Atom Bombasının Canlılara ve Çevreye Olan Zararı
Atom bombası, kontrolsüz çekirdek tepkimesi yoluyla patlamanın gerçekleştiği bomba modelidir. Çekirdek tepkimesi zincirleme ve çok hızlı gerçekleştiğinden ortaya devasa bir enerji çıkar ve bu da patlamaya sebep olur ve beraberinde şok dalgası yaratır.
Atom bombasının patlamasıyla birlikte oluşan çok yüksek ısı nedeniyle yakın çevredeki, insan, hayvan, bitki örtüsü yani canlı hayat yok olur. Yıllarca çevrede, yerde, toprakta yayılan radyoaktivitenin etkisi ise devam eder. O topraklarda yetişen yiyecek maddeleri bile sonraki nesilleri etkiler.
Atom bombasının atıldığı bölgeye yakın yerlerdeki kasabalarda daha sonraki yıllarda engelli doğum oranları aşırı bir şekilde artar, dahası atom bombası geliştirmek için deneylerde yer alan askerlerin de ilerde kanser oldukları konusunda bilimsel araştırmalar mevcuttur.

Atom Bombası Hakkında Bilgi
Atom Bombası; Atom enerjisinin nükleer silahlara uygulanmasıyla ortaya çıkan bombadır. Uranyum, plutonyum gibi ağır elementlerin bazı izotopları yavaş nötronlarla bombardıman edilerek zincirleme çekirdek bölünmesi oluşturulur. Her bir çekirdeğin bölünmesi sırasında açığa çıkan enerji, zincirleme çekirdek bölünmelerine bağlı olarak çok kısa bir sürede hızla artıp korkunç bir güç birikimine yol açar. Bu büyük gücün birden bire serbest kalmasıyla da bomba patlar. Bombanın patlaması için yakıt maddesinin kritik büyüklük ya da kritik kütlede olması gerekir. Bombayı oluşturmak için, kritik kütleden daha küçük iki yakıt parçası bir kovan içine belirli aralıklarla ve yarım küre biçiminde yerleştirilir. Bu iki parça bir araya getirilerek kritik büyülükten daha büyük bir kütle oluşturulduğu zaman, zincirleme çekirdek bölünmeleri (fisyon) bombanın patlamasını sağlar.
İlk atom bombaları 2. Dünya Savaşı sırasında A.B.D’de 2 farklı tür olarak üretildi. (Plütonyum ve Uranyum) Uranyumlu atom bombası 6 Ağustos 1945’te Hiroşima’ya, Plütonyumlu atom bombası da 9 Ağustos 1945’te Nagazaki’ye atıldı. Atom bombasının yakıcı etkileri patlama etkisiyle sınırlı kalmaz. Öteki etkileri ortama yayılan ışının yakıcı etkisiyle binlerce yıl çevrede kalabilecek öldürücü ışındır. Patlama sonucunda atmosfere itilen radyoaktif tozlar rüzgarlarla uzun mesafelere taşınarak uzun süreli bir radyoaktif tehlike oluştururlar.
Atom bombası 3 tür temel etkiye sahiptir .
A – Üfleme ve şok dalgaları etkisi
B – Ciddi yanıklara sebep olabilen kalıcı ve geçici körlüğe yol açabilen ısı ve ışık dalgası
C – Radyoaktif ısınmadan kaynaklanan etkiler
Üçüncü etki tüm radyoaktif etkileri kapsar. Bu tozların çoğu rüzgarla sürüklenir veya genellikle patlamayı izleyen yağmurlarla toprağa karışır.
İlk iki atom bombasının atılmasından sonra mekanik ve ısıl etkiler birçok insanın ölmesine, patlamadan uzun bir süre sonra da radyasyon etkilerinden kaynaklanan birçok hastalığın ( Lösemi, sakat doğum, kanser ) ortaya çımasına sebep oldu. Bu iki patlama sonunda 120.000 ölü , 165.000 yaralı ortaya çıktı. |