edinilmiş hastalıklara bağlı fizyolojik yada anatomik yetersizliği olan kişilerde, mevcut kapasitelerini en üst düzeye çıkarmak ve bağımlılık düzeylerini azaltarak yaşam kalitelerini yükseltmek amacıyla romatizmal, nörolojik, ortopedik/ travmatolojik, pediyatrik, kardiyopulmoner ve algolojik hastalıkların primer ya da tamamlayıcı tedavilerini içeren rehabilitasyon programlarının yatarak ya da ayaktan planlanması ve yürütülmesini sağlar.

3.Hemşire, fizyoterapist, iş ve uğraşı terapisti, sosyal hizmet uzmanı ve psikolog gibi hekim dışı sağlık elemanları ve teknikerlerden oluşan rehabilitasyon ekibinin lideridir. Hastanın gereksinimine göre diğer dal hekimleri ile işbirliği yapar.

4.Kas iskelet sistemini tutan her türlü enflamatuvar, dejeneratif, travmatik, metabolik, romatizmal hastalıkların veya ağrılı durumların ayırıcı tanısını yaparak tanısını koyarken gerektiğinde elektrofizyolojik testler, yumuşak doku ultrasonografisi  gibi yöntemleri kullanır.

5.Sorumlu olduğu tüm hastalıklarda gerektiğinde ortez ve protez uygulamalarının planlanmasından, yapılması ve/ veya yaptırılmasından sorumludur.

6.Hareket sistemi hastalıklarının önlenmesi ve özürlü bireylerin yaşam kalitesinin yükseltilmesi amacıyla toplumun bilgilendirilmesi ve eğitiminden, bu kapsamda koruyucu rehabilitasyonu da içeren toplum temelli rehabilitasyon hizmetlerinden sorumludur.

7.Kaplıca tedavisi ve diğer hidroterapi yöntemlerinin planlanması ve yürütülmesinden sorumludur.

 

Fizyoterapist

(26 Nisan 2011 Tarihinde 1219 Sayılı Tababet ve Şuabatı San’atlarının Tarzı İcrasına Dair Kanuna eklenen 9. Maddeye göre) hastalık durumları dışında, kişilerin fiziksel aktivitelerini düzenlemek ve hareket kabiliyetlerini arttırmak için mesleğiyle ilgili ölçüm ve testleri yaparak kanıta dayalı koruyucu ve geliştirici protokolleri belirler, planlar ve uygular. Hastalık durumlarında ise fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzmanı tabibin veya uzmanlık eğitimleri sırasında fiziksel tıp ve rehabilitasyon rotasyonu yapmış veya uzmanlık sonrasında ilgili dalın rotasyon süresi kadar fiziksel tıp ve rehabilitasyon eğitimi almış uzman tabiplerin kendi uzmanlık alanları ile ilgili teşhisine ve tedavi için yönlendirmesine bağlı olarak hastaların hareket ve fiziksel fonksiyon bozukluklarının ortadan kaldırılması veya iyileştirilmesi amacıyla gerekli uygulamaları yapar. Hastaların tedavisi yönünden rehabilitasyon ekibinin diğer üyeleri ile işbirliği içinde çalışır ve tedavinin gidişi hakkında ilgili uzman tabibe bilgi verir. 

Ortez – Protez Teknikeri

Tıbbi protez ve Ortez teknisyeni/teknikeri; sağlık meslek liselerinin ve meslek yüksek okullarının tıbbi protez ve ortez programlarından mezun; kaybedilen organların işlevlerini kısmen de olsa yerine getirecek yapay organlar ile desteklenmesi, korunması ve düzeltilmesi gereken vücut kısımlarına uygulanacak yardımcı cihazları ve aletleri tasarlayan, kullanıma hazır hale getiren, onarımını yapan ve uzman tabip denetiminde hastaya uygulayan sağlık teknisyeni / teknikeridir.


Ekleyen:Ümit SERT
Kaynak:(Alıntıdır)
Aradığınız Dokümanı Bulamadıysanız, Farklı Araştırmalar Yapmak İstiyorsanız Site İçi Arama Yapabilirsiniz!

Ödev ve Araştırmalarınız için www.arsivbelge.com Sitesinde Kaynak Arayın:

Ödev ve Araştırmalarınız için Arama Yapın:
     Benzer Dokümanları İnceleyin
9. Sınıf Isı ve Sıcaklık Fizik Soruları(5488)

Kuantum Mekaniği - Kuantum Mekaniğinin Matematiği ve Kaos(5393)

Bakım ve Rehabilitasyon Raporu Formu(5374)

Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Hakkında(5374)

Atwood Düzeneği ve Eylemsizlik Prensibi(5368)

          Tanıtım Yazıları
      
Türkçe İtalyanca ve Almanca Cümle Çevirisi İçin Birimçevir Sitesi

Esenyurt, Beylikdüzü ve Kartal Bölgelerinde Satılık Daire İlanları

Belge Çevirisi

Siz de Tanıtım Yazısı Yayınlamak İçin Tıklayın

Diğer Dökümanlarımızı görmek için: www.arsivbelge.com tıklayın.          

Siz de Yorum Yapmak İstiyorsanız Sayfanın Altındaki Formu Kullanarak Yorum Yazabilirsiniz!

Yorum Yaz          
Öncelikle Yandaki İşlemin Sonucunu Yazın: İşlemin Sonucunu Kutucuğa Yazınız!
Ad Soyad:
          
Yorumunuz site yönetimi tarafından onaylandıktan sonra yayınlanacaktır!