ÇÝNKO
Bir çok besinde fazlasýyla bulunan çinko minerali baðýþýklýk sisteminde anahtar rolü oynar, zinde yapar, verimli yapar. Akyuvarlarýn, antikorlarýn oluþmasýnda payý vardýr. Baðýþýklýk sisteminin bu askerleri bizi hastalýða neden olan virüslerden koruduðu gibi zehirli maddeleri de zehirsiz hale getirmede yardýmcý olur.
Baðýþýklýk sisteminin düzenli çalýþabilmesi için vücutta bol miktarda çinko bulunmasý gerekiyor. Yaralarýn iyileþmesi, görme duyusunun güçlenmesi diyabet hastalýðý, böbrek hastalarý, çinko eksikliði tehlikesiyle karþý karþýyadýrlar. Çinko eksikliði sizi enfeksiyon hastalýklarýna karþý savunmasýz býrakýr. Ayrýca tat ve koku duyularýný da zayýflatýr. Kýrmýzý et, karaciðer yumurta, deniz ürünleri, fasulye, bezelye ve fýndýk bol miktarda çinko içerir.
ÇÝNKO NELER YAPAR? Hastalýðýn kol gezdiði kýþ aylarýnda soðuk algýnlýðý ve gribe karþý çok etkilidir. Çünkü bakterilere ve virüslere karþý savaþ açar ve sonuçta bu hastalýklara karþý çok zayýf olan kiþilerde bu tehlikeyi azaltýr. Akneye karþý da çok etkili bir mineraldir, A vitamininin kimyasal bileþimini harekete geçirir ve mikrop öldürücü etkisi akne sivilcelerinin kaybolmasýný saðlar. Fakat çinkonun yararlarý bununla bitmiyor. Hücre yenilenmesinde payý olduðu için cildi de güzelleþtirir. El týrnaklarýný sertleþtirir ve saçý kuvvetlendirir, nörodermitisi ve uçuklarý hafifletir. Adet görme aðrýlarýný hafifletmesini, kýsýrlýða karþý etkili olmasýný da diðer özellikleri arasýnda sayabiliriz. Ve amalgam gibi aðýr metalleri de vücuttan atar.
ÇÝNKOYA NE KADAR ÝHTÝYACIMIZ VAR? Çinkoya olan ihtiyacýmýz bir çok faktöre baðlýdýr. Çocuklarýn ve gençlerin yetiþkinlere oranla daha az ihtiyacý vardýr. Hastalarýn saðlýklý kiþilerden daha fazla ihtiyacý vardýr. Stresli tiplerin de sakin kiþilere oranla ihtiyaçlarý daha fazladýr. Alman Beslenme Cemiyeti yetiþkinler için günde 15 mg öneriyor. Çinko kürü yapmak isteyen üç ay boyunca günde 20-30 mg almalýdýr. Prensip olarak ise kadýnlarýn çinkoya olan ihtiyacý erkeklerden daha fazla deðildir. Gebe ve emziren annelerin ihtiyacý biraz daha fazla olabilir. Çocuklarda çinko azlýðý geliþme ve büyüme bozukluðuna yol açabilir.
DENGELÝ BESLENME YETERLÝ MÝ? Her zaman yeterli deðildir. Çinkonun barsak yoluyla alýnmasý herkes için farklýdýr. Besinlerin bileþimi de bunda önemli bir rol oynar. Vücut çinkoyu bol proteinli hayvansal ürünlerden aldýðýnda bol lifli bitkisel yiyeceklerden aldýðýndan daha iyi deðerlendirir. Bu nedenle vejeteryenler genellikle vücutlarýndaki çinko azlýðýndan þikayetçidirler. Sporcular ve þeker hastalarý için de ayný þey geçerlidir.
ÇÝNKO AZLIÐI NASIL ANLAÞILIR? Özellikle enfeksiyonlara karþý zayýf olma çinko azlýðýnýn en önemli belirtisidir. Bunun dýþýnda çocuklarda öðrenme yeteneðinin sýnýrlý olmasý, büyümedeki aksaklýklar, saç dökülmesi, kýsýrlýk, soðuk eller ve ayaklar, koklama ve tat alma duygusunun sýnýrlý olmasý, týrnaklarda beyaz lekeler de çinko azlýðýnýn diðer belirtileridir.
