Altyapý - Kentsel Dönüþüm ve Riskli Binalarýn Tespiti
Altyapý: bir yapý, kent ve ülke için gerekli olan yol, su, elektrik, gaz, kanalizasyon, peyzaj, çevre ve ulaþým gibi donanýmlarýn tümü. Herhangi bir iliþkisel sisteminfiziksel bileþenleri de altyapý olarak tanýmlanmaktadýr.
Altyapý, mallarýn üretim sürecinden pazara ulaþmasýný saðlamakta; okul ve hastane gibi toplumsal hizmetlerle bir ülkedeki temel yaþam gereksinimlerinin karþýlanmasýna yardýmcý olmaktadýr.
Kentsel Dönüþüm : Kentsel geliþmenin toplumsal ekonomik ve mekansal olarak yeniden ele alýndýðý ve kentteki sorunlu alanlarýn saðlýklý ve yaþanabilir hale getirilmesi için yýkýp yeniden yapma, canlandýrma, saðlýklaþtýrma veya yeniden yapýlandýrma için proje üretilmesi ve uygulama yapýlmasýdýr. Özetle kentsel dönüþüm bir kentin dokusun bozan sorunlarýn giderilmesi anlamýna geliyor. Gecekondu dönüþüm/kentsel yenileme projelerinde “kent içinde kaçak yapýlaþma alanlarý ile ekonomik ömrünü doldurmuþ bulunan çöküntü alanlarýnýn gerekli tüm kentsel ve sosyal donatý hizmetleri getirilerek olasý tüm doðal afet riskleri de bertaraf edilecek þekilde yeniden fenni ve sýhhi standartlara haiz bir þekilde yapýlandýrýlmasý” amaçlanmaktadýr.
Riskli binalar nasýl tespit edilecek?
Riskli binalarýn tespiti, maliklerin tapu ve kimlik fotokopisi ile yapacaklarý müracaat üzerine, Bakanlýðýmýzca lisans verilen ve listesi Çevre ve Þehircilik Bakanlýðýnýn resmi internet sitesi ile www.kentseldonusum.gov.tr adresinde güncel olarak yayýmlanan kurum veya kuruluþlarca yapýlacaktýr.
Risk tespiti yaptýrmak zorunlu mu?
Kanunda risk tespiti yaptýrýlmasý zorunluluðu bulunmamaktadýr. Ancak, Ülkemizde pek çok binanýn; mühendislik hizmeti almadan yapýldýðý, malzeme ve iþçilik açýsýndan teknik gerekliliklere uygun olmadýðý, özellikle beton kalitesinin çok düþük olduðu ve deprem açýsýndan risk taþýdýðý belirlenmiþtir. Bu yüzden, konutunda güven ve huzur içerisinde yaþamak isteyen, oturduðu binanýn riskli olabileceðinden þüphelenen her vatandaþýn risk tespiti yaptýrmasý uygun olacaktýr.
Eski ve yýpranmýþ durumda olan binalar için de risk tespit yapýlacak mý?
Kanun hükümlerinden faydalanýlabilmesi için malikler tarafýndan Bakanlýðýmýzca lisans verilen kurum veya kuruluþlara risk tespitinin yaptýrýlmasý þarttýr.
Binanýn risk tespitini yaptýrabilmek için maliklerin 2/3 çoðunluðu gerekli midir?
Binanýn risk tespitini yaptýrmak için maliklerin 2/3 çoðunluðu ile karar alýnmasýna gerek yoktur. Risk tespiti için maliklerden birinin müracaatý yeterlidir.
Risk tespiti yaptýrmak isteyen bir malike diðer maliklerin engel olmasý halinde ne yapýlacak?
Riskli binalarýn tespitini, tahliyesini ve yýktýrýlmasýný engelleyenler hakkýnda Türk Ceza Kanunu'nun ilgili hükümleri uyarýnca Cumhuriyet Baþsavcýlýðýna suç duyurusunda bulunulacaktýr.
Risk tespitinin maliyeti ne kadardýr?
Bakanlýðýmýz birimlerince yapýlacak risk tespitinde kullanýlacak fiyatlar aþaðýda gösterilmiþtir.
Bina Büyüklüðü |
Sabit Fiyat |
m² Birim Biyatý |
Bina Büyüklüðü Sabit Fiyatm2 birim fiyatý
500 m2’ye kadar-2.25 TL
500 ile 1.000 m2 arasý1.125,00 TL1,75 TL
1.000 m2’den büyük2.000,00 TL1,00 TL
Örnek 1: 400 m2 bir bina için:400x2.25=900,00 TL
Örnek 2: 750 m2 bir bina için:1.125,00 + (750-500) x 1.75= 1.562,50 TL
Örnek 3:1.500 m2 bir bina için:2.000,00+ (1500-1000) x 1,00=2.500,00 TL
Riskli bina tespitine itiraz edebilir mi?
Riskli olarak tespit edilen binalar tapu müdürlüðüne bildirilecek ve tapu kütüðüne iþlenecektir. Malikler, tapu müdürlüðünce yapýlacak tebligattan itibaren (15) gün içinde, Ýstanbul, Ýzmir, Bursa’da Altyapý ve Kentsel Dönüþüm Müdürlüklerine, diðer illerde ise, Çevre ve Þehircilik Ýl Müdürlükleri’ne verecekleri bir dilekçe ile riskli yapý tespitine itiraz edebilirler.
Riskli bina tespitine yapýlan itirazlarý kim inceleyecek?
Riskli bina tespitine yapýlan itirazlarý, (4)’ü Üniversitelerce ve (3)’ü Bakanlýkça belirlenen ve (7) üyeden oluþan Teknik Heyet inceleyecektir. Teknik Heyetin, riskli bina raporunu uygun bulmasý halinde rapor kesinleþecek ve yýkým süreci baþlayacaktýr. Ýtiraz sonucunda binanýn riskli olmadýðýna karar verilmesi halinde tapuya konulan þerh kaldýrýlacaktýr.
Riskli yapýlarda elektrik, su ve doðal gazýn kesilmesi vatandaþý maðdur etmeyecek mi?
Kanuna göre, riskli alanlardaki yapýlar ile riskli yapýlara verilen elektrik, su ve doðal gaz hizmetleri durdurulabilecektir. Burada amaç, vatandaþý maðdur etmek deðil, tam aksine can güvenliði bakýmýndan, vatandaþýn riskli olan bir binada oturmasýna engel olmaktýr. Yani, vatandaþýn hayat hakkýnýn gözetilmesi söz konusudur. |