ÇÝNKO EN FAZLA NELERDE VAR? (100 gramda)
Ýstiridye 7 mg ..Peynir 2-4 mg .. Sýðýr eti 5 mg .. Sütsüz çikolata 2 mg .. Kuru fasulye 3 mg ..Yumurta 1.5 mg .. Mýsýr 2.5 mg ..Brüksel lahanasý 1 mg.. Karides 2.3 mg .. Brokoli 1 mg..
POTASYUM
Yazýn bronzlaþmak için güneþlenirken terle birlikte potasyum kaybettiðinizi biliyor musunuz? Potasyum eksikliði yorgunluk, kabýzlýk, bacak kramplarý ve kalp ritmi bozukluklarý gibi rahatsýzlýklara neden olur. Zengin potasyum içeren muz, patates, kayýsý, kara ekmek gibi gýdalar ayný zamanda kalori yönünden de zengin olduklarý için kilo sorunu yaratabilirler. Kalori almadan kaybettiðiniz potasyumu yerine koymak için þimdi potasyum efervesan tablet var. Limon aromalý potasyum tabletle potasyum eksikliðini giderebilirsiniz.
MAGNEZYUM
Magnezyum hayati önem taþýyan 11 mineralden birisi, belki de en önemlisidir. Vücudun kendisi bu minerali üretmediði için magnezyumun besinler yoluyla alýnmasý gerekir. Magnezyum özellikle strese ve migrene karþý iyidir ve kalbi korur. Astým ve alerjik nezleyi hafifletir. Ayrýca cildi düzgünleþtirir, saçý güzelleþtirir, týrnaklarý kuvvetlendirir. 300 enzimi çalýþtýrýr ve bununla metabolizmayý etkilemiþ olur.
DOÐAL SAÐLIK KAYNAÐI: Magnezyum toprakta ve deniz suyunda saklýdýr. Vücudumuzda da sürekli doldurulmasý gereken bir magnezyum rezervi vardýr. Yani bu mineralin sayýsýz fonksiyonlarýný yerine getirebilmesi için vücuda devamlý olarak verilmelidir ve sorun da buradadýr. Yanlýþ beslenme, toprakta bu mineralin giderek azalmasý magnezyumun vücut tarafýndan yeteri kadar alýnmamasýna neden olur. Ayrýca fazla terleyen, müshil veya idrar söktürücü ilaç alan kiþilerde vücuttan daha fazla magnezyum gider. Stres, gebelik ve emzirme gibi durumlarda ise vücudun magnezyuma olan ihtiyacý daha da artar. Ve vücut bu minerali yeteri kadar almadýðý takdirde kemiklerde depo edilmiþ olan magnezyuma el atar. Rezervi bittiði zaman da alarm verir. Mide barsak bölgesindeki, idrar yollarýnda, baldýrlardaki kramplar, kalp ritmindeki bozukluklar, boyunda ve omuzlarda kasýlmalar veya sinirlilik, ellerde uyuþukluk ve karýncalanma, migren, dikkat azlýðý, gürültüye karþý hassasiyet magnezyum eksikliðinin iþaretleridir.
NE KADAR MAGNEZYUM? Magnezyum ihtiyacý yaþa, yaþam tarzýna göre deðiþir. Bunda esas kural þudur: Bir kadýnýn günde en az 300 mg magnezyuma ihtiyacý vardýr. Gebelik ve emzirme devresinde ise bu miktar günde 700 miligramdýr. Aksi halde düþük ve erken doðum söz konusudur. Fakat günümüzde besinlerdeki magnezyum miktarý 50 yýl öncesine göre çok daha azdýr. Ve bazý yaþam tarzlarýnda çok daha fazla magnezyuma ihtiyaç vardýr (diyet, spor, stres, alkol ve sigara gibi). Magnezyumun fazlasýnýn zararý yoktur, çünkü fazlasý vücuttan çýkar. Olabilecek yan etkiler, hafif ishal, hafif mide rahatsýzlýklarý. Böbreklerinden sorunu olanlar doktora sormadan magnezyumlu preparatlar almamalýdýr.
MAGNEZYUM KAYNAKLARI (100 gramda) Kakao (toz) 590 mg Ispanak 56 mg Yaðlý peynir 53 mg Dil balýðý 49 mg Muz 36 mg |